![]() |
![]() |
![]() |
||
![]() La consideració de la prostitució a la Baixa Edat Mitjana i inicis del segle XVI a Girona.
A la vida de les ciutats medievals la prostitució era una activitat normal legal, i fins i tot l'Església catòlica l'acceptava com a mal menor i considerava que era un vici impossible d'extirpar. No obstant, les prostitutes eren afectades per una sèrie d'ordinacions i regulacions, municipals i reials, entre altres la de ser obligades a recloure's a l'espai dedícat a bordell. ![]() (Ampliar) - 7 de gener de 1346. Àpoca atorgada per Guillem Cavaller, clergue de la seu, com a marmessor testamentari de Ramon de Trilles, difunt bracer de Girona, a favor de Guillem de [...], clergue de Santa Eulàlia Sacosta de Girona. Fons Ajuntament de Girona.
També es dictaven ordenances contra els que explotaven les dones públiques, les alcavotes i els alcavots, que també varen ser perseguits per la justícia d'una forma paral·lela. En les ordenances publicades a Girona per ordre del rei Joan I es manava que els qui tenien alguna prostituta "per amiga", ja sigui en el bordell o en un altre lloc de la ciutat, disposaven de dos dies per sortir de Girona sota pena de ser assotats públicament, i també es feien fora les alcavotes i s'obligava les dones públiques a denunciar si tenien homes "per amics". ![]() (Ampliar) - 19 de juny de 1336. El rei Pere III al bisbe de Girona Arnau de Mont-rodon. Li exigeix que permeti a les prostitutes estar en el puig de Santa Eulàlia, situat prop del burg de Sant Pere de Galligants, tal com ho van establir els jurats de la ciutat. Lletres Reials. Fons Ajuntament de Girona. Les primeres referències escrites. Bordells a Santa Eulàlia.
Una antiga tradició gironina situava a l'indret que havia ocupat l'església de Santa Eulàlia, a l'època dels romans, un temple dedicat a Venus. Segurament no es correspondria a un temple pagà: antic, sinó el medieval, on des de temps molt reculats els jurats, els bisbes i els abats de
Sant Pere havien escollit un lloc apartat perquè s'hi concentressin les prostitutes de Girona. ![]() (Veure'l sencer) - Vista del monestir de Sant Pere de Galligants i l'església de Sant Nicolau. 1842. Antoni Roca Sallent, gravador. CRDI - Ajuntament de Girona.
També manifestaven que que els cementiris que existien a l'entorn de les esglésies podien ser contaminats amb "el vessament de sang i de semen" i que el bisbe hauria d'investigar qui cometia aquestes accions deshonestes. Si els culpables fossin religiosos, calia impedir-los la sortida del claustre; si fossin clergues, havien de ser castigats amb penes pecuniàries i, si fossin laics, corresponia al batlle de penar-los. També es parlava de castigar les dones per tal que no fessin deshonestedats en els cementiris o llocs sagrats (J.Clara, op.cit). ![]() (Ampliar) - Noble rebut en un bodell. Gravat alemany. 1477. Viquipèdia. Segles XIV i XV. Els bordells de la Vilanova.
En un document del 1393 els jurats de la ciutat expliquen que, entre el portal de Sobreportes i la torre Cornèlia, al costat del mur vell, hi havia un pati en el qual "fiunt de nocte ef commituntur plura maleficia com vilis mulieribus et alia". Generalment, però, els centres de prostitució en la Catalunya del segle XIV eren els hostals, freqüentats per la gent de pas i els marginats. ![]() (Ampliar) - Els alcavots. Pintura de Jan G. van Bronckhorst, 1636–1638. Viquipèdia. La prostitució fora dels bordells.
A part de la prostitució legalitzada i tolerada, n'hi havia una altra que era força més difícil de controlar, escampada pels carrers de la ciutat, entorn de la qual els jurats emetien repetides ordinacions. Les dones que la practicaven fora del recinte permès eren tot sovint denunciades a les autoritats, però no podien recloure-les d'una manera efectiva al bordell o
expulsar-les de la ciutat. ![]() (Ampliar) - Talla dels barris de la Vilanova i Areny, de l'any 1389. Talles i fogatges. Ajuntament de Girona. El 7 de juny de 1437 i el 14 de maig de 1438 segueix el mateix "per cessar e tolre lo mal e deshonest abús alguns dies ha introduït en la dita ciutat". Els jurats manaren que "tots los portals de les portes dels alberchs situats en lo carrer apellat de Vilanova, en lo qual carrer stan e deuen star totes les ffembres públiques, les quals portes son construïdes en lo carrer jus a qui és de passatge públich per totes persones honestes, deiús lo dit carrer de Vilanova, sien de present tencats e paredats e aximatex les finestres qui miren en lo dit carrer devall affi que les dites ffembres públiques no siguen ni stiguen, ne elles ne altres entre ne isquen per les dites portes ne portals del dit carrer devall". Es permetia, per tant, a les dones públiques de romandre al carrer "demont", pero si sortien al carrer "devall" serien multades omb 10 sous cada vegada. D'altra banda s'ordenava a l'hostaler de paredar les portes del carrer "devall" sota multa de 20 sous, i precisava que "en açò no és entesa la porta del hostal del dit carrer, ne la finestre que té o son ampriu lo dit hostaler, car la dita porta e la dita ffinestra deuen ésser a ús e ampriu del dit hostaler". Finalment es prohibia, sota multa de 10 sous, que les dones del bordell estiguéssin a la porta o fessin ús d'entrar i sortir. (J. Clara, op. cit). ![]() (Ampliar) - Escena de bordell. Monogramista de Brunswick, 1537. Viquipèdia.
El 20 de març de 1479 els jurats ordenaren que totes les dones "qui viuen desonestament de lur cos isquen de carrés e lochs on habiten persones honestes, encare de llurs cases properes, e que se aparten al loch públich ja en la dita ciutat dedicat, e açò sots pena de LX (60) sous a cascuna". El 19 de març de 1484 es reprodueix l'ordenança amb paraules semblants i es torna sobre el tema el 24 d'abril del mateix any. ![]() (Veure'l sencer) - Malalties sexuals. Il·lustracions d'un manuscrit medieval. British Library. Viquipèdia. L'aparició de malalties.
El 5 de febrer de 1495, els jurats de Girona, informats que a la ciutat hi havia diverses persones malaltes de "mal vulgarment apellat de sent Men" (J. Clar, op. cit), el qual, segons els dictàmens dels metges i d'altres persones expertes consultades, digueren que era contagiós i que "se és seguit per contágio de les dones del públich de la dita ciutat", i perquè hi havia molts malalts i molts més se n'hi esperaven, si no era feta una promissió eficaç, ordenaren que el batlle de la ciutat
"expellesqua de dit loch públic totes les dones qui sien malaltes del dit mal, e açò fossa e exerquescha en virtut del sagrament e homenatge que prestat ha de exerquir e complir totes ordinacions de jurats". ![]() (Ampliar) - L'alcavota. Ludolph Büsinck, 1623-1630. Viquipèdia. Alcavots i alcavotes.
En unes ordinacions contra alcavots, del 1453, s'afirma que "tot hom de qualsevol condició o stament sia qui tinga fembre o fembres públiques en la ciutat de Gerona vivent de llur sutze guany o quest o tinent-les en lo bordell, encara sens guany o quest, haia e sia tengut dins sinch dies primers vinents e comptedors del die que la present ordinació sera publicada, jaquir la dita vida de alcavot e obstenir de tal fembra o fembres. En altra manera, passats los dits sinch dies, quascun qui sera trobat dins la ciutat de Gerona e dins los burchs o térmens d'aquella usant del dit offici de alcavot, la primera vegada sterà al castell públicament tot nuu de matí tro al mig jorn, e la segona vagada starà en los dit castell axí públicament tot nuu ab lo pell de la mà dessús clavada en una post, e la terça vegada stara pres e serrat per hun any continuu, e si aximateix si tornará, staro pres per hun any continuu per cascuna vegada, e açò sense speransa de alguna gracia". (Manual d'Acords, 1453, f. 67 v.) ![]() (Ampliar portada)---(Ampliar ordinació) - Manual d'Acords, 1453. Portada i fol 67, amb la ordinació sobre alcavots esmentada al text. Actes del Ple i Manuals d'acords. Fons Ajuntament de Girona. Del segle XVI al XIX.
Des de finals del segle XVI fins les primeres Reglamentacions del segle XIX la prostitució va ser tolerada o perseguida en funció de les èpoques i els governs, en base a l'alternança en el poder polític dels partidaris d'una reglamentació pretesament adient i eficaç, que fós capaç de controlar la terrible sífilis, i d'altres partidaris de la més rigorosa prohibició. L'auge de la qüestió religiosa a Espanya a partir de la Contrareforma, que va començar amb el Concili de Trento (1545-1563) i acabà amb el final de la Guerra dels Trenta Anys (1648), va propiciar que es dictessin diverses pragmàtiques mitjançant les quals es provava d'abolir la prostitució, amb la superssió dels bordells. El 1623 Felipe IV ordenava que "en adelante, en ninguna ciudad, villa ni aldea de nuestros reinos, se pueda tolerar, y que en efecto, no se tolere, lugar alguno de desorden, ninguna casa pública donde las mujeres trafiquen con sus cuerpos". ![]() (Ampliar) - Escena de burdel. Cuatro mujeres. José Gutierrez Solana. Viquipèdia.
El cronista Jeroni del Real, al segle XVII, propugnava l'establiment de l'Hospital de la Misericòrdia, una institució que tenia per finalitat acollir i socórrer els pobres ("Se ha de tornar lo Hospital que se experimetà, quant ay era, lo fruyt que feya axí amb los pobres vells, siegos, mancos, en estar ab més comoditat que haver de anar captant, y axí mateix ab los minyons i minyonas en ensenyar-los de dirtut y feinas"), s'assemblava a un gran asil i hospici, on fins i tot acollia les meretrius que volguessin retirar-se o canviar de vida, perquè "ningú no les vol, i és llàstima". ![]() (Ampliar) - Carrer de les Mosques. 1985. Joan Comalat. CRDI - Ajuntament de Girona. Les prevencions reglamentàries de 1854.
A final d'octubre de 1854 l'Ajuntament de Girona va reglamentar la prostitució a la ciutat amb dinou "Prevenciones reglamentarias concernientes a la prostitución", establertes pels alcaldes Josep Coll i Lliura (alcalde el 1854) i Joan Balari (alcalde 1854 a 1856). Va ser just després de l'epidèmia de còlera de l'agost-octubre de 1854, que va afectar la ciutat i tot el litoral mediterrani. A Girona varen morir 158 habitants, més de l'1% de la població. En aquesta reglamentació s'emprava el terme de "cases de tolerància", possiblement per influència francesa de les "maisons de tolérance". La presència d'una força militar important en relació a la població total (1.160 homes, un regiment d'artilleria, un 8% de la població total), segurament hi tenia a veure. És molt probable que el governador militar, el meriscal de camp Felipe Ruiz y Ruiz fés alguna petició de vigilància sanitària de les prostitutes. ![]() (Ampliar) - Barri Xino. 1960. Joan Colom. Museu Nacional d'Art de Catalunya. La prostitució al segle XX a Girona fins la Guerra Civil.
De 1903 a 1910 les disposicions governatives que es dictaven a Espanya dividien les prostitutes en dos grups:
les lliures, que viuen al domicili, i la prostituta pupil·la, que viu en “cases de tolerància” o “lenocini”, i reglamentaven que les cases de prostitució havien d'estar allunyades d'edificis públics, com escoles o esglésies, alhora que havien de tenir vidres opacs o cortines que impedissin veure l'interior. Les prostitutes havien de disposar d'una cartilla d'inscripció, en la qual constessin la fotografia, la filiació i el número de registre, cartilla on s'anotaven les revisions mèdiques periòdiques a què eren sotmeses. Les contravencions del reglament i “l'escàndol prostitucional a la via pública” eren castigats amb multes o empresonaments. ![]() (Ampliar) - Carrer de la Barca. 1979-1982. Josep Montenegro. CRDI - Ajuntament de Girona. La Guerra Civil i l'abolicionisme de 1956..
Amb la Guerra Civil la prostitució a Girona es va incrementar per diversos motius, com la concentració de tropes, l'existància de grans bosses de misèria o l'increment de dones soles desemparades que s'havien de guanyar la vida com fós. ![]() (Veure'l sencer) - Decreto-ley de 3 de marzo de 1956 sobre abolición de centros de tolerancia y otras medidas relativas a la prostitución. Publicat el 10 de març de 1956. Font. BOE.
El Boletín Oficial del Estado publicava el 10 de març de 1956 un decret-llei del 3 del mateix mes mitjançant el qual, seguint la
Convenció de Ginebra del 1949, l'Estat espanyol s'alineava amb els països abolicionistes i declarava
il·legal la prostitució i la qualificava com a “tràfic il·lícit”. ![]() (Ampliar) - Els capgrossos de Girona al Barri Xino. 10 de juny 1975. Sebastià Martí. CRDI - Ajuntament de Girona. El 'barri xino' i els prostíbuls..
El “barri” es concentrava principalment a l'entramat que formaven els carrers Bellaire, Pujada del rei Martí, Portal de la Barca, Pou Rodó, Mosques i Barca, i va arribar a tenir una vintena d'establiments
dedicats directa o indirectament a la prostitució a la seva època de màxima esplendor, entre els anys 60
i 70 del segle XX, la majoria als carrers Portal de la Barca i Pou Rodó. L'acció policial del 25 de juliol de 1959 xifrava en més de dues-centes les prostitutes que hi treballaven i en uns 10.000 els visitants que podien passar anualment pels seus establiments. ![]() (Ampliar) - Barri xino de Girona. Carrer del Portal de la Barca. 1984. Joan Castro. CRDI - Ajuntament de Girona.
