La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El 31 de març de 2021 va tancar definitivament l'establiment "El Portal del Col·leccionista", creat i regentat per Joan Cortés López, al carrer de la Força, després de quaranta-set anys d'activitat dedicada a la cultura i al col·:leccionisme. Va començar la seva activitat al mateix carrer de la Força, al número 12, de manera oficiosa el dia de Sant Narcís de 1973 i de manera ja oficial el primer de gener de 1974.

Joan Cortés a l'interior del Portal del Col·leccionista. 2006

(Ampliar) - Joan Cortés a l'interior del Portal del Col·leccionista. 2006. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona.

Des del mateix moment de l'obertura del seu primer establiment a la Força, Joan Cortés va promoure la Fira de col·leccionisme de la plaça de Catalunya, i més endavant també va participar a la Fira del carrer Pons Martí i de la plaça de Sant Feliu, aprofitant la proximitat d'una casa al carrer de la Barca de la seva propietat, on hi guarda una part important dels seus fons bibliogràfics. També ha participat cada any, en el mateix indret, a la Fira del dia de Tots Sants.

Joan Cortés a l'interior del Portal del Col·leccionista. 2006

(Ampliar) - Joan Cortés a l'interior del Portal del Col·leccionista. 2006. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona.

Va impulsar diverses iniciatives per promoure el col·leccionisme de postals, amb exposicions a la Fontana d'Or (1977), a la Sala Fidel Aguilar (1977-78) i al Col·legi d'Arquitectes (Fires de 1981), exposicions d'exlibris i de paper imprès. En el petit espai distribuïdor de l'entrada de la botiga, Joan Cortés hi ha tingut organitzat un centre de treball per a la tria de postals, fotografies, estampes, goigs, recordatoris, impresos, manuscrits, documents, àlbums, felicitacions de Nadal, factures, dietaris, llibres de comptes, diaris, revistes, anelles de puros, fulles d'afaitar... i una gran diversitat d'objectes de paper que han esdevingut el seu món durant aquests prop de cinquanta anys.
Amb les dades de la seva pròpia col·lecció i el coneixement adquirit durant tants anys, amb motiu de l'Exfilna de 1987 va publicar el llibre "Catàleg de la Postal Antiga de Girona (1896-1960)", que ha esdevenir un referent en la seva temàtica.

Joan Cortés a l'interior del Portal del Col·leccionista. 1997

(Ampliar) - Joan Cortés a l'interior del Portal del Col·leccionista. 1997. Marçal Molas. CRDI - Ajuntament de Girona.

Joaquim Nadal i Farreras, al seu article "El portal del col·leccionista", publicat al Diari de Girona del 25/03/2021, esmenta que "des del primer moment la visita al Portal era obligada i molt sovint apart de buscar antiguitats renovades era l'oportunitat de tertúlies improvisades i trobades fortuïtes amb personatges que se sentien atrets per la singularitat de l'establiment [...]. Veïns i forasters hem freqüentat l'establiment i hi hem trobat acollida càlida i aliment espiritual per les dèries col·leccionistes de tothom. En Joan Cortés té un munt d'anècdotes que transcendeixen el sentit anecdòtic i esdevenen per als seus protagonistes un valor essencial. El valor de la troballa, del missatge ocult, d'una nova mirada sobre un paper antic. El valor de tornar a la vida i atorgar perfils nous als missatges de cartes i postals aparentment anònims però sempre amb un batec de vida al darrere".

Joan Cortés a l'interior del Portal del Col·leccionista. 2006

(Ampliar) - Joan Cortés a l'interior del Portal del Col·leccionista. 2006. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona.


Joan Cortés a la Cavalcada de Reis. 1995

(Ampliar) - Joan Cortés a la Cavalcada de Reis. 1995. Juli Torres Monsó. CRDI - Ajuntament de Girona.

Joan Cortés vestit de Manaia al Castrum de Sant Lluc. 1984

(Ampliar) - Joan Cortés vestit de Manaia al Castrum de Sant Lluc. 1984. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona.

Joan Cortés. 1988

(Ampliar) - Joan Cortés. 1988. Marçal Molas. CRDI - Ajuntament de Girona.

Joan Cortés. 1990

(Ampliar) - Joan Cortés. 1990. Núria Santiago Egea. CRDI - Ajuntament de Girona.


[Més imatges]-------------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés