La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dissabte 15 d'abril de 2023, per segon any consecutiu, un grup de cantaires dirigits per Ramon Manent, professor de cançó de l'Escola del Foment de Girona, acompanyats per la música d'un acordió diatònic, varen fer una cercavila de Cantada de Caramelles per diversos establiments de la ciutat, on varen ser obsequiats amb menges i begudes.
Les Caramelles són cançons populars típiques de la Catalunya Vella, del nord de la Nova i d'Andorra, que es canten per Pasqua per celebrar la bona nova de la resurrecció de Jesús, tot i que també tenen caràcter profà. A Mallorca de les caramelles en diuen “deixem lo dol”, a la Catalunya Nord s’anomenen “goigs dels ous”.

Cantada de Caramelles. Gravat noucentista gironí

(Ampliar) - Cantada de Caramelles. Gravat noucentista gironí.

No es coneix documentació que acrediti quan i on comença aquest costum, però se sap que al segle XVI ja se celebrava al món rural i que les caramelles més antigues són els goigs de caràcter religiós dedicats a la Mare de Déu del Roser. Al llarg del segle XIX, les societats corals van adoptar aquesta tradició, van introduir-la a les ciutats i van revitalitzar-la amb nous elements i noves peces musicals. Per exemple, als estatuts dels Cors Clavé de 1852 hi figuraven les caramelles com una de les activitats de la institució. La dada més antiga referent a la cantada de caramelles a la ciutat de Barcelona és de l'any 1776, però sembla que les primeres colles no es van organitzar fins a mitjan segle XIX i no es van generalitzar fins al 1880.
Jacint Verdaguer afirmava que aquest costum s'havia originat al santuari de la Mare de Déu del Mont, actualment situat al municipi empordanès d'Albanyà.

Goigs de Pasqua genuïnament gironins dedicats a la Mare de Déu del Mont

(Ampliar) - Goigs de Pasqua genuïnament gironins dedicats a la Mare de Déu del Mont.

Les Caramelles a Girona. J. Gibert a "Girona. Petita història de la ciutat i de les seves tradicions i folklore" (1946) explica que el Dissabte de Glòria a la nit sortien les colles de Caramelles, que anaven a cantar davant les cases dels amics i coneguts, i de gent distingida, els quals eren prèviament advertits d'aquesta visita i n'acceptaven gairebé sempre l'atenció. Cada un dels components, generalment de classe humil, es cofava amb barretina roja, i un d'ells portava un gros fanal de forma indistinta a l'extrem d'una perxa, on hi havia escrit el nom adoptat per la colla o agrupació.
Recorrien els carrers de la ciutat fins ben entrada la matinada, alegrant-los amb els seus cants i música. Acostumaven a cantar dues cançons, una de coneguda i una altra de composició pròpia, generalment humorística, i en forma de cobles; sovint s'acompanyaven amb orquestres més o menys populars. Una de les cançons que més es cantaven a Girona durant la segona meitat del segle XIX, compresa dins el folklore de cançons picaresques, feia així:

Noia, noia, noia maca,
te'n deixessis fê un petó
te'n diria a cau d'oreia
que ets la prenda del meu cor.

Noia, noia, noia maca,
si volguessis dormí amb mi
te'n daria una nineta
que en seria de jo i ti

Si ta mare te pregunta
'questa nina de qui és,
l'he trobada sota un marge,
potser n'és d'algun pagès.

I si ta mare te dia:
ai filla, vés-la a tornar,
és filla de mes entranyes,
no la puc abandonar.

Cantada de Caramelles a Torroella de Montgrí. 1996

(Ampliar) - Cantada de Caramelles a Torroella de Montgrí. 1996. Àngel Reynal. CRDI - Ajuntament de Girona.

Un dels components de la colla portava una perxa amb una cistella guarnida amb cintes i llaços, per a recollir el regal que des d'un balcó o finestra podien haver dels veïns a qui obsequiaven. Abans era costum donar-los ous, fruita, algun pollastre o conill, i també algun anyell, uns noiets amb uns coves anaven guardant el recapte. Amb el temps es simplificà el costum amb el donatiu de diners per a pagar el berenar del dilluns.
A a principis del segle XX a Girona, i durant un cert temps, es va perdre el costum d'anar a cantar les Caramelles, però varen renovar-lo els cors i els orfeons. En canvi, als pobles de la rodalia va conservar-se des dels vells temps, però no en deien "Caramelles" sinó "anar a cantar els goigs", que era el que es cantava en els seus origens. El dia variava segons l'indret. De vegades es feia a la nit dels Dissabte de Rams, altres a la del de Pasqua, i sovint en totes dues. A Constantins i a Salitja sortien a cantar els goigs el dissabte de Rams, a Domeny i a Sant Daniel per Pasqua, i a Sant Dalmai per "Pasqüetes", la vuitada de Pasqua.
Totes les colles anaven acompanyades de cobles i s'arribaven fins a Girona quan a la ciutat es perdé el costum, on cantaven en les nits dels dos dissabtes.
Els goigs de Pasqua més genuïnament gironins eren el següents, dedicats a la Mare de Déu del Mont:

Cantada de Caramelles a Figueres. 1988

(Ampliar) - Cantada de Caramelles a Figueres. 1988. Pere Puértolas. CRDI - Ajuntament de Girona.

El primer n'és Verge i Pura
per lo grau que posseïu
més que tota criatura,
puix tanta glòria teniu.

El segons, Verge i Benigna,
bé ho ensenya el vostre Fill,
una llei d'amor condigna,
llum de gràcia, sol i espill.

El tercer sou Verge i Santa
que amb la Cort Celestial
claredat llenceu Vós tanta,
tot lo món il·luminau.

El quart és que us obeeixen,
Sants i Santes fan honor
com aquells que vos coneixen,
Mare sou del Salvador.

El quint és qui us remunera
el Senyor vostre turment
amb grat vostre vos esperen
d'aquells dons tot plaents.

El sisè és Cambra i Sagrada
Mare d'un Déu eternal
on Jesús prengué posada
la Nit Santa de Nadal.

El setè és que sou ben certa
que tals goigs mai moriran
ni seu jamai deserta
ans per tot temps duraran.

Bon Jesús quan vàreu néixer
potàveu corona d'or
i ara la'n porteu d'espines
per nosaltres pecadors.

Més arribant la Pasqua florida
bon Jesús ressucità,
vinguen ous i botifarres
i els Sants Goigs són acabats.

A la gent d'aquesta casa
santa nit que Déu nos do,
per nosaltres i vosaltres
i a tot vostre companyó.

Cantada de Caramelles a Osor. 1967

(Ampliar) - Cantada de Caramelles a Osor. 1967. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Era interessant el costum del poble de Constantins on els goigs de Rams es cantaven a la nit, mentre que els de Pasqua eren cantats a ple dia. La colla anava recorrent les cases del veïnat i en cada una ballaven una sardana a la gran sala-menjador, sempre de grans dimensions com pertoca a les construccions camperoles de la comarca gironina, Després eren obsequiats amb "beguda", però mai amb ous. A migdia els convidaven a un esplèndid dinar en una de les cases d'importància del poble, aquella a la qual corresponia per torn tradicional rigorosament observat.


[Més imatges]------ Back-Index-Next

Grup de caramellaires. 1898

(Ampliar) - Grup de caramellaires. 1898. Autor desconegut. Centre de Documentació de l'Orfeó Català.

Cantada de Caramelles en una plaça d'Arbúcies. 1926

(Ampliar) - Cantada de Caramelles en una plaça d'Arbúcies. 1926. Albert Oliveras i Folch. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya.

Caramelles i carrossa de l'Orfeó Cardoní del Patronat Obrer de Cardona. 1933

(Ampliar) - Caramelles i carrossa de l'Orfeó Cardoní del Patronat Obrer de Cardona. 1933. Autor desconegut. Centre de Documentació de l'Orfeó Català.

L'Orfeó Muntanyenc celebrant el berenar de Caramelles al pati del Centre Catòlic de Sant Quirze de Besora. 1914

(Ampliar) - L'Orfeó Muntanyenc celebrant el berenar de Caramelles al pati del Centre Catòlic de Sant Quirze de Besora. 1914. Autor desconegut. Centre de Documentació de l'Orfeó Català.

Músics interpretant Caramelles a Tiana. 1920

(Ampliar) - Músics interpretant Caramelles a Tiana. 1920. Rossend Flaquer i Barrera. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya.

Homes cantant Caramelles. 1928

(Ampliar) - Homes cantant Caramelles. 1928. Baltasar Samper - Ramon Morey. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya.

Carta de la Societat Coral La Veu de Clavé de Girona a l'Ajuntament de Girona. Es convida la corporació a una cantada de Caramelles. 1935

(Ampliar) - Carta de la Societat Coral La Veu de Clavé de Girona a l'Ajuntament de Girona. Es convida la corporació a una cantada de Caramelles. 1935. Fons Ajuntament de Girona.

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

Creat: 17/04/2023