La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

A l'època en què l'Associació "Amics dels Gegants de Girona" estava activa, entitat constituïda a finals de 1992 per recuperar els Gegants Antics i fer-ne una rèplica, la ciutat disposava de tres parelles de gegants i dos gegantons: les rèpliques dels antics, batejats com Fèlix i Àngels, la parella dels "gegants d'en Vivó", Carlemany i Anna Gironella, en Cugat i la seva Musa, i els gegantons la Maria (representant una nena amb una figura del Tarlà a les mans), i en Narcís, un bomber.

Antic camió dels bombers de Girona, un Magyrus, cedit per al bateig del gegantó, a la plaça de Sant Feliu
(Ampliar) - Antic camió dels bombers de Girona, un Magyrus, cedit per al bateig del gegantó, a la plaça de Sant Feliu.

El gegantó Narcís es va basar en dibuixos de Joaquim Pla i Dalmau, construït al taller "El Drac Petit" d'en Jordi Grau de Terrassa, i va ser batejat el diumenge 5 de novembre de 1995, amb l'acompanyament de vint-i-dues colles geganteres (1), a la plaça Constitució - Santa Susanna dels Mercadal. Els seus padrins van ser els bombers de la Generalitat, i els bombers de Barcelona en varen ser els invitats d’honor.
La construcció del casc, els botons amb l'escut de la ciutat i la mànega va anar a càrrec de Ramon Bosch, qui va dotar la figura dels accessoris que duien els bombers l'any 1920. El vestit va ser obra de Ramon Roig de Terrassa. El gegantó va ser subvencionat amb una recollida pública de fons, mitjançant la venda d'un diploma acreditatiu de la contribució (2).
L’any 1997 Els Amics dels Gegants de Girona decideixen fer una geganteta, una mena de "parella" d'en Narcís Bomber, la Maria, que va ser batejada durant les Festes de la Rambla i Argentaria, apadrinada pel Tarlà, el personatge llegendari de Girona que ella en forma de ninot també el porta al braç.
La parella de gegantons va participar en algunes sortides dels gegants de Girona, com les inauguracions de les Fires de Sant Narcís.
Les sortides del gegantó Narcís anaven acompanyades d'un grup de mainada vestida de bomber, amb una galleda a punt per apagar focs, igual que el gegantó amb la seva mànega.

Bateig del gegantó Narcí a la plaça de la Constitució durant les Fires de Sant Narcís 1995
(Ampliar) - Bateig del gegantó Narcí a la plaça de la Constitució durant les Fires de Sant Narcís 1995. Fotografia Jordi S. Carrera - Fons Ajuntament de Girona.

El gegantó a la premsa

El divendres 7 de juliol 1995, el Diari de Girona comunicava la notí del projecte: "la presidenta de l'associació, Carme Ribas, desvetlla la identitat del gegantó, un bomber, ja que es vol retre un homenatge a aquest col·lectiu de persones que porten a terme una tasca humanitària".
El dia següent, el Punt diari publicava que "el bateig, segons M. Carme Ribas, serà molt especial, ja que en aquell dia es commemorarà el cinquè aniversari de la mort d'en Cugat".
El diumenge 16 de juliol de 1995, el Diari de Girona publicava un extens article explicant l'esdeveniment del bateig del gegantó, en el que destacava que "Nuxu Perpinyà [...] ha dibuixat el moment en què els gegants d'en Cugat i de la Musa coneixen la identitat del futur nadó.
La imatge vol ser un reflex de l'alegria que senten en assebentar-se de la bona nova i, per aixó, els ha dibuixat ballant contents i feliços, amb en Cugat abraçant la Musa, que mostra clarament el seu embaràs"
.
Poc abans del bateig públic del gegantó, la Musa va canviar el seu vestuari habitual, per un de més adient al seu estat "d'embaràs". Així ho publicava el diari El Punt del dimecres 6 de setembre de 1995. El Diari de Girona del 9 de setembre també ho explicava.

Preparant els gegants Cugat i la seva Musa, a la plaça de Sant Feliu
(Ampliar) - Preparant els gegants Cugat i la seva Musa, a la plaça de Sant Feliu.

