La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Una de les festes importants de la tardor és la Festa de Tots Sants, la Castanyada i el Dia dels Morts, que se celebren entre el 31 d'octubre i l'1 de novembre. Segons la tradició popular, aquestes dates són el moment de l'any en què s'interrelacionen el món dels vius i el dels morts.
En aquestes festes és tradició fer la castanyada, una cuita i menjada de castanyes, que sovint s'acompanyen amb moniatos, i vi dolç.

Parada de castanyes a les Fires de Sant Narcís de Girona
(Ampliar) - Parada de castanyes a les Fires de Sant Narcís de Girona.

L'orígen de la castanyada

Segons algunes opinions, el costum de menjar castanyes torrades prové del fet que durant la nit de Tots Sants, vigília del dia dels morts segons la tradició cristiana, es tocava a morts sempre seguit fins a la matinada; amics i parents ajudaven els campaners a fer aquesta dura tasca, i tots plegats consumien aquests aliments, el fruit que més abundava en aquesta època de l’any, altament energètic, per no defallir, i alguna ampolla de vi dolç, per fer-les passar millor i, a la vegada, combatre el fred en els pocs moments de descans.

Castanyes acabades de torrar
(Ampliar) - Castanyes acabades de torrar.

Les castanyeres.

Altres versions situen l'orígen de la castanyada al segle XVIII, i la fan derivar dels antics àpats funeraris, en què no se servien altres aliments que llegums i fruita seca i els pans votius de l'ofrena als difunts en els funerals, més popularment, panets, panellets o panellons. L'àpat tenia un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts: tot torrant les castanyes, es resaven les tres parts del rosari pels difunts de la família.
En aquesta època aparèixen les castanyeres, que es van fer molt populars pels carrers de pobles i ciutats, fins que es van convertir en tota una institució. Les més conegudes tenien parada fixa, on torraven les castanyes i les lliuraven embolicades amb paper d'estrassa i paper de diari per conservar-ne l'escalfor.

La màquina de torrar castanyes i moniatos Kin Fum Fa, un clàssic a Girona
(Ampliar) - La màquina de torrar castanyes i moniatos Kin Fum Fa, un clàssic a Girona.

Als gravats antics se les sol representar com una dona vella, vestida amb roba pobra d'abrigar i amb mocador al cap, unes faldilles de sargil molt amples i folrades, amb davantal de cànem i llana. A d'altres se les dibuixa amb una caputxa blanca de llana al cap, molt llarga, que els arribava fins més avall de mitja faldilla. La duien lligada al coll i a la cintura. Algunes empraven fogons de terrissa semblants a una copa.

Cistell de castanyes crues
(Ampliar) - Cistell de castanyes crues.

Els moniatos.

Company tímid de les castanyes, també és costum consumir-ne a la Castanyada, cuits al caliu o al forn, acompanyant els panellets o com un dels ingredients d'aquests.
Per preparar-los al forn, renteu els moniatos i coeu-los al forn, no pre-escalfat, durant unes dues hores, segons la seva mida, girant-los de tant en tant. Convé que tots tinguin la mateixa mida per a que es facin alhora. Quan es formi una mena de capa negra caramel·litzada a la seva superfície, punxeu-ne un amb la punta d'un ganivet; si està tou ja estan llestos. Es mengen calents amb una cullereta.
El mestre Jaume Fàbrega, al seu llibre "Les postres i els pastissos de l'àvia", dóna la recepta de la "Greixera de monyaco" una especialitat menorquina elaborada a base de moniatos.

Ingredients:
1 kg de moniatos pelats, 200-250 g. de sucre, 2 o 3 ous, una pela de llimona ratllada i canyella en pols.

Elaboració:
Peleu i bulliu els moniatos. Passeu-los pel passapuré. Col·loqueu-los en un recipient i afegiu-hi els ous i el sucre, però guardeu-ne una mica; remeneu-ho bé. A continuació, afegiu-hi la llimona ratllada i remeneu-ho. Col·loqueu la pasta en un motlle rodó, escampeu-hi sucre i canyella en pols i poseu-ho al forn una mitja hora (potser necesssitarà més temps). Podeu comprovar la cocció amb una agulla.
Un cop llesta la greixera, es pot empolsar amb més sucre i canyella. El mateix dolç el podeu elaborar amb els moniatos torrats prèviament al forn o amb patates.




Castanyera segons un gravat del segle XIX

La màquina de torrar castanyes i moniatos "Kin Fum Fa", un clàssic a Girona, parada a les voltes de la plaça de la Independència

Castanyera segons un gravat antic



Per Tots Sants, panellets. Gravat antic



  • Els panellets
    Història i orígen dels panellets, receptes, varietats, etc.

  • El Dia de Difunts
    Costumari i tradicions gironines relacionades amb el Dia dels Morts.

  • El cementiri de Girona
    Reportatge fotogràfic i article històric del cementiri de la ciutat.

  • El cementiri de Sant Daniel
    Reportatge fotogràfic del cementiri de l'antic poble de Sant Daniel, avui barri de Girona.

  • -----------Back-Index

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés