![]() |
![]() |
![]() |
||||||||
![]() El passat militar.
Les guerres dels segles XVII i XVIII en les què es va veure immersa la ciutat de Girona, varen definir la importància estratègica dels turons que l'envolten. Així, durant aquesta èepoca es varen bastir els forts i reductes que defensaven la ciutat i d'alguns dels quals encara es poden visitar restes: el fort de Caputxins (1708), el Polvorí i el Cos de Guàrdia (1770 i 1756, reconstruïts el 1924), el fort de la Reina Anna (1653), la Torre d'Alfons XII (1874, edificat on hi havia el reducte de la Ciutat, del 1575), el fort del Conestable (1653-1575), el reducte del Capítol (1675), el fort del Calvari (1675), i la Torre Gironella, que donaria nom al barri. ![]() (Ampliar) - Barraquisme a Torre Gironella. 1957. Narcís Sans Prats. CRDI - Ajuntament de Girona. Un barri nascut de la immigració.
Deixant de banda les ocupacions militars, la part més baixa del barri ja era habitada abans de la Guerra Civil, amb masies i torres d'estiueig i cap de setmana. Com explica Pau Lanao (op. cit.) era l'època en què les referències literàries a la Torre Gironella i el camí del Calvari eren nombroses. Molt més escadusseres són en canvi a partir dels anys cinquanta del segle XX, quan gent de cases desnonades pel pla de reforma de la zona de l'antic Hospital de Santa Caterina, al centre de Girona, i els immigrats que arribaren en allau d'Andalusia començaren la segona ocupació de la muntanya. ![]() (Ampliar) - Barraquisme a Torre Gironella. 1959. Francesc Riuró Llapart. CRDI - Ajuntament de Girona. El carrer dels Almogàvers. En aquest carrer, entre els anys 1969-1970, va caldre reomplir determinats sectors, fins al punt que en el darrer tram s'hagué d'igualar desnivells de gairebé dos metres. Tanmateix es va dotar de clavegueres, pavimentar amb pòrtland i s'hi realitzà la xarxa d'aigua potable inexistent fins aleshores. Des del capdamunt del carrer es pot contemplar una panoràmica de la Vall de Sant Daniel i la muntanya de Montjuïc. Les cases són bastides a banda i banda tot seguint el relleu del terreny, la qual cosa produeix un trajecte amb una certa ziga-zaga. Es decidí de posar-li aquest nom al ple de l'Ajuntament del 6 de juliol de 1973, data en la qual es procedí a batejar tots els carrers d'aquest barri, preferentment amb motius referits al passat històric d'aquest indret prop de les muralles i elements de defensa de la ciutat, a instància del tinent d'alcalde de Governació durant el mandat d'Ignasi de Ribot i de Balle (R. Alberch, op. cit). El carrer del Baluard. És l'exemple més clar a la Torre Gironella d'adaptació constructiva a les peculiars condicions del terreny; a més del seu original trajecte, és construït tot al llarg d'una pujada molt pronunciada, des de la qual els veïns poden contemplar una panoràmica de tot el Barri Vell. Aquest carrer es troba a uns 175 metres d'altura sobre el riu Onyar. Mercès a l'empenta de l'Associació de Veïns, la primera que s'organitzà a Girona, s'aconseguí poc a poc a pavimentar els carrers. El 1972 els mateixos veïns dotaren el carrer d'un paviment de pòrtland, i s'hi instal·là enllumenat públic. ![]() (Ampliar) - Barraquisme a Torre Gironella. 1959. Martí Massafont Costals. CRDI - Ajuntament de Girona. El carrer de les Creus.
