Capitell nº 13

Capitell historiat. Cicle de Samsó.Traició de Dalila. Després d'aquesta feta, Samsó es va enamorar d'una dona de la Vall de Sorec. Es deia Dalilà. Els senyors dels filisteus van pujar per dir-li: «Mira de seduir-lo, per veure d'on li ve tanta força, i com podríem dominar-lo, per endur-nos-el lligat i deixar-lo impotent. Cadascú de nosaltres està disposat a donar-te cent sicles de plata». (Jutges. 16:4-6).
Encegament de Samsó. Ella va cridar: «Els filisteus són aquí, Samsó!» Ell es va despertar i pensà: «Me'n sortiré com les altres vegades i em deslliuraré». Però no sabia que Jahvè l'havia abandonat. Llavors, els filisteus el van agafar i li van arrencar els ulls. Després el van baixar a Gaza, el van lligar amb una doble cadena de bronze, i el feien moldre a la presó. (Jutges. 16:20-21).
Destrucció del temple dels filisteus. Samsó va dir al noi que el conduïa de la mà: «Guia'm fins a tocar les columnes sobre les quals descansa l'edifici, que m'hi vull recolzar». L'edifici era ple d'homes i dones. També s'hi trobaven els senyors dels filisteus, i dalt del terrat hi havia unes tres mil persones que contemplaven els jocs de Samsó. Llavors Samsó va invocar Jahvè: «Senyor, Jahvè, recordeu-vos de mi i doneu-me força encara per aquesta vegada, Déu meu, i que d'un cop em vengi dels filisteus pels meus dos ulls». Després Samsó va palpar les dues columnes damunt les quals descansava l'edifici, s'hi va repenjar, a l'una amb la mà dreta i a l'altra amb la mà esquerra, i va dir: «Moriré jo mateix junt amb els filisteus!» Va empènyer amb tota la força, i l'edifici es va ensorrar damunt els senyors i damunt tota la gent que hi havia dins. Van ser més els qui va matar amb la seva mort que no pas els qui havia matat durant la seva vida. (Jutges. 16:26-30).
Dalila talla els cabells a Samsó. Ella va adormir Samsó a la seva falda i va fer cridar un home que li tallés les set trenes del cap. Llavors va començar de sentir-se impotent, i li va desaparèixer la força. Ella va cridar: «Els filisteus són aquí, Samsó!» Ell es va despertar i pensà: «Me'n sortiré com les altres vegades i em deslliuraré». Però no sabia que Jahvè l'havia abandonat. (Jutges. 16:19-20).La temàtica d'aquest capitell està relacionada amb el nº 15, situat prop d'aquest, que també narra episodis anteriors de la vida de Samsó (Samsó i el lleó, lluita i victòria sobre els filisteus, i Dalila).

Bibliografia:

  • La Catedral de Girona. Joaquim Nadal i Farreras, i altres. Ajuntament de Girona / Lunwerg Editores, 2002. ISBN 84-7782-939-X.
  • Catedral de Girona. Marc Sureda i Jubany. Edicions Aldeasa, 2005. ISBN 84-8003-874-8

  • Pels textos bíblics: Bíblia de Montserrat, Editorial Casal i Vall, 1992. ISBN 99913-1-005-3.

    Fotografies preses per gentilesa del Capítol de la Catedral de Girona.

    Web de la Catedral  • Back-Index-Next