La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El carrer Minali enllaça el carrer dels Ciutadans amb la Rambla de la Llibertat. A mig camí s'obre a la plaça de les Castanyes, on aboquen els carrers Mercaders, Peixateries Velles i Ferreries Velles. El nom actual del carrer s'aprovà l'any 1876 amb motiu d'una reforma i adequació del nomenclàtor que va dur a terme l'Ajuntament, i que suposà la desaparició oficial del nom "plaça de les Castanyes" que fins aleshores havia donat nom a bona part del carrer, limitant-lo a la part central de la via. Les Voltes del carrer Minali formen part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

El carrer Minali. Al fons, la Rambla de la Llibertat. 1985

El carrer Minali. Al fons, la Rambla de la Llibertat. 1985. Rafel Bosch Aragó. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

El nom d'en Guillem o Guillermo Minali (1767-1820) va associat als setges de 1808 i 1809, durant la Guerra del Francès quan els napoleònics varen sotmetre la ciutat a un setge duríssim, i aquest militar hi jugà un paper important. Va ser un dels negociadors i signants de les clàusules de capitulació el desembre de 1809.
Va deixar escrits "Diario de las operaciones del Sitio de Gerona que da principio en 2 de Maio de 1809 y finaliza en 10 de Diz. del mismo Año" i "Diarío del 2º Sitio de la Plaza de Gerona con sus ataques y defensas. Sitio de 1809", dels quals es conserven els manuscrits a l'Arxiu Històric de Girona.
Aquest segon manuscrit, amb afegitons i correccions d'estil, va ser publicat a Girona el 1840 a la impremta d'A. Figaró, amb el títol: "Historia militar de Gerona que comprende particularmente los dos Sitios de 1808 y 1809".

Inauguració de la Sala d'Art 'La Gàbia'. 1970

Inauguració de la Sala d'Art 'La Gàbia'. 1970. Al centre, Josep Tarrés. Assegut, a la dreta, el periodista Miquel Gil Bonancia. Narcís Sans Prats. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Minali, en la seva condició d'enginyer, va ser l'encarregat de planejar l'agençament i l'estratègia a seguir en la reforma de les muralles, i també l'home que donà l'ordre de tallar tots els arbres dels passeigs i dels voltants de la ciutat per tal de veure els moviments de l'enemic.
En aquest carrer, a la cantonada amb Ferreries Velles, l'any 1970, Montserrat Llonch va instal·lar una sala d'exposicions, "La Gàbia", que posteriorment esdevindria una botiga emblemàtica de la ciutat, a l'antiga fleca de la seva família damunt la qual el 1956 instal·là el seu estudi on també va donar classes de dibuix i pintura. Actualment hi ha una botiga de llibres de vell.

Façana de la botiga de comestibles Lolita situada al carrer Guillem Minali. 1988

Façana de la botiga de comestibles Lolita situada al carrer Guillem Minali. 1988. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

El diumenge 4 de febrer de 1940 la família Baró van inaugurar la primera floristeria de Girona, al carrer Minali cantonada amb la plaça de les Castanyes (1). Els primers clients que van entrar a la floristeria Baró van ser els amos de la fonda Ca la Marieta de la plaça de la Independència, que van comprar uns quants rams per adornar les taules del menjador de l'establiment. A partir d’aquell moment els Baró van deixar la parada que havien tingut sota els porxos de la Rambla de la Llibertat.

El carrer Minali i Dalí.
En un article publicat al catàleg "Montserrat Llonch. La força tranquil·la" (2004), Josep Tarrés explicava la següent anècdota:
Montserrat Llonch, pintora i flequera del petit, estret i ombrívol carrer Minali de Girona, que els anys cinquanta només s'omplia per anar a missa de dotze els diumenges a l'església del Carme i a les set de la tarda pel Rosari, i en el qual quedaven encara alguns establiments entranyables, com ara Ca la Nita, una botigueta de llegums cuits situada sota l'arc, o la Tupinamba, amb un gran vidre pintat de cocoters i un jamaicà perxant a bord d'una piragua.
Feia poc que l'antiga pastisseria Daunis, presidida per una capelleta amb el Nen Jesús de Praga, s'havia transformat en el que va ser un dels millors tallers de marcs de Girona, el llegendari "L'Or Vell". Aquest taller, creat per en Lluís de L'Arc i per la Maria Birba, emmarcava els quadres de Salvador Dalí. El seu secretari Enric Sabater, juntament amb el genial mestre, hi havia vingut moltes vegades.

Salvador Dalí al costat d'un dels seus Cadillacs, a Figueres. 1974

Salvador Dalí al costat d'un dels seus Cadillacs, a Figueres. 1974. Narcís Sans Prats. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Recordo que el dia que vàrem penjar el bonic fanal de la cantonada de "La Gàbia" (que encara hi és), sortien de "L'Or Vell" acompanyats d'en Lluís de L'Arc. Van aturar-se un moment, i Dalí, dirigint-se al seu secretari, va dir:
-Enric, vull aquest fanal per al castell de Púbol.
En aquell moment la Montserrat sortia de "La Gàbia".
-Senyora, li compro aquest meravellós i ridícul fanal.
Ella contestà:
-Aquest ridícul i meravellós fanal no té preu. Si no fos un regal, l'hi regalaria.
En aquell moment, el famós Cadillac [de Dalí] es va parar al carrer de Ciutadans. Un jove i elegant noi francès que es deia Michel i que havia conegut a París, justament a Saint Michel, va córrer cap a la porta de "La Gàbia" a recollir un encàrrec curosament empaquetat. Era un dels collars d'Arlette Curie, aleshores esposa del famós escultor i amic Marcel Martí.
[...] Diferents empleats de la Diputació que venien d'esmorzar del Cafè Nacional s'acostaren al cotxe. Dalí, de lluny, va fer una reverència exagerada a Gala. El vidre de la porta del Cadillac es va alçar lentament. L'Enric Sabater, en Michel i el collar van desaparèixer cap a les voltes d'en Rosés. Solemnement, Dalí va entrar al cotxe, i el Cadillac, majestuosament, fugí cap a la Cort Reial, deixant un rastre d'admiració i sorpresa.

El carrer Minali. Al fons el carrer Ciutadans. 2008

El carrer Minali. Al fons el carrer Ciutadans. 2008. M. Assumpció Reg`s Moratones. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Anunci publicat al 'Diario de Gerona de avisos y notícias' el 30/11/1889

Anunci publicat al 'Diario de Gerona de avisos y notícias' el 30/11/1889 - (Ampliar)


Notes

(1) - El dia 15 de febrer de 1940, el diari "El Pirineo" va publicar un article dedicat a la floristeria Baró que, entre altres coses, deia: "Hasta el presente en Gerona no existía con carácter permanente el comercio de las flores, por lo que creemos un acierto la apertura de una tienda de ese género ya que con ello se facilita la adquisición por parte del público de ese elemento ornamental que cada día aparece más imprescindible para embellecer el hogar" (A. Sánchez). - Tornar al text


Bibliografia

- "El carrer Minali". Jaume Marquès i Casanovas. Article publicat al diari "Los Sitios de Gerona" el 7/10/1979.
- "Els Baró de Girona, tres generacions entre flors". Anna Sánchez. 2008. Article publicat a "Revista de Girona, número 248.
- "El carrer Minali". Ramon Alberch i Fugueras. Article publicat al diari "El Punt" el 22/01/1986.
- "Història urbana: la primera expansió meridional". J. Canal, E. Canal, J.M. Nolla, J. Sagrera. 1994. Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Vol. XXXIV.


- Montserrat Llonch i Gimbernat - Biografia de l'artista que muntà la sala d'exposicions "La Gàbia" al carrer Minali.


Back-Index

Façana de la botiga de comestibles Lolita situada al carrer Guillem Minali. 1988

(Ampliar) - Façana de la botiga de comestibles Lolita situada al carrer Guillem Minali. 1988. Jodi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona.

Notícia de  la inauguració de la Sala d'Art 'La Gàbia' al diari Los Sitios de Gerona. 7/10/1970

(Ampliar) - Notícia de la inauguració de la Sala d'Art 'La Gàbia' al diari Los Sitios de Gerona. 7/10/1970.

Inauguració de la Sala d'Art 'La Gàbia'. 1970

(Ampliar) - Inauguració de la Sala d'Art 'La Gàbia'. 1970. L'artista Montserrat Llonch. Narcís Sans Prats. CRDI - Ajuntament de Girona.

Inauguració de la Sala d'Art 'La Gàbia'. 1970

(Ampliar) - Inauguració de la Sala d'Art 'La Gàbia'. 1970. El decorador de la sala Josep Tarrés. Narcís Sans Prats. CRDI - Ajuntament de Girona.

El fanal de l'antiga botiga 'La Gàbia'

(Ampliar) - El fanal de l'antiga botiga 'La Gàbia'.

La floristeria Baró al carrer Minali. 1963

(Ampliar) - La floristeria Baró al carrer Minali. 1963. Miquel Morillo Gallego. CRDI - Ajuntament de Girona.

El carrer Minali. Al fons, la Rambla de la Llibertat. 1985

(Ampliar) - El carrer Minali. Al fons, la Rambla de la Llibertat. 1985. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.


Localització
41º 59' 03" N
2º 49' 30" E

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

Creat: 10/02/2023