![]() |
![]() |
![]() |
||||||
![]()
El dissabte 15 d'abril de 2023, per segon any consecutiu, un grup de cantaires dirigits per Ramon Manent, professor de cançó de l'Escola del Foment de Girona, acompanyats per la música d'un acordió diatònic, varen fer una cercavila de Cantada de Caramelles per diversos establiments de la ciutat, on varen ser obsequiats amb menges i begudes. ![]() (Ampliar) - Cantada de Caramelles. Gravat noucentista gironí.
No es coneix documentació que acrediti quan i on comença aquest costum, però se sap que al segle XVI ja se celebrava al món rural i que les caramelles més antigues són els goigs de caràcter religiós dedicats a la Mare de Déu del Roser. Al llarg del segle XIX, les societats corals van adoptar aquesta tradició, van introduir-la a les ciutats i van revitalitzar-la amb nous elements i noves peces musicals. Per exemple, als estatuts dels Cors Clavé de 1852 hi figuraven les caramelles com una de les activitats de la institució. La dada més antiga referent a la cantada de caramelles a la ciutat de Barcelona és de l'any 1776, però sembla que les primeres colles no es van organitzar fins a mitjan segle XIX i no es van generalitzar fins al 1880. ![]() (Ampliar) - Goigs de Pasqua genuïnament gironins dedicats a la Mare de Déu del Mont. Les Caramelles a Girona.
J. Gibert a "Girona. Petita història de la ciutat i de les seves tradicions i folklore" (1946) explica que el Dissabte de Glòria a la nit sortien les colles de Caramelles, que anaven a cantar davant les cases dels amics i coneguts, i de gent distingida, els quals eren prèviament advertits d'aquesta visita i n'acceptaven gairebé sempre l'atenció. Cada un dels components, generalment de classe humil, es cofava amb barretina roja, i un d'ells portava un gros fanal de forma indistinta a l'extrem d'una perxa, on hi havia escrit el nom adoptat per la colla o agrupació.
Noia, noia, noia maca,
Si ta mare te pregunta ![]() (Ampliar) - Cantada de Caramelles a Torroella de Montgrí. 1996. Àngel Reynal. CRDI - Ajuntament de Girona.
Un dels components de la colla portava una perxa amb una cistella guarnida amb cintes i llaços, per a recollir el regal que des d'un balcó o finestra podien haver dels veïns a qui obsequiaven. Abans era costum donar-los ous, fruita, algun pollastre o conill, i també algun anyell, uns noiets amb uns coves anaven guardant el recapte. Amb el temps es simplificà el costum amb el donatiu de diners per a pagar el berenar del dilluns. ![]() (Ampliar) - Cantada de Caramelles a Figueres. 1988. Pere Puértolas. CRDI - Ajuntament de Girona.
![]() (Ampliar) - Cantada de Caramelles a Osor. 1967. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
Era interessant el costum del poble de Constantins on els goigs de Rams es cantaven a la nit, mentre que els de Pasqua eren cantats a ple dia. La colla anava recorrent les cases del veïnat i en cada una ballaven una sardana a la gran sala-menjador, sempre de grans dimensions com pertoca a les construccions camperoles de la comarca gironina, Després eren obsequiats amb "beguda", però mai amb ous. A migdia els convidaven a un esplèndid dinar en una de les cases d'importància del poble, aquella a la qual corresponia per torn tradicional rigorosament observat. [Més imatges]------
|
![]() (Ampliar) - Grup de caramellaires. 1898. Autor desconegut. Centre de Documentació de l'Orfeó Català. ![]() (Ampliar) - Cantada de Caramelles en una plaça d'Arbúcies. 1926. Albert Oliveras i Folch. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya. ![]() (Ampliar) - Caramelles i carrossa de l'Orfeó Cardoní del Patronat Obrer de Cardona. 1933. Autor desconegut. Centre de Documentació de l'Orfeó Català. ![]() (Ampliar) - L'Orfeó Muntanyenc celebrant el berenar de Caramelles al pati del Centre Catòlic de Sant Quirze de Besora. 1914. Autor desconegut. Centre de Documentació de l'Orfeó Català. ![]() (Ampliar) - Músics interpretant Caramelles a Tiana. 1920. Rossend Flaquer i Barrera. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya. ![]() (Ampliar) - Homes cantant Caramelles. 1928. Baltasar Samper - Ramon Morey. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya. ![]() (Ampliar) - Carta de la Societat Coral La Veu de Clavé de Girona a l'Ajuntament de Girona. Es convida la corporació a una cantada de Caramelles. 1935. Fons Ajuntament de Girona. |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice |
Creat: 17/04/2023 |