![]() |
![]() |
![]() |
||||||||
![]() L'edificació religiosa. A la La Torre Gironella i en direcció al proper turó comença un camí pel vessant de la muntanya antigament anomenada "Aguilar" segons uns textos i "Aigualer" segons uns altres (1), pel que es va a una collada on s'alça una capella dedicada a la veneració del Sant Crist. El camí està flanquejat per la banda esquerra per unes capelletes on es representa en rajoles les estacions del Via Crucis. Molts gironins, durant la Quaresma, especialment els diumenges a la tarda, recorrien a peu aquest camí i es deturaven a cada capella i hi resaven un Parenostre. Al damunt de cada capella hi havia una creu de ferro, motiu pel qual el nom popular del paratge és "Les Creus". ![]() (Ampliar) - Capella i estacions de Les Creus, al camí del Calvari.
J. Marquès (op. cit a la bibliografia) esmenta com a font l'escriptor Roig i Jalpí per indicar que el nom de "El Calvari" pot indicar tota la muntanya i assegura que van influir en el nom no sols el títol de la capella sinó també el fet que els gironins que havien anat en pelegrinatge a Terra Santa havien observat una gran semblança entre la Vall de Sant Daniel i la Vall de Josafat, propera al Calvari de Jerusalem (2). ![]() (Ampliar) - Capella i estacions de Les Creus, al camí del Calvari. 1920. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
Durant la Guerra de Successió, el 1707, el convent va ser transformat en un fortí, i l'ermita i la casa de l’ermità, convertides en convent, van quedar dins el recinte fortificat. Amb la Guerra del Francès va ser destruït, i el 1878, es va reedificar la capella a l'indret actual no lluny de les ruïnes de les antigues edificacions, ran de la collada de la muntanya. La capella va ser restaurada el 1912 i s'hi varen col·locar noves imatges procedents del taller "El Arte Cristiano" d’Olot, i el pintor gironí Emeri Oliveres va decorar-ne les parets. Durant la Guerra Civil va ser cremada. ![]() (Ampliar) - Interior de la capella del Calvari. El Via Crucis.
El 1907 es considerava antiquíssim i molt arrelat a Girona el costum d'anar a celebrar el Via Crucis al Calvari, especialment els diumenges de Quaresma sortint de l'església de Sant Feliu (J. Marquès). La pràctica col·lectiva de resar-hi el Via Crucis els diumenges de Quaresma va assolir un refloriment notable sota la direcció del professor del Seminari doctor Josep Casanovas i sota l'administració d'Enric Tarrés. Va contribuir a l'esmentat refloriment l'entusiasta devoció d'un home popular, Miquel Adroher, conegut popularment amb el motiu d'en Miquel del Calvari. Va exercir la seva dedicació a la conservació de les capelletes i ornament del temple entre els anys 1878 i 1918 en què va morir. ![]() (Ampliar) - Respirador de la galeria de conducció de l'aigua. La importància de l'aigua.
Cap el 1253 va ser construït el convent de Sant Domènec dels frares predicadors a Girona i al 1294 el bisbe i el Capítol els havien cedit el dret d’aprofitar l’aigua que brollava al "Mont Aigualer" conduint-la al seu convent. Marquès (op. cit) també indica que la Catedral ja tenia aleshores una conducció d'aigua que hi era portada des del vessant de la muntanya de Sant Miquel, més enllà de Sant Daniel. Al 1450 es construí la font dels Lledoners alimentada amb la conducció pròpia del Capítol de la Catedral. ![]() (Ampliar) - Via Crucis al Calvari. 1920. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. El camí de les Creus segons Miquel de Palol.
"El camí de les Creus evocava totalment el que devia haver estat el camí del Calvari. Ombrejat d'un costat per les fulles metàl·liques de les oliveres, que creixien per damunt dels alts contraforts de pedra seca que aguantava les terres altes, i tancat per l'altre amb les ridortes i la murtra i els llentiscles que aturaven les esllavissades cap als conreus de la vall, era ombriu i misteriós, emboirat d'una religiositat estranya. ![]() (Ampliar) - Devots a la Capella del Calvari en motiu de l'aparició de Jesucrist i la Mare de Déu a la capella de Torre Gironella. 05/08/1983. Joan Comalat. INSPAI - Diputació de Girona. Notes (1) - Jaume Marquès (op. cit) indica que el nom llatí consignat en els documents antics era "Mons aquilarius", que alguns erudits van traduir per "Mont Aguilar" com si tingués relació amb les àguiles. La tradició entre el personal de la Seu de Girona traduïa el mot per "Mont Aigualer" derivant-lo de l'aigua que abundava en aquells paratges. (Tornar al text)(2) - Capilla del Monte Calvario. Otra Capilla ay con su Hermita, fundada sobre un monte alto, y agudo, el qual respeto del Monasterio de San Daniel, està al Medio dia, no solo por el titulo de la Capilla, sino tambien porque como afirman los que han estado en Tierra Santa, y han visto el Valle Tenebroso en que está fundado el dicho Monasterio de San Daniel, y se forma de este, y de otros montes, tiene una semejança grandissima con la Valle de Iosaphat, que no està lexos de la Ciudad Santa de Ierusalen, ni del Calvario. Està esta Capilla muy decentemente adornada, y es visitada frequentemente por los Gerundenses, en particular los Viernes de Março y de toda la Quaresma. Como aquel monte predomina perta de la Ciudad, y à algunos de los fuertes que se han hecho para defensa de los otros que la predominan toda, se ha fortificado, y presidiado muy bien, quedando dentro la Capilla, y casa del Hermitaño. (pàgs. 397 i 398. S'ha conservat la grafia original). "Resumen Historial de las grandezas y antiguedades de la ciudad de Gerona", Juan Gaspar Roig y Jalpí, 1678. (Tornar al text)(3) - Otra Capilla avia con su Hermita en la montaña misma, en que està edificado el Convento de los Capuchinos sobre el rio Oñar, con titulo de San Amador, de que apenas de hallan vestigios [...] por lo qual me ha parecido advertir esto aqui, y notarlo para conservacion de su memoria, porque quizàs de aqui à cien años estari del todo sepultada, como la de otras cosas mayores. (pàg. 398. S'ha conservat la grafia original). "Resumen Historial de las grandezas y antiguedades de la ciudad de Gerona", Juan Gaspar Roig y Jalpí, 1678. (Tornar al text)Bibliografia.
- "Girona i els seus barris". Toni Quintana i altres. 1983. Ajuntament de Girona. ISBN 84-500-8746-5. |
![]()
(Ampliar) - Estació del Via Crucis al camí del Calvari. 1986. Joan Segur. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Retrat de grup dels joves del Frente de Juventudes davant la Capella de la Mare de Déu dels Dolors el Divendres Sant. Al centre mossèn Ferran Forns. 1940. Ferran Forns Navarro. CRDI - Ajuntament de Girona.
Durant la Guerra de Successió es va fortificar la capella i la casa de l'ermità que hi havia. Capità del Regiment de Reials Guàrdies Catalanes (1705-1713). Dibuix de Francesc Riart.
(Ampliar) - Via Crucis al Calvari. 1940. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
Hàbit dels monjos benedictins. Viquipèdia.
(Ampliar) - Retrat de grup on s'observa, a l'esquerra, Antoni Varés, al camí del Calvari. Al fons la capella. Abans de 1939. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - "Resumen Historial de las grandezas y antiguedades de la ciudad de Gerona", Juan Gaspar Roig y Jalpi, 1678.
|
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice |
© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |