La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Aquesta plaça està situada just al peu de la torre de l'església de Sant Feliu, i limita una de les seves bandes amb l'espectacular escalinata que hi condueix per la banda oest. Per a molts visitants, aquesta és la primera visió de la ciutat, des de la seva entrada per la Devesa.

Una necròpolis romana.

L'estiu de 1986, un equip d'arqueòlegs format per Cristina Bastit, Maria Teresa Genís, Josep M. Llorens, i Alicia Rodríguez, en una intervenció sota mateix de la torre de Sant Feliu, localitzaren unes estructures molt ben conservades de cases medievals, amb superposicions complexes de murs, paviments, i una col·lecció molt important d'estris d'ús quotidià, sobretot ceràmiques.

Detall d'una teula romana. Col·lecció particular. Girona.

Sota aquestes estructures medievals, localitzaren murs i una claveguera arrebossada per dins d'opus signinum romans. Més per sota, s'hi posaren al descobert restes d'estructures de tombes monumentals també romanes i, gairebé damunt de la roca viva, unes tombes d'inhumació, característica considerada sorprenent atès que allò que era habitual era la cremació, amb un conjunt funerari que va permetre datar els enterraments un a l'època d'August, i l'altra a l'Alt Imperi. Una darrera, localitzada al mateix indret el 1984, es va datar a l'època Baix-Imperial; aquesta presentava una tomba de tegulae de secció quadrada.

Aquestes troballes i datacions diverses varen permetre la identificació de la necròpolis nord de la ciutat, que va tenir una llarguíssima utilització. Una altra necròpolis romana, amb una vintena de tombes de tots tipus (de pedra sorrenca, de tegulae, etc), i també utilitzada durant un llarg període, va ser localitzada el 1890 a la plaça del Mercadal, davant l'església de Santa Susanna.


Bibliografia

  • "Girona romana. De la fundació a la fi del món antic". Josep M. Nolla. Quaderns d'Història de Girona. Ajuntament de Girona. ISBN 84-505-5303-2.





    La Gerunda romana. La història de Girona des de la seva fundació fins a la fi del periode el segle IV dC.

    Els sarcòfags de Sant Feliu. Història, descripció, estudi i reportatge fotogràfic dels vuit sarcòfags d'època romana, trobats a l'indret durant la construcció del temple, que es troben a l'interior de la nau de l'església de Sant Feliu.

    Back - Index

  • Vista actual de la plaça de Sant Feliu, indret on va ser localitzada la necròpolis romana.

    Fragment del mosaic de can Pau Birol . Mà de l'auriga Torax guiant el cavall Polistefanus, de l'equip vermell (russata).


    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés