Capitell nº 15

Capitell historiat. Cicle de Samsó.

A dalt: Samsó i el lleó. Samsó va baixar a Tamnà. Es va arribar fins a les vinyes de Tamnà i, de sobte, un lleonet se li plantà al davant, bramulant. Llavors l'esperit de Jahvè s'apoderà d'ell i, sense portar res a la mà, va esquarterar el lleó com qui esquartera un cabrit. Ni tan sols al pare i a la mate no va dir-los allò que havia fet. (Jutges. 14:5-6).

Capitell del claustre de Sant Cugat del Vallès, de la mateixa època, i amb la mateixa temàtica. (Wikipèdia)

A la dreta, a dalt (2 imatges): Lluita i victòria sobre els filisteus. Però Samsó va dir-los: «Perquè heu fet això, ara sí, que em venjaré de vosaltres. Només després quedaré tranquil». I els va atacar a tort i a dret; va ser una derrota formidable. Acabat, va baixar i s'estava a la cova de la roca d'Etam. (Jutges. 15:7-8).

A la dreta, a baix: Dalila (?). Després d'aquesta feta, Samsó es va enamorar d'una dona de la Vall de Sorec. Es deia Dalila. (Jutges. 16:4).

La temàtica d'aquest capitell historiat està relacionada amb el nº 13, situat prop d'aquest, que també narra episodis posteriors de la vida de Samsó (la traició de Dalila, Dalila talla els cabells a Samsó, l'encegament de Samsó i la destrucció del temple dels filisteus).


Bibliografia:

  • La Catedral de Girona. Joaquim Nadal i Farreras, i altres. Ajuntament de Girona / Lunwerg Editores, 2002. ISBN 84-7782-939-X.
  • Catedral de Girona. Marc Sureda i Jubany. Edicions Aldeasa, 2005. ISBN 84-8003-874-8


    Fotografies preses per gentilesa del Capítol de la Catedral de Girona.

    Web de la Catedral

  • Back-Index-Next