La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Dins els actes i activitats programades amb motiu de la commemoració del 600è aniversari de la construcció de la nau gòtica més ampla del món, els dies 21, 22 i 23 de juliol 2017 va tenir lloc a la Catedral de Girona l'espectacle "Transfiguració a la nau", un espectacle únic de música i llum, dirigit per l’artista Xavi Bové. La seva proposta uneix música i llum en un espectacle immersiu que transforma l’espai de la nau amb una nova transfiguració lumínica a ritme musical.

Restitució de Girona a vol d'ocell, a principis del segle XIV, abans de la construcció de les muralles de Pere III
(Ampliar) - Restitució de Girona a vol d'ocell, a principis del segle XIV, abans de la construcció de les muralles de Pere III. Dibuix de J. Sagrera, publicat a "La ciutat de Girona en la 1a meitat del segle XIV: la plenitud medieval"

L’espectacle consisteix en quatre parts, que corresponen a quatre moviments musicals: Introspecció, Recerca, Transfiguració i Plenitud.
La música, composada especialment per l’ocasió, é d’estil clàssic minimalista contemporani, amb tocs d’electrònica. Amb això es modula una evolució marcant les fases esmentades, amb fragments més intimistes i d’altres més grandiosos, amb constant moviment, creant un efecte hipnòtic en l’interior de la nau.
En conjunt, es fusionen els sons electrònics sincrònics amb les llums, amb la música interpretada per una formació de deu músics, cordes (dos violins primers, dos violins segons, dues violes, dos violoncels), piano i un orgue. Aquest últim aporta el so característic de la Catedral de Girona, explorant-ne els seus registres, mentre que les cordes afegeixen el dramatisme de les melodies i els bucles sonors amb característiques orgàniques, i el piano juga un paper més minimalista al llarg de la composició.

Clau de volta de la nau il·luminada durant l'espectacle
(Ampliar) - Clau de volta de la nau il·luminada durant l'espectacle.

Les darreres tecnologies han servit per dissenyar un complex sistema de control de les lluminàries a temps real, que permet poder crear les diferents sensacions al llarg de l’espectacle. Durant les quatre fases es fa atenció en els diferents detalls de l’arquitectura, com les claus de volta, així com també s’aconsegueixen experiències immersives espectaculars. En conjunt, es configura una delicada coreografia de llums amb marcada elegància i solemnitat.
Aquesta proposta conté també una part que es pot veure des de l’exterior de la Catedral, (llums al campanar, il·luminació a la façana sud) fent-se extensiu a tot Girona.
Sota la direcció de Xavi Bové, Onionlab ha creat el disseny lumínic, la composició musical ha anat a càrrec de Zinkman, i a estat interpretada la GIOrquestra i Pau Riuró a l'orgue.

La volta de la nau il·luminada durant l'espectacle
(Ampliar) - La volta de la nau il·luminada durant l'espectacle.
Clau de volta de la nau il·luminada durant l'espectacle
(Ampliar) - Clau de volta de la nau il·luminada durant l'espectacle.


[Més imatges]--- Back-Index-Next

La volta de la nau gòtica durant l'espectacle
(Ampliar) - La volta de la nau gòtica durant l'espectacle.
La volta de la nau gòtica durant l'espectacle
(Ampliar) - La volta de la nau gòtica durant l'espectacle.
Il·luminació de la rosassa de la façana principal
(Ampliar) - Il·luminació de la rosassa de la façana principal.
La volta de la nau gòtica durant l'espectacle
(Ampliar) - La volta de la nau gòtica durant l'espectacle.
Vista exterior de la il·luminació de la rosassa de la façana principal
(Ampliar) - Vista exterior de la il·luminació de la rosassa de la façana principal.

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés