La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El nom del carrer té un origen medieval i recorda l'antic paratge agrícola del barri del Mercadal que al segle XV va quedar dins la muralla que encerclava i protegia aquesta part de la ciutat. El carrer actual comença al pont de les Peixateries Velles, travessa el carrer de Santa Clara, segueix en direcció oest i gira en forma de colze per acabar a la plaça de Santa Susanna. És una artèria important que comunica amb la zona cèntrica de la Rambla de la Llibertat i de la plaça del Vi.

Carros circulant pel carrer Santa Clara a l'altura del carrer Hortes. 1910

Carros circulant pel carrer Santa Clara a l'altura del carrer Hortes. 1910. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

El nom de les Hortes ve d'antic, però l'estructura del carrer i de les cases, tal com aparen a hores d'ara, tenen un aspecte menys reculat: són del segle XIX i, majoritàriament, del XX. L'enderrocament de cases durant el període de la Guerra Civil varen acabar de conformat el traçat actual.
A la cantonada del carrer de les Hortes amb el carrer del Nord hi havia un col.legi de les monges Dominiques, una construcció de la darrera dècada del segle XIX, amb detalls neogòtics, que posteriorment varen convertir en residència de noies estudiantes i senyores de la tercera edat. Les voreres d'aquesta zona daten del 1899 (1).

El carrer Hortes. En primer terme les cases adjacents al convent de les Bernardes. 1911

El carrer Hortes. En primer terme les cases adjacents al convent de les Bernardes. 1911. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

El 1890, Ramon Balmes va construir un gimnàs a la cantonada del carrer de les Hortes amb el del Nord, pel que havia sol·licitat autorització a l'Ajuntament el 26/4/1890. El "Diario de Gerona de Avisos y Notícias" del 10/8/1890 ho informava: "Hemos tenido ocasión de visitar la nueva instalación del gran Gimnasio Gerundense que el señor Balmes ha arreglado en el edificio que existe en el solar que hace esquina á la calle del Norte y de las Huertas. Es una mejora notabilísima. El local es espacioso, perfectamente ventilado y reúne todas las condiciones apetecibles para el uso á que se ha destinado. La variedad de los aparatos y su notoria utilidad hacen de dicho establecimiento uno de los mejores de su clase".

Anunci publicat al 'Diario de Gerona de Avisos y Notícias' del 10/8/1890

Anunci publicat al 'Diario de Gerona de Avisos y Notícias' del 10/8/1890 - (Ampliar)

El 1930 l'Ajuntament aprovà un avantprojecte per construir un edifici de plaça-mercat en els terrenys que pertanyien a Elisa Guimerà. Aquesta obra no es realitzà mai i no va ser fins el 1941 que una nova corporació decidís l'edificació de l'actual Mercat del Lleó a la plaça de Calvet i Rubalcava, obert al públic el 15 de novembre de 1944.

El carrer Hortes. En primer terme les cases adjacents al convent de les Bernardes. 1911

El carrer Hortes. En primer terme les cases adjacents al convent de les Bernardes. 1911. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Durant la Guerra Civil es va construir el refugi antiaeri de les Bernardes, avui inaccessible. De forma rectangular i de tipus cel·lular, aquest refugi, el més gran de Girona, projectat per l’arquitecte Ricard Giralt, es construí l’any 1938 al solar que havia deixat lliure l’enderroc, el 1936, del conjunt religiós del convent de les Bernardes, situat entre els actuals carrers de les Hortes i de Santa Clara. Arquitectònicament molt semblant al refugi del Jardí de la Infància, tenia una capacitat teòrica de fins a 750 persones. Actualment està colgat per la terra del seu propi túmul de protecció, amb la qual les tropes nacionals el cegaren l’any 1939.

Retrat de grup dels membres de la Federació de Flaquers de les Terres Gironines. A dalt, Taularia, Llonch, Centenys. A baix: Teixidor, Arilas i Joan Dalmau Pla, amb fleca al carrer Hortes. 1930

El carrer Hortes. Retrat de grup dels membres de la Federació de Flaquers de les Terres Gironines. A dalt, Taularia, Llonch, Centenys. A baix: Teixidor, Arilas i Joan Dalmau Pla, amb fleca al carrer Hortes. 1930. Joan Barber Garriga. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

La reforma del carrer començà a la postguerra; els nombardejos varen afectar el carrer de les Bernardes i la mateixa església del Mercadal, i també causaren estralls a l'edifici del número 10, que corresponia als hereus de M. Almeda. La urbanització va ser impulsada per l'Ajuntament. El novembre de 1941 s'aprovà l'adquisició d'una finca propietat de Bernat Butiñà Sarquella i l'alcaldia va concertar amb el bisbe Josep Cartañà i Inglés l'adquisició d'uns terrenys de la casa rectoral del Mercadal. En conjunt, l'ajuntament de l'alcalde Albert de Quintana Vergés adquirí per a la reforma del carrer les cases 5, 17, 21, 23, 25 i 27, i també el cobert i la paret de tanca corresponent al número 18.

El refugi de Les Bernardes, construït el 1938 i cegat per les tropes nacionals el 1939

El refugi de Les Bernardes, construït el 1938 i cegat per les tropes nacionals el 1939. Dibuix de Jordi Pericot - (Ampliar)

A partir del 1977 amb l'obertura de la plaça de Jordi de Sant Jordi i l'aparició de nous locals comercials, el carrer va anar adquirint la seva fesomia actual.
Per comunicar el barri del Mercadal amb la Rambla de la Llibertat durant l'Edat Mitjana hi havien diversos ponts i passeres de fusta que sovint eren afectats pels aiguats i les crescudes de l'Onyar. L'actual pont de les Peixateries Velles, de ferro, tingué els precedents en una d'aquestes passeres documentades des del segle XIV i que al segle XIX s'anomenava de les Palanques Vermelles pel color amb què era pintat.

Grup de clients a l'exterior de la fruiteria de Can Turró, al carrer Hortes. 1940

Grup de clients a l'exterior de la fruiteria de Can Turró, al carrer Hortes. 1940. Juli Torres Monsó. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

El pont actual data del 1877; s'inaugurà oficialment el 25 de juny d'aquell any i va ser construït per la casa de Gustave Eiffel, de París. El cost va anar a càrrec de la companyia del ferrocarril de Barcelona a França com a indemnització per travessar la ciutat. Segons consta en una rajola col·locada en el pasatge que toca la Rambla, costà 22.500 pessetes.

Processó de la Mare de Déu de Fàtima al seu pas per carrer de les Hortes. Al fons, l'església de Santa Susanna i l'actual Museu del Cinema. 1951

Processó de la Mare de Déu de Fàtima al seu pas per carrer de les Hortes. Al fons, l'església de Santa Susanna i l'actual Museu del Cinema. 1951. Martí Massafont Costals. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

A aquesta obra metàl·lica enreixada, amb el paviment de fusta, a final dels anys 70 li varen canviar el paviment asfaltat que tenia per un altre novament de fusta. El nom de pont de les Peixateries Velles prové de l'edifici que albergava el mercat del peix, i que estava situat entre el riu i el carrer de les Bernardes. Les seves arcades donaven també al carrer de les Hortes. Va ser construït per Salvador Pou durant el 1868 i hi subsistí fins a la dècada del 1940, quan va ser edificat l'actual edifici del Mercat del Lleó. Després del seu enderroc s'hi varen bastir les actuals edificacions on s'hi varen instal·lar Magatzems Martí, La Palma i fotografia Morillo.

Aparador de la pastisseria Busquet, al carrer de les Hortes. 1969

Aparador de la pastisseria Busquet, al carrer de les Hortes. 1969. Miquel Morillo Gallego. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

El carrer de les Hortes vist des de la plaça de Santa Susanna. 1973

El carrer de les Hortes vist des de la plaça de Santa Susanna. 1973. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Inauguració de la Cast Gallery i l'establiment de moda Soraya boutique al carrer Hortes número 7. 1978

Inauguració de la Cast Gallery i l'establiment de moda Soraya boutique al carrer Hortes número 7. 1978. Narcís Sans Prats. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Anunci publicat al 'Diario de Gerona de Avisos y Notícias' del 29/6/1892

Anunci publicat al 'Diario de Gerona de Avisos y Notícias' del 29/6/1892 - (Ampliar)

Anunci publicat al 'Diario de Gerona de Avisos y Notícias' del 9/2/1893

Anunci publicat al 'Diario de Gerona de Avisos y Notícias' del 9/2/1893 - (Ampliar)

Anunci publicat al 'Diario de Gerona de Avisos y Notícias' de l'11/8/1899

Anunci publicat al 'Diario de Gerona de Avisos y Notícias' de l'11/8/1899 - (Ampliar)


Notes

(1) - L'enllambordat del carrer s'havia nou anys abans. El "Diario de Gerona de Avisos y Notícias" del 22/4/1890 publicava que "Han quedado terminados los pasos adoquinados de las calles de las Huertas y de Sta. Clara de que dimos cuenta en uno de nuestros últimos números; al propio tiempo se ha construido otro en la calle del Norte. Con este motivo se han engravado los pequeños lechos de calles inmediatos á dichos pasos, cuya operación sino se empiedran, que seria lo conveniente, desearíamos ver ampliada en toda la longitud de aquellas vias, pues el número de baches que en ellas existen lo reclama, como también lo nececita (sic) la plazuela de las Pescaderías. No dudamos que el Municipio satisfará nuestros deseos que son los del público". - Tornar al text


Bibliografia

- "El carrer de les Hortes". Josep Clara i Resplandis. Article publicat al diari "El Punt" el 24/1/1985.
- "Bombes sobre Girona. La defensa passiva a la Guerra Civil: barricades, trinxeres i refugis antiaeris". Jaume Prat i Jordi Pericot. Museu d'Història de Girona.


Back-Index

El carrer Hortes, al barri del Mercadal. Al fons, el campanar de l'església de Santa Susanna. 1925-1936

(Ampliar) - El carrer Hortes, al barri del Mercadal. Al fons, el campanar de l'església de Santa Susanna. 1925-1936. Valentí Fargnoli Iannetta. CRDI - Ajuntament de Girona.

Anunci publicat al diari 'L'Autonomista' el 29/12/1933

(Ampliar) - Anunci publicat al diari 'L'Autonomista' el 29/12/1933.

Notícia sobre enderrocament al carrer de les Hortes publicada al diari 'L'Autonomista' el 7/4/1937.

Obres de construcció de l'Institut Nacional de Previsió, posteriorment Centre d'Atenció Primària de Santa Clara. Al fons, l'encreuament del carrer Hortes i el carrer del Nord amb la residència de les Dominiques. 1947

(Ampliar) - Obres de construcció de l'Institut Nacional de Previsió, posteriorment Centre d'Atenció Primària de Santa Clara. Al fons, l'encreuament del carrer Hortes i el carrer del Nord amb la residència de les Dominiques. 1947. Salvador Crescenti Miró. CRDI - Ajuntament de Girona.

Fase inicial d'enderroc d'una casa gòtica situada a la cantonada entre el carrer Santa Clara i el carrer Hortes. Actualment en aquest punt hi ha ubicat el bloc Culubret Picamal. 1950

(Ampliar) - Fase inicial d'enderroc d'una casa gòtica situada a la cantonada entre el carrer Santa Clara i el carrer Hortes. Actualment en aquest punt hi ha ubicat el bloc Culubret Picamal. 1950. Francesc Riuró Llapart. CRDI - Ajuntament de Girona.

Fase inicial d'enderroc d'una casa gòtica situada a la cantonada entre el carrer Santa Clara i el carrer Hortes. Actualment en aquest punt hi ha ubicat el bloc Culubret Picamal. 1950

(Ampliar) - Fase inicial d'enderroc d'una casa gòtica situada a la cantonada entre el carrer Santa Clara i el carrer Hortes. Actualment en aquest punt hi ha ubicat el bloc Culubret Picamal. 1950. Francesc Riuró Llapart. CRDI - Ajuntament de Girona.

Festa de Sant Antoni Abat al barri del Mercadal. Un carruatge tibat per un ruc al carrer Hortes. A la dreta, el fill del fotògraf, Lluís Massafont. 1954

(Ampliar) - Festa de Sant Antoni Abat al barri del Mercadal. Un carruatge tibat per un ruc al carrer Hortes. A la dreta, el fill del fotògraf, Lluís Massafont. 1954. Martí Massafont Costals. CRDI - Ajuntament de Girona.

El carrer de les Hortes. 1960

(Ampliar) - El carrer de les Hortes. 1960. Sebastià Martí. CRDI - Ajuntament de Girona.

El pont de les Peixateries Velles vist des del carrer de les  Hortes. En primer terme s'observa el cartell dels establiments Almacenes Martí i Foto Cine Morillo. 1970

(Ampliar) - El pont de les Peixateries Velles vist des del carrer de les Hortes. En primer terme s'observa el cartell dels establiments Almacenes Martí i Foto Cine Morillo. 1970. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

El carrer de les Hortes. En primer terme la Residència de les Dominiques. 1991

(Ampliar) - El carrer de les Hortes. En primer terme la Residència de les Dominiques. 1991. Jordi Picazo. CRDI - Ajuntament de Girona.

Obres d'enderrocament de l'edifici de les monges Dominiques, residència d'estudiants, ubicat a la cantonada del carrer del Nord amb el carrer Hortes. 2001

(Ampliar) - Obres d'enderrocament de l'edifici de les monges Dominiques, residència d'estudiants, ubicat a la cantonada del carrer del Nord amb el carrer Hortes. 2001. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona.


Localització
41º 59' 04" N
2º 49' 22" E

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

Creat: 09/04/2023