La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Un dels elements que més crida l'atenció és la col·lecció de figures de plom, que representen els defensors de la ciutat durant els setges, de la col·lecció de Joaquim Pla i Dalmau, figures realitzades entre 1958 i 1959.

Tropes del Regiment Ult&ogravce;nia.

Aquestes figures, que han de ser contemplades en allò que es refereix a la tècnica emprada tenint en compte que ja han superat de llarg el mig segle, i per tant si fossin realitzades avui amb procediments moderns tindrien un altre aspecte, tenen dues virtuts molt importants: són extraordinàriament fidels, en quant a uniformologia, a la realitat, i per una altra, conserven l'encant i la ingenuïtat de les figures de plom de mitjans del segle XX.

Conjunt de la col·lecció.

Inicialment formaven part de les extraordinàries col·leccions del gran aficionat al miniaturisme, el Sr. Joaquim Pla i Dalmau, qui, quan es va procedir al muntatge de la sala dedicada a la Guerra del Francès, les va cedir per ser-hi exposades, amb un molt adient criteri museístic.

Encapçalament. Álvarez de Castro i el seu estat major.

S'exhibeixen en una vitrina inclinada, visible per les dues bandes, amb perfectes indicacions de la identificació de cada cos, que no impedeixen la contemplació conjunta, impressionant, del grup.

Hússars de Sant Narcís.

Per la seva exactitut uniformològica, es pot considerar aquesta col·lecció com una font d'informació en aquest aspecte. Cal remarcar, no obstant, que els uniformes dels Hússars de Sant Narcís, la única cavalleria que hi havia, i que es va formar, a la ciutat, presenten en aquestes figures una coloració que responia a la informació que se'n tenia a l'època; el mateix Joaquim Pla i Dalmau, posteriorment, va modificar-ne el concepte, canviant les cassaques verdes per blanques, i el pantaló blau per marró, atenent a les darreres investigacions que en el seu moment va fer, colors molt més d'acord amb les penúries de tot tipus, i també de teixits, que en aquell moment passava la ciutat. Aquesta concepció es pot veure en els uniformes recreats a la Festa "Reviu la Història"

Regiment Ultònia. Banda de tambors i pífres.

Regiment Ultònia. Banda de música, primera part.

Regiment Ultònia. Banda de música, segona part.
 • Guerra del Francès. Els esdeveniments a la ciutat de Girona que abocaren en els setges de 1808 i 1809, i les seves conseqüències posteriors per a la població.

 • Documentació sobre la Guerra del Francès. Treballs i articles sobre els fets succeïts a Girona en el període 1808-1810. A destacar les transcripcions del Diario de Gerona.

 • Joaquim Pla i Dalmau. Autobiografia de Joaquim Pla i fotografies cedides per Isabel Pla.


  Fotografies preses per gentilesa del Museu d'Història de la Ciutat.

  Museu d'Història de la Ciutat

  Entrar-Index-Entrar

 • Figures de plom dels defensors de la ciutat. Primer Terç de Miquelets de Girona.

  Figures de plom dels defensors de la ciutat. Primer Terç de Miquelets de Girona.

  Figures de plom dels defensors de la ciutat. Tropes del Regiment Ultònia.

  Voluntaris de la "Cruzada Gerundense".

  Tropes del regiment de línia de Borbó.

  Voluntaris de la "Cruzada Gerundense" i Sometents.

  Estat Major de les tropes de la ciutat.

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés