![]() |
![]() |
![]() |
||||||||
![]() Introducció. Les Pedreres, el gran mirador natural de la ciutat, són un indret d'interès geològic i històric. Fa 300 milions d'anys, un enorme cataclisme va aixecar les Gavarres i va provocar la invasió del mar que va acumular sobre l'indret enormes quantitats de materials calissos, entre els quals hi havia milions d'animals marins, els nummulits, que van quedar petrificats i més durs que la calissa que els envoltava. Aquest material resistent als fenòmens atmosfèrics és la famosa pedra de Girona. Durant segles ha estat explotada per a tot tipus de construccions i obres d'art. Els blocs de la muralla republicana romana, del segle I aC, ja procedien de les Pedreres. ![]() (Ampliar) - Pati a Les Pedreres. Santi Roca D. Costa. 1994. Oli sobre tela. Col·lecció particular.
El barri de les Pedreres inclou tots els carrers que estan situats per damunt de la Muralla i del carrer del Carme: Pujada de les Pedreres, Passeig Fora Muralla, Merlets, Camí de la Ferradura, Passeig General Peralta, Bellavista, Regiment de Baza, Pirineu, Canigó, Caputxins, Sol, Muntanya, Prat de la Riba, Univers, Terç de Miquelets, Julià de Bolivar, Ferrándiz i Bellés i trams de Torre Alfons XII, Pujada dels Polvorins i Isabel la Catòlica. També hi formen part els Jardins de Fora Muralla, la Torre Alfons XII, Polvorins i el Pirulí. Pel sud, a partir del carrer d’Isabel la Catòlica, limita amb el barri de Vista Alegre. ![]() (Ampliar) - Picapedrers treballant a la pedrera Pruneda. En primer terme, un carro de llança per al transport de blocs de pedra. 1930. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona La indústria de la pedra.
El nom de la muntanya i del barri procedeixen de les activitats extractives de pedra per a la construcció que hi havia a l'indret des de temps ben reculats; la muntanya va aportar la pedra necessària per a construir la ciutat. L’espai és una gran muntanya de pedra que des de ben antic ha estat explotada per anar aixecant l’estructura de la ciutat, bastint els
edificis i les muralles, a partir de les canteres de “pedra de Girona”, una roca calcària nummulítica d’un color gris blavós. ![]() (Ampliar) - Pedrera a Girona. Santi Roca D. Costa. Ca. 1969. Oli sobre tela. Col·lecció de l'artista. Els picapedrers.
Alfons Petit publicava el 2012, al Dominical del Diari de Girona, un extens reportatge sobre els picapedrers de Girona, amb entrevistes a persones que havien practicat l'ofici, on explicaven que la feina a les pedreres començava, un cop rebut l’encàrrec corresponent, amb l’arrenc, l’extracció de la pedra necessària. Se n’encarregaven uns operaris anomenats trencadors, que arrencaven els enormes blocs de les entranyes de la muntanya de manera absolutament manual. Amb una maça, anaven introduïnt a la pedra, seguint la lleva desitjada, uns tascons que servien per aixecar el bloc que es volia extreure. Quan a base d’anar picant els tascons havien aconseguit aixecar el bloc de pedra a l’alçada desitjada, els començaven a retirar, fins que només en quedaven un o dos. Arribava el moment més delicat de l’operació, posar a sota del bloc unes boles de ferro, algunes de les quals eren bombes de la Guerra del Francès de les que tantes s'havien trobat a la muntanya, i d’un cop de maça retiraven l’últim tascó. El bloc començava a rodar per sobre de les boles. ![]() (Ampliar) - Pujada a les Pedreres. 1985. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
Molts picapedrers s’apuntaven en una llibreta les feines que els encarregaven, i els que tenien més habilitat fins i tot les dibuixaven. Els picapedrers treballaven un al costat de l’altre, a poca distància, a l’aire lliure o a cobert en funció de les condicions climatològiques. El so que produïa la seva feina era molt característic, i es podia escoltar des de molta distància; n’hi havia molts, de picapedrers, treballant al mateix temps. Era una feina ben pagada, i a més tenia l’avantatge que com que no depenia de ningú, un picapedrer podia anar força per lliure. Aquesta certa anarquia a l’hora de fer la feina, en un temps en què es cobrava per la feina feta, s’aniria acabant quan es van començar a fixar horaris més estrictes. ![]() (Ampliar) - Les defenses de les Pedreres. Detall del gravat d'A. Bertau, 1711. Bibliothèque nationale de France. Forts i fortificacions.
La situació de la muntanya de Les Pedreres envers la ciutat vella de Girona va tenir un paper molt important en la seva defensa. Juntament amb les muntanyes properes de Montjuíc i de la O, van conformar el sistema de les fortificacions militars de la ciutat. ![]() (Ampliar) - Edifici del Polvorí amb una garita. 1988. Rosa Maria Plana. CRDI - Ajuntament de Girona.
El 1708 es van completar les construccions defensives a Les Pedreres amb la construcció del fort dels Caputxins, a l'indret on anteriorment hi havia hagut el convent dels frares Caputxins construït el 1581. Ocupava la part sud de la cresta de la muntanya, des de l’actual Torre de Telecomunicacions fins al barranc que dóna al Riu Onyar, una situació que feia que dominés el camí a Sant Feliu de Guíxols i el Puig de Montilivi, a més de cobrir els altres forts. ![]() (Ampliar) - Les barraques de la Ferradura, en un apunt d'Enric Marquès fet l'any 1961. Publicat al diari El Punt el 23/11/1984. El barraquisme.