Segueix en part un camí antic que des de la Torre Gironella permetia l'accés al fort del Calvari, a la muntanya de la O. Prop d'aquest fort va bastir-se el 1537 una capella, segons explica J. Gilbert (op. cit.) i també esmenta Jaume Marquès. Aquesta primera capella és la que podria haver donat lloc al costum de fer un Via Crucis entre la plaça de Sant Pere i el cim del Calvari. Es desconeix si el nom de Calvari és anterior a la capella (1) o va ser aquesta la que donà nom al turó abans conegut com "Aguilar" o "Aigualer" (2), de les deus del qual es nodrien algunes fonts de la ciutat. El carrer Medieval. És tot format per escales i va des del carrer de les Creus a la cruïlla on s'uneixen els carrers dels Almogàvers, de la Torre Gironella i del Baluard. El carrer Medieval surt exactament entre la tercera i la quarta estació del Via Crucis, a mà dreta. El nom d'aquest carrer, com el dels altres del barri, va ser decidit pel ple municipal del 6 de juliol de 1973. El carrer dels Merlets. Enllaça amb el carrer Muralla. Va ser batejat per l'Ajuntament en el ple del 6 de juliol del 1973 amb el nom de "Almenas", més tard catalanitzat per "Merlets" i se li assenyalava un trajecte força difús, remarcant que "partiendo de la calle Muralla, en su lado Izquierdo, se dirige hacia el camino denominado de la ferradura". ![]() (Ampliar) - Mainada al barri de barraques de Torre Gironella. 1977. Joaquim Curbet Hereu. CRDI - Ajuntament de Girona. Les Coletines i "Villa Piedad".
La casa que fa xamfrà amb el carrer Muralla va ser destinada inicialment a allotjar durant un temps una comunitat de monges captaires i de clausura (clarisses descalces), conegudes amb el nom de Coletes o Coletines, i també com "les franceses", atès que s'hi havien instal·lat fugint d'una persecució anticlerical de començaments de segle XX, procedents de França. El 1915 només hi restaven cinc monges, que eren ajudades per noies franceses i per diverses minyones catalanes que s'encarregaven de sortir a comprar i fer tota mena d'encàrrecs. Posteriorment, l'edifici passà a mans de particulars. ![]() (Ampliar) - Barraquisme a Torre Gironella. 1975. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. El carrer de la Muralla.
A l'esmentat ple de l'Ajuntament del dia 6 de juliol de 1973, al assignar nom a la via, se senyalaven els seus límits que eren "partiendo de la bifurcación formada por la salida del Portal de Sant Cristóbal y la Bajada de la Fuente del Obispo, se dirige hasta el Paseo General Peralta siguiendo la muralla", de manera que resta ben clar què el carrer no comença pas a frec de les primeres cases de Torre Gironella, sinó que neix uns metres més avall, ben a prop de l'indret on hi ha la petita capella que es construí amb motiu de les aparicions de la Mare de Déu a una vident entre 1975 i 1981, coneguda amb el nom popular de "Cova de les Aparicions". ![]() (Ampliar) - Espais del barri de Torre Gironella. 1995. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona. El carrer de la Torre d'Alfons XII.
Es troba situat dalt de tot del barrí de la Torre Gironella i és constituït per un seguit de casetes esparses distribuïdes sobre el terreny. Aquest carrer ha pres el nom de la torre construïda el 1872 en plena guerra carlina en un paratge on anteriorment s'havia alçat el reducte de la Ciutat d'importància estratègica en les guerres del segle XVII i sobretot durant els setges de la Guerra del Francès. ![]() (Ampliar) - Carrer del barri de Torre Gironella. 1973. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. El carrer de la Torre Gironella.
Comença al Portal de Sant Cristòfol i es difon en l'entrellat de carrers de la part alta de la zona de les Pedreres i el Polvorí. Connecta en aquesta part alta amb el carrer Pujada dels Polvorins,
que prové de l'escola Joan Puigbert. El carrer de la Torre Gironella i la Pujada dels Polvorins permeten completar un circuit molt interessant per la part més alta de la ciutat, amb magnífiques vistes. ![]() (Ampliar) - Plaça mirador de Torre Gironella. 1999. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona.
Alguns carrers de la ciutat són empedrats amb materials procedents de la Torre; el 25 d'abril de 1879 el Capità General autoritzà l'alcalde Josep Mollera i Calvet a extreure la pedra despresa de la Gironella per fer-ne llambordes amb les quals pavimentar carrers i places, entre elles la plaça del Vi. Aquesta autorització va provocar una polèmica ciutadana que quedà reflectida en el "Diario de Gerona", que hi era en contra, i "La Lucha", que ho defensava. ![]() (Ampliar) - Espais del barri de Torre Gironella. 1990. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona. Notes (1) - Una capella precursora de l'actual va ser construïda el 1878 pel cuiner del seminari, Miquel Adroher. Presidien l'altar imatges de Sant Joan, el Sant Crist i la Mare de Déu dels Dolors, amb corones fetes per l'argenter del carrer del Vern, Enric Tarrés. L'altar era de fusta, majestuós, i era separat dels fidels per unes reixes.L'església va ser destruïda durant la Guerra Civil i reconstruïda durant la dècada dels quaranta del segle XX sota la direcció de l'arquitecte gironí Josep Esteve i Corrador, especialista en restauracions, reconstruccions i reformes. En la reconstrucció no es va fer el campanar que hi havia originalment. Els treballs van fer-se sota la iniciativa del matrimoni format per Joan Geli i Joaquima Tarrés, pares de mossèn Geli, que s'havien fet càrrec de l'administració del Calvari a la mort d'Enric Tarrés, el 1945. L'actual capella va obrir-se al culte el 19 de febrer de 1950. Les catorze capelletes del Via crucis, que també havien estat destruïdes durant la Guerra Civil, van ser reconstruïdes el 1942, també per iniciativa del pare de mossèn Geli i gràcies a diverses ajudes que va rebre. La número 1 va caure el 1971 a conseqüència del cop que li va donar un camió. Poc temps després va ser reconstruïda pel veïnat. Les capelletes són totes iguals, amb una reixa que protegeix les quatre rajoles de ceràmica, emmarcades en terracota, on hi ha dibuixada molt rudimentàriament cada estació. La coberta de les capelletes, a dues aigües, és de pedra. Només la que correspon a la dotzena estació és diferent de las altres; és flanquejada per una mena de túmul. De la novena estació a la catorzena i última, són situades pràcticament al voltant de la capella del Calvari, molt juntes. Dins de la capella hi ha actualment una imatge del Crist crucificat i una de la Mare de Déu dels Dolors (J. Fabre). (Tornar al text) (2) - Jaume Marquès indica que el nom llatí consignat en els documents antics era "Mons aquilarius", que alguns erudits van traduir per "Mont Aguilar" com si tingués relació amb les àguiles. La tradició entre el personal de la Seu de Girona traduïa el mot per "Mont Aigualer" derivant-lo de l'aigua que abundava en aquells paratges. (Tornar al text)Bibliografia.
- "Girona i els seus barris". Toni Quintana i altres. 1983. Ajuntament de Girona. ISBN 84-500-8746-5. |
![]()
(Ampliar) - Barri de Torre Gironella. Camí del Calvari. 1987. Joan Segur. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Carrer de la Muralla, al barri de Torre Gironella, durant una nevada. 1962. Marcel Prat Prat. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - 29 d'octubre de 1603. Baldiri Casademont, llaurador de Sant Daniel ara resident al veïnat de la Torre Gironella, ven a Abdó Senèn Masdéu, dues peces de terra: una de 4 vessanes a la 'muntanya de Girona' i una altra a la costa de la Llebre de Sant Daniel. Biblioteca de Catalunya.
(Ampliar) - Carrers del barri de Torre Gironella. 1973. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Pastor amb un ramat de xais a la zona de Torre Gironella. 1959. Marcel Prat Prat. CRDI - Ajuntament de Girona
Hàbit de les monges Clarisses Coletines (en llatí Ordo Sanctae Clarae reformationis ab Coleta), clarisses pobres o clarisses descalces. Viquipèdia.
(Ampliar) - El carrer de les Creus nevat. 1960. Juli Torres Monsó. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Jornada de lliurament de regals dels Reis, organitzat pel col·legi dels Maristes, a les famílies de les barraques de Torre Gironella. 1959. Martí Massafont Costals. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Cases de Torre Gironella. 1989. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Carrers del barri de Torre Gironella. 1993. Marçal Molas. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Feixes de pedra seca a la muntanya de la O. 2020.
(Ampliar) - Plaça mirador de Torre Gironella. 1999. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona.
|
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice |
© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |