La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Abans de la construcció del Teatre Municipal de Girona els espectacles teatrals es representaven a l'antic teatre de Pallol, que a mitjan segle XIX va ser tancat definitivament pel seu mal estat estructural. Al no existir altre local similar l'activitat teatral es traslladà, a partir de 1857 a la Sala Odeon, on el seu propietari, Joan Artau, havia obert un escenari per combinar balls, festes i diversos esdeveniments amb l'acció teatral, no sense que el bisbe Florencio Lorente es queixés pel desenvolupament d'aquelles activitats a tocar del Seminari, i considerava que l'activitat era "molt perjudicial davant una Casa Eclesiàstica d'estudi i recés". Artau també va comprar a baix preu el material del Pallol, va explotar l'Odeon durant tres anys, va revendre després part de l'utillatge al nou Teatre Municipal, aleshores Teatro de la Reina, i va ser empleat en aquell nou teatre com encarregat d'attrezzo i guarda-roba.

A l'edifici hi havia haguit el taller de Joan Ensesa ('Cromats Ensesa') i la fusteria d'Armand Lladó

(Ampliar) - A l'edifici hi havia haguit el taller de Joan Ensesa ("Cromats Ensesa") i la fusteria d'Armand Lladó.

La sala de ball Odeon, amb la porta d'accés a les escales de Sant Martí, va ser l'únic teatre en funcionament a la ciutat de Girona entre els anys 1857 i 1861. Va acollir concerts, sessions de ball, comèdies, sarsueles, revistes musicals, mítings polítics i altres actes socials, fins i tot, amb llargs períodes de tancament, el gimnàs del senyor Gómez (1), presó en temps de Primo de Rivera, durant la Guerra Civil, algú recorda haver-hi fet la instrucció, i també va ser magatzem i local d'assaig dels Manaies (2). Durant aquells anys, el Teatre Municipal va romandre tancat per obres per revertir el seu estat ruinós.
El 29 de juny de 1856, després de la cerimònia d'inauguració del Pont de Pedra, l'Ajuntament va obsequiar els assistents a l'acte amb un refresc servit als salons de l'Odeon.

Notí de ball a la Sala Odeon. 15 de febrer de 1887

(Ampliar) - Notí de ball a la Sala Odeon. 15 de febrer de 1887. Diari "La Nueva Lucha".

En aquestes salons tingué lloc el 24 de maig de 1881 una exposició de plantes i flors amb l'objectiu de commemorar el centenari de Calderón de la Barca. El dissabte 25 de setembre de 1896, en una vetllada especial, es va organitzar un gran ball per a recaptar diners destinats a socórrer els nombrosos ferits que arribaven de la Guerra de Cuba, amb una mitjana de dotze o catorze cada setmana. Hi va actuar l'orquestra La Artística Gerundense, i el preu de l'entrada va ser d'una pesseta; cada llotja en costava set.
A principis del segle XX s'hi celebraven actes de les associacions Adan i Eva, i del Centro Recreativo Las Odaliscas, com els que tingueren lloc durant les Fires i Festes de Sant Narcís de l'any 1902.
L'Odeon encara conserva algunes de les pintures al fresc, actualment molt deteriorades, que decoraven l'antic escenari. Les pintures i l'escenari són les restes d'una reforma feta fa un segle i mig, seguint un projecte de Joan Tenas, professor de dibuix de l'Escola de Belles Arts de Girona, executat pel jove pintor Carles Girbal.

La pintura de l'escenari que es conserva

(Ampliar) - La pintura de l'escenari que es conserva. Fotografia de Manel Lladó, gentilesa de l'autor.

La finca consta de dues parts. Els tallers ocupen el que va ser l'antic teatre i, al capdamunt, hi ha la que va ser la luxosa residència de l'empresari Joan Artau. El 1992 es van instal·lar les planxes per separar els tallers de Joan Ensesa (Cromats Ensesa) i de la fusteria Lladó, el primer tancat per defunció de Joan Ensesa el 2016, i la fusteria d'Armand Lladó que va cessar la seva activitat el 2019.El 2015, Miquel Casals ja havia comprat l'edifici de l'Odeon al seu propietari, Tomàs de Carreras. La mare d’en Miquel Casals ja havia comprat la Casa Artau el 1992. La Casa Artau és la que hi ha al davant del Seminari i es va construir al damunt de l’Odeon. Actualment s'hi estant realitzant obres de consolidació i restauració, tant de les estructures com dels seus elements decoratius.
L’edifici ha estat afectat per diversos incendis. Com anècdota, la seva façana apareix a la sèrie "Joc de Trons", durant el rodatge de la qual, el 2015, el personatge d'Arya Stark saltava per una de les seves finestres.

Muntatges pel rodatge de 'Jocs de Trons' a la pujada de Sant Martí, amb la façana de l'Odeon

(Ampliar) - Muntatges pel rodatge de 'Jocs de Trons' a la pujada de Sant Martí, amb la façana de l'Odeon.