En els processos migratoris que van seguir a la reindustrialització dels anys 50, varen ser ocupats part dels terrenys públics propietat del Ministerio de Defensa, sense infraestructures d'aigua, sense llum, sense carrers, per nombroses barraques d’autoconstrucció. Als actuals barris de Montjuíc, Torre Gironella i a la zona de les Pedreres hi van anar a parar moltes famílies nouvingudes. ![]() (Ampliar) - Les barraques de les Pedreres. 1959. Francesc Riuró Llapart. CRDI - Ajuntament de Girona. L'urbanisme del segle XX. Les Pedreres, ateses les seves condicions naturals excepcionals, era l'indret escollit per diverses famílies per fer-s'hi la seva casa o el seu xalet de lleure. Algunes d'aquestes construccions figuren, per la seva singularitat, a la Guia d'arquitectura de Girona: la casa Unal (1930), casa i estudi en una Pedrera (2005), 6 habitatges socials fora muralla (1998), la casa Fortià i la casa Xifra (1975), la casa Ginesta (1945), etc. ![]() (Ampliar) - Vil·la Juany al barri de les Pedreres. 1935. Foto Lux. CRDI - Ajuntament de Girona. Espai d'equipaments i serveis de la ciutat.
Les Pedreres és un punt de destinació de serveis emblemàtics de Girona: l'Institut Jaume Vices Vives (des del curs 1966-1967), Sanitat (des de 1945) i l'Escola Annexa-Joan Puigbert (abans Prat de la Riba, abans José Antonio, abans Hogar Infantil Mare de Déu dels Àngels, des de 1945), la Torre de Comunicacions de Telefònica, des de 1992, etc. Des del 14 de desembre de 2005, hi ha ubicat l'hotel de cinc estrelles AC Palau de Bellavista. El lleure i la natura.
Les Pedreres són un oasi vegetal i animal de la ciutat. Algunes rutes a peu situen el vianant ben a prop de la natura i a quatre passes del centre. A la recerca del Sol, ha estat i és un lloc idíl·lic de passejades hivernals, tardorals i primaverals, de molts gironins i gironines, sobretot al camí de la Ferradura. ![]() (Ampliar) - Les barraques de les Pedreres. 1974. Jordi Soler. CRDI - Ajuntament de Girona. Notes (1) - Els seus ocupants no varen ser, en cap moment, propietaris del terreny, i ni tant sols varen disposar del permís d'obres. El 1977 el barri estava constituït per set-centes persones, de les quals el 38'9% eren gitanos i el 61% "payos". L'edat mitjana del veïnat era de vint-i-dos anys. La taxa de la població activa era aproximadament d'un 47%, el que mostrava que la passiva superava l'activa i que per tant l'edat laboral quedava reduïda entre els 30 i 50 anys. El percentatge d'analfabets voltava el 22,5%. Totes aquestes característiques, a les quals calia afegir els pocs recursos econòmics i l'elevat nombre de membres per família, feien que a més de subsistir amb dificultats, quedessin molt reduïdes les seves possibilitats de millora. Dades publicades per Isabel Juanola i Joaquim M. Vilar, a l'article "Els adults van a l'escola" publicat a la revista Presència el 24/9/1977. (Tornar al text)Bibliografia.
- "Girona i els seus barris". Diversos autors. 1983. Ajuntament de Girona. ISBN 84-500-8746-5. |
![]()
(Ampliar) - La 'pedra de Girona', pedra nummulítica de les Pedreres.
(Ampliar) - Anna d'Àustria (1549-1580), filla de l'emperador Maximilià II i esposa de Felip II de Castella. En honor seu es va anomenar així el fort. Alonso Sánchez Coello, 1571. Viquipèdia.
(Ampliar) - Íñigo Melchor Fernández de Velasco y Guzmán (1629-1696), Conestable de Castella. Murillo. Viquipèdia.
(Ampliar) - Adrien Maurice de Noailles (1678-1766) assetjà Girona el 1710-1711. Bibliothèque du Patrimoine de Clermont Auvergne Métropole
(Ampliar) - Louis Gabriel Suchet (1770-1826), duc de l'Albufera, mariscal de Napoleó. Viquipèdia
(Ampliar) - Rafael Tristany i Parera (1814 - 1899), comte d'Avinyó, cap de l'exèrcit carlí del Principat durant la Tercera Guerra Carlina. Oli d'Augusto Ferrer-Dalmau. Viquipèdia. (Ampliar) - Instal·lació del repetidor a la Torre Alfons XII. 7 de setembre 1983. Foto Joan Comalat, CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Barraquisme a les Pedreres. Detall d'una barraca. 1959. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Vista d'una pedrera. 1989. Carme Masià. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Construcció de la Torre de Comunicacions de Telefònica. 1990. Tomàs Casademunt. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Marca de barrina en un bloc a una de les pedreres.
(Ampliar) - Construcció de la Torre de Comunicacions de Telefònica. 1990. Jordi Soler. CRDI - Ajuntament de Girona.
|
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice |
© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |