(Girona, 1917-2005)

Biografia.

Joaquim Pla i Dalmau va néixer a Girona el 19 d'octubre de 1917. Fill de Joaquim Pla Cargol i Caterina Dalmau Casademont, va estudiar Batxillerat a l'Institut de Segon Ensenyament de Girona. Es va llicenciar en Dret a l'Universitat de Barcelona l'any 1940. Durant la Guerra Civil va ser tinent practicant de Sanitat militar. Va obtenir el títol de Mestre Nacional l'any 1942 i va revalidar el de practicant el 1943.

De família dedicada al món editorial i llibreter, va dirigir la Llibrería Dalmau Carles Pla S.A. de Girona des de 1943 a 1949. A partir d'aquest any, va figurar com a titular de Llibrería Pla Dalmau de Girona, exercint aquesta professió des de 1949 fins a l'actualitat. El 1967 es va fer càrrec de la gerència de l'Editorial Dalmau Carles Pla S.A. fins la seva jubilació el 1981.

Va ser Tinent d'Alcalde de l'ajuntament de Girona des de 1961 a 1967. El 1962 va rebre la Creu de la Ordre del Mèrit Militar de 2ª classe. Membre de la Mesa de la Cambra de Comerç de Girona (1975-1980), fundador de la Confraría de Jesús Crucificat (1940) i president la societat "El Baluard", dedicada a l'estudi de la història i fets d'armes de Girona i les seves comarques.

És autor de les obres "Ordenación y Catalogación de bibliotecas particulares" (1949), "Estampes de Girona" (versions 1949 i 1980), "El Gran Capitán" (1952) i ha col·laborat en moltes edicions escolars de Dalmau Carles Pla S.A., articles a la revista Destino, a Diari de Girona, i moltes publicacions de caràcter militar (Revista de la Guardia Real, Almogávares, Le Bivouac, etc).

Dibuixant i il·lustrador de llibres i gravador de xilografies, ha realitzat diverses exposicions a la "Casa del Llibre" de Barcelona, "Macarrón" de Madrid, "Ferrer" de Girona i "Armengol" d'Olot. Especialista en xilografies per a ex-libris cervantins. Ha realitzat nombrosos treballs sobre indumentària i uniformologia històrica per a l'Ajuntament de Girona, Musée de la Cittadelle de Perpinyà, "La Passió" de Girona i diverses revistes militars.

Ha practicat la composició musical amb més de vuitanta obres de caràcter coral i música militar (banda de pífres i tambors de la Guàrdia Reial).

Té una col·lecció d'ex-libris amb uns 10.000 exemplars i una altra col·lecció de miniatures militars de plom amb unes 40.000 peces.

Va dedicar una bona part de la seva activitat a Dalmau Carles Pla S.A. a la creació de jocs educatius, molts d'ells divulgats per TVE (programes "Un, dos, tres", "Payasos de la tele", etc.). Va ser l'autor del joc "La Reconquista", primer wargame espanyol.

Va morir a Girona el 8 de desembre de 2005.(Aquest text és del mateix Joaquim Pla i Dalmau. S'hi ha afegit, només, la referència a la seva mort l'any 2005).

Back