L'edifici, que ocupa un terreny d'un gran desnivell, té planta gairebé rectangular, amb un doble espai i estructura de suport de pilars de fosa, tal com s'han descrit. Comprèn una gran sala a nivell de planta i l'habitatge del propietari en els pisos superiors. La façana segueix els mòduls de l'eclecticisme classicitzant de finals de segle XIX. La sala té dos nivells, que eren destinats a llotges amb interessants baranes de ferro fos i un monumental cel-ras decorat al fresc.
Narcís Sureda, en un article publicat a la Revista de Girona esmenta que "Probablement va ser un dels pocs locals, per no dir l’únic, de principi del segle XX on la menestralia d’una Girona deprimida que sortia de dues carlinades i encara es llepava les nafres de la Guerra del Francès podia esbargir-se, descartant el Casino, que era molt elitista, i algun altre local perifèric de dubtosa fama".

Cisterna sota l'entrada a la sala

(Ampliar) - Cisterna sota l'entrada a la sala.

Anunci publicat al diari 'El Gerundense' del 4/11/1858

(Ampliar) - Anunci publicat al diari 'El Gerundense' del 4/11/1858.

Interior de la sala en obres. 20/10/2023

(Ampliar) - Interior de la sala en obres. 20/10/2023.

Interior de la sala en obres. 20/10/2023

(Ampliar) - Interior de la sala en obres. 20/10/2023.

Interior de la sala en obres. 20/10/2023

(Ampliar) - Interior de la sala en obres. 20/10/2023.


Notes

(1) - El "Diario de Gerona de Avisos y Noticias" del 2 de març de 1929 publicava que "Demà a dos quarts de dotze del matí, lindrà lloc al Gimnàs Gómez, antiga Sala de l'Odeon, una vetllada de boxa organitzada pels elements de l'Sporting Club". - Tornar al text

(2) - El 6 d'abril de 1944, el diari "Los Sitios de Gerona" publicava un article, a tota pàgina, sobre la història dels Manaies de Girona, on escrivia: "Los pasos de marcha (dels Manaies) los ensayaban en el Salón Odeón, inmediato a la iglesia del Carmen. Y era también costumbre inveterada el que hicieran fuerza tomando buñuelos y aguardiente, aigunos con exceso, lo que daba por resultado algunos sucesos chistosos". - Tornar al text


Bibliografia.

- "La música a la ciutat de Girona (1888-1985)". Lluís Brugués i Agustí. 2009. Universitat de Girona. ISBN: 978-84-692-9160-3.
- "L'Odeon". Narcís Sureda Daunis. 2012. Article publicat a "Revista de Girona" número 270.
- "Teatre Municipal de Girona". Josep Maria Fonalleras. 2006. Ajuntament de Girona, 2006. Dipòsit legal GI-1267/2006.
- "Història del Teatre Municipal de Girona. 1769-1985". J.M. Birulés, J.M. Fonalleras, P. Garcia, I. de Solà Morales. 1985. Ajuntament de Girona. Dip. Leg. GI-845/1985.
- "L’Odèon, un edifici recuperat". Jordi Grau. Article publicat al diari "El Punt - Avui" el 12/02/2024.


[Més imatges] --- Back - Index - Next

Retrat de grup davant la seu de

(Ampliar) - Retrat de grup davant la seu de "La Amistad", 1916, ianugurada el 6 de febrer d'aquest any. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

El Govern Civil de Girona concedeix a Juan Artau llicència per realitzar balls de màscares al Saló de l'Odeó. 1864

(Ampliar) - El Govern Civil de Girona concedeix a Juan Artau llicència per realitzar balls de màscares al Saló de l'Odeó. 1864. Fons Ajuntament de Girona.

Detall de columna de ferro construïda per la casa Eiffel

(Ampliar) - Detall de columna de ferro construïda per la casa Eiffel.

Anunci de ball de la societat "Las Odaliscas" a la Sala Odeon durant les Fires de Sant Narcís de 1902.

Joan Ensesa, de Cromats Ensesa, al seu taller. 2012

(Ampliar) - Joan Ensesa, de Cromats Ensesa, al seu taller. 2012.Lluís Serrat Masferrer. CRDI - Ajuntament de Girona.

Detall de columna de ferro construïda per la casa Eiffel

(Ampliar) - Detall de columna de ferro construïda per la casa Eiffel.

Detall de columna de ferro construïda per la casa Eiffel

(Ampliar) - Detall de columna de ferro construïda per la casa Eiffel.

Detall de columna de ferro construïda per la casa Eiffel

(Ampliar) - Detall de columna de ferro construïda per la casa Eiffel.

Anunci de la festa d'aniversari de la l'associació 'La Odalisca' al Saló Odeon. 28 de setembre de 1889

(Ampliar) - Anunci de la festa d'aniversari de la l'associació 'La Odalisca' al Saló Odeon. 28 de setembre de 1889. "Diario de Gerona de avisos y notícias".

Els bombers aturant l'incendi declarat a l'antic teatre Odeón. 1992

(Ampliar) - Els bombers aturant l'incendi declarat a l'antic teatre Odeón. 1992. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona.


Localització
41º 59' 06" N
2º 49' 34" E

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

Actualitzat: 12/02/2024