Apartat de la concentració d'establiments del carrer del Pou Rodó hi havia "El Racó", considerada la casa de prostitució per excel·lència de Girona, i un dels prostíbuls més coneguts, llegendaris, antics i citats de la ciutat. Era la darrera casa del carrer Sacsimort, i
tenia un pati que donava al riu Galligants, a tocar el Passeig Arqueològic. ![]() (Ampliar) - Barri Xino. 1960. Joan Colom. Museu Nacional d'Art de Catalunya.
El "Salén Rosa" era considerat un establiment de prestigi i tenia fama de tenir les millors dones públiques de
la ciutat. Gerard Bagué explica que en les seves èpoques més glorioses, l'establiment es diferenciava de la general sordidesa que
caracteritzava els prostíbuls gironins. Hi havia un ampli saló, on es podia ballar, i taules i cadires on asseure's a prendre una copa. Mentre alguns testimonis asseguren que el nom provenia del color del salé,
altres afirmen que derivava del nom de la primera mestressa, ja que antigament l'establiment s'anomenava "Ca la Rossa". ![]() (Ampliar) - Enderrocament de diversos edificis al carrer Pou Rodó. 1998. Jodi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona.
Es va inaugurar el 1929 i va tancar portes els anys 60. Era un local avançat a la seva
època, més net i més elegant que d'altres establiments. Les noies, normalment entre 7 i 8, vivien al mateix edifici. També feien els àpats al mateix establiment. A la planta baixa hi havia la cuina i el menjador,
al primer pis hi havia un bar amb barra i un saló on les parelles podien ballar i tancar els tractes. Les
habitacions eren a dalt. Mai no hi va haver cap conflicte. Si algú tenia por de ser reconegut, podia sortir
per una altra escala. Hi havia una cuinera excel·lent i una dona que netejava les habitacions. El prostíbul
era una creació de la seva fundadora i va durar fins que ella el va tancar. ![]() (Ampliar) - Barri xino de Girona. Carrer del Portal de la Barca. 1985. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
La decadència del nucli de bars de prostitutes que s’agrupaven al voltant del Pou Rodó va ser un procés precipitat; de les 200 prostitutes que hi havia al barri el 1970, es va passar a les 30 del 1990. L’any 1995 quedaven encara algunes traces del
barri: el diari El Punt esmentava que quedaven obertes dues barres americanes. ![]() (Ampliar) - Els capgrossos de Girona al Barri Xino. 10 de juny 1975. Sebastià Martí. CRDI - Ajuntament de Girona. Notes (1) - El mostassaf era un magistrat municipal dels territoris de la Corona d'Aragó que tenia múltiples potestats en qüestions tècniques. S'encarregava de vetllar per la correcta qualitat, mesura i preu dels productes al mercat, així com per l'aplicació de les normatives vigents en la disciplina que es tractara, especialment la urbanística o les imposicions tributàries. També s'encarregava de supervisar la policia urbana, en aquell moment la neteja de la ciutat, i les activitats dels gremis. - Tornar al text(2) - Esmentat, entre d'altres, per David Romano a "Per a una història de la Girona jueva", Ajuntament de Girona, 1988, i Flocel Sabaté a "L’ordenament municipal de la relació amb els jueus a la Catalunya baixmedieval". - Tornar al text(3) - Els sectors de l'Areny i la Vilanova, a l'època medieval, Ocupaven el sector meridional de la ciutat vella, entre la muntanya de les Pedreres i el riu Onyar. La Vilanova s'estructurava al llarg de la Polleria de Sant Martí, actual carrer del Portal Nou, i tenia un caire poc urbà, de cases amb horts, vinyes i arbres fruiters. Aquestes dues àrees quedaren a l'interior de la muralla bastida durant la segona meitat del segle XIV. - Tornar al text(4) - Gerard Bagué, a "Memòries del Barri Xino", explica que "la Pilar era una dona molt estricte, amb molt caràcter, però molt educada i bona persona. Vivia en una casa del mateix edifici que comunicava amb el local per una porta. Ella mateixa resolia qualsevol problema. Havia nascut a Madrid, en una bona família, amb molts diners. El seu pare tenia lligams amb la noblesa. Sembla que va passar una infància molt dolenta. No va ser estimada per la seva família. Podia presentar-se a tot arreu com una gran senyora i anava amb al cap ben alt. De vegades, fins i tot havia donat diners i menjar a famílies pobres que passaven gana. Demanava els papers a totes les dones i els exigia passar el control mèdic. Sempre deia als clients que, a casa seva, podien estar tranquils, que les dones eren netes i no agafarien res. Mai no en va acceptar a treballar cap que no hagués fet els 18 anys. Tota la casa estava governada per dones. No volia cap home. Si una noia es presentava amb el seu macarró, el feia fora". - Tornar al textBibliografia.
- "Memòries del Barri Xino". Gerard Bagué. 2007. Ajuntament de Girona. |
![]() (Veure'l sencer) - 'Bordell'. Pintura de Joachim Beuckelaer. 1562. Detall. Viquipèdia. ![]()
(Veure'l sencer) - 6 de març de 1492. Ordre dels jurats de la ciutat de Girona d'empresonar a na Violant, acusada d'haver provocat diverses baralles i desordres a causa de les seves viltats i deshonestedats. Molt probablement Violant va ser acusada d'haver practicat la prostitució, atès que en època medieval les prostitutes solien ser anomenades dones públiques, vils o deshonestes. Fons Ajuntament de Girona, Manual d'acords de 1492.
(Veure'l sencer) - Banys públics del segle XV, compartits per homes i dones, i on eren habituals les pràctiques sexuals. Viquipèdia.
(Veure'l sencer) - Prostituta. Gravat medieval. Viquipèdia.
(Veure'l sencer) - Prostituta medieval. Il·lustració al 'Decameró' de Boccaccio. Detall. Bibliothèque nationale de France.
(Veure'l sencer) - L'alcavota. Pintura de Jan Vermeer van Delft. 1656. Viquipèdia.
(Veure'l sencer) - Soldat a un bordell. Gerard van Honthorst, 1623. Viquipèdia.
(Ampliar) - Gravat de la sèrie 'Los Caprichos' de Goya. 'Ruega por ella' representa una prostituta i la seva alcavota. 1799. Viquipèdia.
(Veure'l sencer) - Escena de bordell. Pintura d'Aleksander Orlowski (1777-1832). Viquipèdia.
(Ampliar) - Gravat de la sèrie 'Los Caprichos' de Goya. 'Y van desplumados', segons el manuscrit de la Biblioteca Nacional, representa: "Después de la cópula de los avechuchos, las putas los arrojan a escobazos, desplumados, cojos y cabizbajos: dos frailes muy reverendos los guardan las espaldas, y son los que celebran la burla con sendos rosarios a la cintura". Viquipèdia.
(Ampliar) - Prostituta ('La mujer del mundo'). 1850. Publicat a "Los Españoles pintados por sí mismos". Viquipèdia.
(Ampliar) - Prostitutes i alcavot. 1895. Théophile Alexandre Steinlen. Bibliothèque nationale de France.
(Ampliar) - Premsa. Tancament dels bordells de les 'calles de detrás del Teatro'. Diario de Gerona, 17 de juny de 1898. Fons Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Premsa. Bordell al carrer de la Premsa, al barri del Mercadal. Diario de Gerona, 10 de juny de 1916. Fons Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - L'antic 'barri xino' de Girona. 1990. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Premsa. Bordell al carrer de la Sèquia, al barri del Mercadal. Diario de Gerona, 7 de febrer de 1917. Fons Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Premsa. Bordell al carrer d'en Mora. Diario de Gerona, 10 de novembre de 1925. Fons Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Barri Xino. 1960. Joan Colom. Museu Nacional d'Art de catalunya.
(Ampliar) - L'antic 'barri xino' de Girona. 1970-1980. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
L'antic 'barri xino' de Girona. El Pou Rodó abans de la intervenció urbanística. Arxiu Pedres de Girona.
(Ampliar) - Barri Xino. 1960. Joan Colom. Museu Nacional d'Art de catalunya.
(Ampliar) - L'antic 'barri xino' de Girona. 1970-1980. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Premsa. Normes per l'abolició de la prostitució. Los Sitios, 27 d'abril de 1956. Fons Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Barri Xino. 1960. Joan Colom. Museu Nacional d'Art de catalunya.
(Ampliar) - Carrer de Sant Josep- 1970-1980. Sebastià Martí. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Premsa. Acció policial al 'Barri Xino'. Los Sitios, 25 de juliol de 1959. Fons Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Premsa. Acció policial al 'Barri Xino'. Presència 2 d'agost de 1959. Fons Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - El barri xino de Girona als anys seixanta del segle XX. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
|
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice |
Actualitzat: 03/05/2023 |