El dijous 5 d'octubre, el Diari de Girona publicava una fotografia d'en Nuxu Perpinyà amb el cartell que havia realitzat per anunciar el bateig del gegantó, que representava en Xavier Cugat llegint tranquil·lament un exemplar del diari, muntat en un cotxe de bombers que s'apressava a apagar un froc produït al Barri Vell.
El Diari de Girona del , conjuntament amb la notícia de "l'ingrés" de la geganta Musa a l'hospital Josep Trueta, comunicava el desenvolupament de l'esdeveniment del bateig: una plantada de gegants a la plaça de Sant Feliu, una cercavila pels carrers Ballesteries, Ciutadans, pujada del Pont de Pedra, carrer Nou, fins la plaça de la Constitució on tindria lloc la ballada i el bateig-descobriment del gegantó.
L'endemà del bateig, el 6 de novembre de 1995, el diari El Punt publicava la seva crònica de l'esdeveniment. El Diari de Girona ho feia el dimarts següent, article en el que destacava que "després del descobriment de la figura, la presidenta dels Amics dels Gegants de Girona, Carme Ribas, es va dirigir al públic agraïnt la presència dels Bombers de Barcelona i el padrinatge del Bombers de la Generalitat i dels Amics dels Gegants de Sarrià de Ter, així com la col·laboració de l'Hospital Josep Trueta de Girona".

Bateig del gegantó Narcí a la plaça de la Constitució durant les Fires de Sant Narcís 1995
(Ampliar) - Bateig del gegantó Narcí a la plaça de la Constitució durant les Fires de Sant Narcís 1995. Fotografia Jordi S. Carrera - Fons Ajuntament de Girona.
Inauguració de les Fires de Sant Narcís a la plaça del Vi. Entre els gegants d'en Cugat i la Musa, i en Fèlix i l'Àngels, s'observen els gegantons en Narcís i la Maria
(Ampliar) - Inauguració de les Fires de Sant Narcís a la plaça del Vi. Entre els gegants d'en Cugat i la Musa, i en Fèlix i l'Àngels, s'observen els gegantons en Narcís i la Maria. 23 d'octubre de 1998. Fotografia Jordi S. Carrera - Fons Ajuntament de Girona.
Bateig del gegant Narcís. 5 de novembre 1995
(Ampliar) - Bateig del gegant Narcís. 5 de novembre 1995. Marçal Molas - Fons Ajuntament de Girona.
Pujada al Santuari dels Àngels del gegant Narcís. 3 de desembre 1996
(Ampliar) - Pujada al Santuari dels Àngels del gegant Narcís. 3 de desembre 1996. Marçal Molas - Fons Ajuntament de Girona.

Notes

(1) - El diari El Punt del dilluns 6 de novembre 1995 les relacionava: precedides pels bastoners de Castellbell i el Vilar (Bages), entraren a la plaça els de Vilafranca del Conflent, Salt, Badalona (Barcelonès), el barri del Pomar de Badalona, Arbúcies, Santa Coloma de Farners, Maçanet de la Selva, Porrera (Priorat), Caldes de Malavella, Hostalric, Pineda de Mar (Maresme), Sant Hilari Sacalm, Caldes d'Estrac (Maresme), La Cellera de Ter, Premià de Mar (Maresme), Figueres, Cardedeu (Vallès Oriental), Riudoms (Baix Camp), Matadepera (Vallès Occidental), Sarrià de Ter, Arenys de Mar (Maresme), Rellinars (Vallès Occidental), i els de Girona, en total un 700 components. [Tornar al text]

(2) - Per a recollida dels fons necessaris per a la construcció del gegantó, 900.000 pessetes (Diari de Girona, 20 de desembre 1995), també es varen construir unes rèpliques dels gegants d'en Cugat i la Musa, de plom, a escala 1:32. [Tornar al text]


 • Gegants i capgrossos de Girona - Història de la imatgeria festiva actual de Girona.

 • "Faràndula. 500 anys d'imatgeria festiva de Girona" - Exposició al Museu d'Història de la Ciutat, activitats i esdeveniments relacionats amb la celebració dels 500 anys de constància històrica de gegants, capgrossos i altres figures a Girona.

 • "El Beatusaure de Girona" - Història, disseny i construcció del drac basat en les miniatures apocalíptiques del "Beatus".

 • "En Gerió" - Història, disseny i construcció del gegant de tres caps, fundador mític de la ciutat de Girona.

 • El gegantó Narcís Bomber a la plaça de la Constitució durant les Fires de 1995
  (Ampliar) - El gegantó Narcís Bomber a la plaça de la Constitució durant les Fires de 1995.

  Cartell del bateig del gegantó Narcís Bomber. Dibuix de Nuxu Perpinyà
  (Ampliar) - Cartell del bateig del gegantó Narcís Bomber. Dibuix de Nuxu Perpinyà. Gentilesa de l'autor.

  El gegantó Narcís Bomber i els gegants Cugat i la seva Musa, a la plaça de Santa Susanna del Mercadal
  (Ampliar) - El gegantó Narcís Bomber i els gegants Cugat i la seva Musa, a la plaça de Santa Susanna del Mercadal.

  El gegantó Narcís Bomber, cobert abans del bateig, a la plaça de la Constitució durant les Fires de 1995
  (Ampliar) - El gegantó Narcís Bomber, cobert abans del bateig, a la plaça de la Constitució durant les Fires de 1995.

  Descàrrega de la geganta Musa d'en Cugat, a la plaça de Sant Feliu
  (Ampliar) - Descàrrega de la geganta Musa d'en Cugat, a la plaça de Sant Feliu.

  Els gegants d'en Xavier Cugat i la seva Musa, a la plaça de Sant Feliu
  (Ampliar) - Els gegants d'en Xavier Cugat i la seva Musa, a la plaça de Sant Feliu.

  Gegants a la plaça del Vi, amb motiu del bateig d'en Narcís Bomber. En primer terme, el Tarlà i, a la dreta, la Musa d'en Cugat, d'esquena
  (Ampliar) - Gegants a la plaça del Vi, amb motiu del bateig d'en Narcís Bomber. En primer terme, el Tarlà i, a la dreta, la Musa d'en Cugat, d'esquena.

  El gegantó Narcís a la plaça de la Constitució - Santa Susanna del Mercadal, el dia del seu bateig
  (Ampliar) - El gegantó Narcís a la plaça de la Constitució, el dia del seu bateig. Fotografia gentilesa d'Antoni Bordas Belled.

  El gegantó Narcís i un dels seus acompanyants
  (Ampliar) - El gegantó Narcís i un dels seus acompanyants. Fotografia gentilesa de Pere Piqueras Ramos
  Els gegants d'en Cugat i la seva Musa, pares del gegantó Narcís
  Els gegants d'en Cugat i la seva Musa, "pares" del gegantó Narcís. Dibuix de Nuxu Perpinyà, publicat al Diari de Girona del diumenge 16 de juliol de 1995.
  La gegantona Maria amb un dels seus acompanyants
  (Ampliar) - La gegantona Maria amb un dels seus acompanyants. Fotografia gentilesa de Pere Piqueras Ramos
  La gegantona Maria amb un dels acompanyants del gegantó Narcís
  (Ampliar) - La gegantona Maria amb un dels acompanyants del gegantó Narcís. Fotografia gentilesa de Pere Piqueras Ramos
  La gegantona Maria amb un dels seus acompanyants
  (Ampliar) - La gegantona Maria amb un dels seus acompanyants. Fotografia gentilesa de Pere Piqueras Ramos
  Els gegants Cugat i la Musa amb un dels seus acompanyants
  (Ampliar) - Els gegants Cugat i la Musa amb un dels seus acompanyants. Fotografia gentilesa de Pere Piqueras Ramos
  Els gegants Cugat i la Musa amb un dels seus acompanyants
  (Ampliar) - Els gegants Cugat i la Musa amb un dels seus acompanyants. Fotografia gentilesa de Pere Piqueras

  Back- Index

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés