La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El gegant representa el músic gironí Xavier Cugat (1900-1990), i la geganta, la musa de la seva obra. Cugat està representat amb el seu inseparabla violí sota el braç i l'arquet a la mà, amb la medalla de l'Ordre de l'Oli (dissenyada per Joaquim Pla i Dalmau i construída per l'artesà Ramon Boix) i cinc medalles més en forma de creu que representen els seus cinc matrimonis. La geganta, porta una maraca a la mà dreta i el gos xiuaua de Cugat a la mà esquerra.
El disseny del gegant el va realitzar Joaquim Pla i Dalmau, qui el va representar a mig camí entre el realisme i el còmic, per recordar la trajectòria de Cugat com a dibuixant. Varen ser construïts als tallers Ventura & Hosta de Navata.

Bateig de la parella de gegants Musa i Xavier Cugat. 25 de setembre 1993

(Ampliar) - Bateig de la parella de gegants Musa i Xavier Cugat. 25 de setembre 1993. Marisa Morillo. CRDI - Ajuntament de Girona.

Varen ser vestits per la modista Carme Moya. El gegant té un pes de 40 kgs i una alçada de 3,50 m, i la geganta pesa 35 kg i la seva alçada és de 3,45 m.
Varen ser batejats el 25 de Setembre de 1993, apadrinats pels gegants de la ciutat Carlemany i Anna Gironella, per la presidenta de l'Associació d'Amics dels Gegants de Girona, i per un representant de l'empresa Hipercor, que havia finançat la seva construcció, amb motiu del cinquè aniversari de la seva obertura a Girona.

El President de la Diputació Josep Arnau destapant la placa que bateja la nova parella de gegants, Xavier Cugat i La Musa. L'acompanyen l'alcalde de Girona Joaquim Nadal i Maria Carme Ribas i Mora. 25 de setembre 1993

(Ampliar) - El President de la Diputació Josep Arnau destapant la placa que bateja la nova parella de gegants, Xavier Cugat i La Musa. L'acompanyen l'alcalde de Girona Joaquim Nadal i Maria Carme Ribas i Mora. 25 de setembre 1993. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

A la plaça de l'Oli, on nasqué el músic i caricaturista, se l'imposà la medalla acreditativa de la seva pertanyença a aquesta Ordre. Amb aquest distintiu també es guardonà l'alcalde de la ciutat, Joaquim Nadal. En aquesta plaça es va descobrir una placa commemorativa del músic gironí acte que va comptar amb l'assistència de Joaquim Nadal, alcalde de Girona, Josep Arnau, president de la Diputació, i Carme Ribas i Mora, presidenta de l'Associació d'Amics dels Gegants de Girona.

Els gegants Musa i Xavier Cugat. 1994

(Ampliar) - Els gegants Musa i Xavier Cugat. 1994. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

La matinada del 4 de novembre de 1994, un acte incívic posà fí al gegant d'en Cugat; va ser cremat quan estava dipositat, amb els seus companys, a l'entrada de l'Ajuntament. Aquella bretolada el va destruir per complet. Mesos més tard, per la diada de Sant Jordi de 1995, es va reestrenar un nou gegant idèntic a l'anterior. El 1999 el gegant d'en Cugat va ser restaurat per Jordi Grau, del taller El Drac Petit de Terrassa.
Aquests dos gegants, junt amb en Narcís bomber i la gegantona Maria, tots quatre propietat dels Amics dels Gegants de Girona, van sortir al carrer per darrera vegada a Fornells de la Selva el 2006. Des d'aleshores resten inactius.

El gegant Cugat, cremat. 4 de novembre 1994

(Ampliar) - El gegant Cugat, cremat. 4 de novembre 1994. Marisa Morillo. CRDI - Ajuntament de Girona

Inauguració de les Fires de Sant Narcís. Ball de gegants a la plaça del Vi. 23 d'octubre 1998

(Ampliar) - Inauguració de les Fires de Sant Narcís. Ball de gegants a la plaça del Vi. 23 d'octubre 1998. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona

Comiat del local social dels Amics dels Gegants de Girona, 2002. Els gegants Cugat i la seva Musa, davant la Granja Mora

(Ampliar) - Comiat del local social dels Amics dels Gegants de Girona, 2002. Els gegants Cugat i la seva Musa, davant la Granja Mora. Fotografia gentilesa de Carme Ribas i Mora


 • Xavier Cugat. Una vida. Article biogràfic del músic universal.

 • Presentació del número especial de "440" dedicat a Cugat. Article i reportatge fotogràfic de la presentació de la revista al Saló de descans del Teatre Municipal.

 • Presentació del número especial de "440" dedicat a Cugat. Video de l'actuació de Montserrat Cristau i la banda de professors de l'Escola de Música Moderna de Girona (EMMG), interpretant música de Xavier Cugat.

 • Exposició d'olis de Xavier Cugat. Article i reportatge fotogràfic de la mostra de pintures de Cugat a Fira de Girona en commemoració dels 25 anys de la seva mort.

 • Exposició memorial "Jo, Xavier Cugat". Article i reportatge fotogràfic de l'exposició al Palau de caramany.

 • El gegantó Narcís. Article i reportatge fotogràfic del gegant homenatge als bombers. • Index

  Els gegants Cugat i la Musa al Passeig Arqueolòic, el 1993

  (Ampliar) - Els gegants Cugat i la Musa al Passeig Arqueolòic, el 1993

  Bateig de la parella de gegants Musa i Xavier Cugat. 25 de setembre 1993

  (Ampliar) - Bateig de la parella de gegants Musa i Xavier Cugat. 25 de setembre 1993. Marisa Morillo. CRDI - Ajuntament de Girona

  Disseny del gegant Cugat. Dibuix de Joaquim Pla i Dalmau

  (Ampliar) - Disseny del gegant Cugat. Dibuix de Joaquim Pla i Dalmau

  Els gegants d'en Cugat i la seva Musa
  Els gegants d'en Cugat i la seva Musa. Dibuix de Nuxu Perpinyà, publicat al Diari de Girona del diumenge 16 de juliol de 1995.
  Els gegants d'en Xavier Cugat i la seva Musa, a la plaça de Sant Feliu
  (Ampliar) - Els gegants d'en Xavier Cugat i la seva Musa, a la plaça de Sant Feliu.

  El gegant Cugat cremat durant les fires de Sant Narcís. 4 de novembre 1994

  (Ampliar) - El gegant Cugat cremat durant les fires de Sant Narcís. 4 de novembre 1994.Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona

  Cap del gegant Cugat

  (Ampliar) - Cap del gegant Cugat. Fotografia gentilesa de Ventura & Hosta de Navata

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés