Una de les festes importants de la tardor és la Festa de Tots Sants, la Castanyada i el Dia dels Morts, que se celebren entre el 31 d'octubre i l'1 de novembre. Segons la tradició popular, aquestes dates són el moment de l'any en què s'interrelacionen el món dels vius i el dels morts. (Ampliar) - Parada de castanyes a les Fires de Sant Narcís de Girona.L'orígen de la castanyada Segons algunes opinions, el costum de menjar castanyes torrades prové del fet que durant la nit de Tots Sants, vigília del dia dels morts segons la tradició cristiana, es tocava a morts sempre seguit fins a la matinada; amics i parents ajudaven els campaners a fer aquesta dura tasca, i tots plegats consumien aquests aliments, el fruit que més abundava en aquesta època de l’any, altament energètic, per no defallir, i alguna ampolla de vi dolç, per fer-les passar millor i, a la vegada, combatre el fred en els pocs moments de descans. (Ampliar) - Castanyes acabades de torrar.Les castanyeres.
Altres versions situen l'orígen de la castanyada al segle XVIII, i la fan derivar dels antics àpats funeraris, en què no se servien altres aliments que llegums i fruita seca i els pans votius de l'ofrena als difunts en els funerals, més popularment, panets, panellets o panellons. L'àpat tenia un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts: tot torrant les castanyes, es resaven les tres parts del rosari pels difunts de la família. (Ampliar) - La màquina de torrar castanyes i moniatos Kin Fum Fa, un clàssic a Girona.Als gravats antics se les sol representar com una dona vella, vestida amb roba pobra d'abrigar i amb mocador al cap, unes faldilles de sargil molt amples i folrades, amb davantal de cànem i llana. A d'altres se les dibuixa amb una caputxa blanca de llana al cap, molt llarga, que els arribava fins més avall de mitja faldilla. La duien lligada al coll i a la cintura. Algunes empraven fogons de terrissa semblants a una copa. (Ampliar) - Cistell de castanyes crues.Els moniatos.
Company tímid de les castanyes, també és costum consumir-ne a la Castanyada, cuits al caliu o al forn, acompanyant els panellets o com un dels ingredients d'aquests. |
|
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice |
© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |