La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Gàrgoles, mènsules i capitells

En aquests elements arquitectònics és on els constructors d'edificis, civils o religiosos, deixaven volar la seva imaginació i creativitat, legant-nos obres d'art, a vegades absolutament diàctiques, al servei d'una intencionalitat adoctrinadora, com en els capitells dels claustres, d'altres, burlesques o mostruoses, quan no obertament escatològiques.

Si una gàrgola gironina és coneguda de tothom, és la de la Catedral relacionada amb la llegenda de la bruixa. Situada a l'anomenada torre de Carlemany, figura un personatge amb un rull a les mans, en el que la imaginació popular ha volgut veure-hi una bruixa condemnada a evitar mirar al cel.

Ampliar
(Ampliar) - Exterior dels absis de l'església de Sant Feliu. A la part alta s'hi situen dotze mènsules i, per damunt dels finestrals, les gàrgoles.

A diferència dels capitells historiats, les gàrgoles i mènsules, però, passen sovint desapercebudes, degut a l'alçada i situació en que solen trobar-se, i no solen ser apreciades a ull nu. En aquest article i següents publicarem imatges dels elements localitzats a l'església de Sant Feliu de Girona, començant pel seu exterior.

1. Façana sud i absis de l'església

A la portalada d'aquesta façana s'hi observen, a banda i banda, dos grups de capitells de sustentació de l'arcada gòtica, els dos més interiors de temàtica botànica, i els externs amb imatges antropomorfes: un cap de dona a l'esquerra i un d'home barbat a la dreta, tots dos coronats amb una diadema.

Seguint la façana, trobem dues mènsules de suport d'un sepulcre, la de l'esquerra zoomorfa, possiblement un felí, i la dreta un cap humà. Aixecant el cap i resseguint la part alta del mur, s'hi observen gàrgoles amb forma de cànids, i, més enllà, al semicercle que forma la part exterior de l'absis, dotze mènsules de temàtica diversa: animals, monstres i caps humans.

 • L'església de Sant Feliu de Girona. Índex d'apartats, articles i repor-tatges fotogràfics de la col·legiata.

 • Mènsula zoomorfa (un cap de porc?) a la part exterior dels absis.

  Ampliar
  (Ampliar) - Mènsula zoomorfa a la part exterior dels absis.

  [Més imatges] -----Back-Index

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés