La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El carrer de la Neu connecta el carrer dels Mercaders amb el de les Ferreries Velles. En altre temps s'hi venia la neu per conservar el peix que es subministrava al mercat que era situat a prop, com recorda el nom del veí carrer de les Peixateries Velles. El local de venda de glaç era propietat del municipi. Un contracte signat el dia 1 de juny de 1653 pel concessionari del servei Miquel Martí i Sastre l'obligava a tenir el despatx obert des de les cinc del matí fins a les deu de la nit. El 1809 l'Ajuntament cobrava 50 lliures de lloguer al concessionari Pere Garriga, qui havia signat el contracte el 28 de febrer d'aquell any.

El carrer de la Neu. 1985

El carrer de la Neu. 1985. Joan Comalat Vila. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

El Manual d'Acords el situa, a mitjans del segle XVII, "entre, els Quatre Cantons i el carrer d'Abeuradors" i a finals del mateix segle, com "la casa que la ciutat té en lo carrer dels Mercaders i prop de les Pescateries". L'actual carrer dels Mercaders és esmentat en molts documents com a carrer de la Neu (1). El 12 de juny de 1841 la Junta de la Confraria de la Purísima Sang va prendre una resolució en la qual es refereix als "Prohoms del carrer dels Mercaders, vulgo Neu".
En canvi, l'actual carrer de la Neu va estar molts anys sense nom. Una comissió municipal nomenada el 1876 per fer una revisió del nomenclàtor de vies urbanes, constatava que no tenia encara nom i proposava que li donessin el de santa Plàcida (Fabre, op. cit). La proposició no va prosperar i en canvi l'Ajuntament va escollir el nom de carrer de la Neu, que va començar a portar oficialment durant l'últim quart del segle XIX, amb tot, però, el nom de carrer de la Neu va seguir atribuïnt-se popularment al de Mercaders fins ben entrat el segle XX. S'hi va posar una placa, que va desaparèixer durant la Guerra Civil.

El carrer de la Neu. S'hi reconeixen Just Manuel Casero, Enric Ansesa i Jaume Faixó. 1975

El carrer de la Neu. S'hi reconeixen Just Manuel Casero, Enric Ansesa i Jaume Faixó. 1975. Sebastià Martí. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Al carrer només hi ha la porta d'entrada d'una escala de veïns, la de l'edifici Salieti, fet els anys 1914 i 1915 sota la direcció de l'arquitecte Rafael Masó i Valentí. L'entrada a l'establiment que hi ha als baixos de l'edifici és pel carrer dels Mercaders, i per la banda de Ferreries Velles hi havia hagut fins al 1947 la sucursal del Banc Hispano Americano.
De l'edifici, de planta baixa i tres pisos destinats a lloguer, en destaca el tractament de les façanes, que dónen al carrer Mercaders, al carrer de les Ferreries Velles i el mateix carrer de la Neu, on es combina l'ús de la pedra amb els paraments llisos arrebossats i la ceràmica vidriada dissenyada pel mateix Rafael Masó, obrada per Joan B. Coromina de La Bisbal (2).

Carta escrita amb paper amb el logo adreçada per Joan B. Coromina a Rafael Masó.

En aquest carrer, s'hi trobava l'escola on Carles Rahola i Llorens va aprendre les primeres lletres. En el seu article "Homenatge" publicat a "L'Autonomista" el 19 de novembre de 1928, i recollit al llibre "Contra l'invasor", en recordar-ho, esmenta que "era tota una època de la nostra vida de nois que revivia; eren aquelles hores divines, benamades i enyorades, que només es descabdellen entre jocs i rialles i entremaliadures; eren aquells dies en què sortíem de classe, àvids de llum i de llibertat, per a córrer triomfalment pels carrers i recórrer les muralles plenes d'herba".

Obres d'urbanització del carrer de la Neu. 1973

Obres d'urbanització del carrer de la Neu. 1973. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)


Notes

(1) - El periòdic "Lo Geronès" del 25/7/1900 publicava: "Ab l'istiu y la calor, que per cert apreta, han vingut la tanda de les festes de carrer en la nostre ciutat. La celebrada el dia de la Mare de Déu del Carme pels vehíns del Carrer de la Neu, Abeuradors y altres adjacents, consistí com tots los anys en funcions religioses, sardanes, ball a la nit y la consegüent faxina".
El 26/7/1938, "L'Autonomista" publicava que: "Es posa en coneixement de tots els socis de la Cooperativa Popular Obrera 'L'Esperança Gironina', que degut a un pròxim racionament, són pregats de passar amb la màxima urgència per les Oficines de la nostra Entitat. (Carrer de la Neu, núm. 1, principal, segona) durant els dies 26, 27, 28, 29 i 30, provistos de totes les tarjes i llibretes, inclús les de l'Ajuntament. — Girona, 26 de juliol del 1938. — La Junta de L'Autonomista". - Tornar al text

(1) - D'aquest, es conserva una carta adreçada a Rafael Masó, amb data del 14 d'octubre de 1914 en la que, entre altres coses, l'informa que "D'aquexa fornada [...] també hi sortirà tot lo del Sr Salieti escepte les pesses capota i tot lo de la fatxada Ensesa escepte els Niños que desseguida que jo me trobi mitj be em posaré a fer". - Tornar al text


Bibliografia

- "El carrer de la Neu". Jaume Fabre. Article publicat al diari "El Punt" el 3/5/1985.
- "Contra l'invasor". Recull d'articles publicats a "L'Autonomista". Carles Rahola. Cossetània Edicions, 2007 ISBN 84-9791-2-888.


Back-Index

Obres d'urbanització del carrer de la Neu. 1973

(Ampliar) - Obres d'urbanització del carrer de la Neu. 1973. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

El carrer de la Neu. 1983

(Ampliar) - El carrer de la Neu. 1983. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona.

El carrer de la Neu. 1989

(Ampliar) - El carrer de la Neu. 1989. Carme Masià. CRDI - Ajuntament de Girona.

La casa Salieti al carrer de la Neu, obra de Rafel Masó (1914-15). 1992

(Ampliar) - La casa Salieti al carrer de la Neu, obra de Rafel Masó (1914-15). 1992. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Rajola de la Casa Audourd-Salieti, al carrer Ciutadans.


Localització
41º 59' 04" N
2º 49' 29" E

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

Creat: 23/02/2023