La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El nom del carrer

El curiós nom d'aquest carrer, fins i tot en la seva versió oficial i més lúgubre de Sacsimort, prové d'una corrupció popular de sicomor, probablement originat per l'existència en algun tram del seu traçat d'algun exemplar d'aquesta espècie botànica, la denominació de la qual resultaria exòtica pels gironins (1).

Situat a l'antic Burg de Sant Feliu, el 1535 era molt més curt i solament comprenia un tram de l'actual vial. La proximitat d'aquest carrer amb la Catedral feia que moltes de les cases, durant la primera dècada del segle XX, pertanyien al benefici de Sant Sebastià de la catedral, i així consta en diverses llicències de venda (Notularum 1802 - 1947).

Ampliar
(Ampliar)

Primera fotografia de làpida després de ser incorporada al Museu. 1926. Autor: Josep Pascual. Dipòsit del Museu Arqueològic de Girona al Museu d'Història dels Jueus de Girona

La làpida sepulcral jueva

El 1926 va ser lliurada a la Comisión Provincial de Monumentos de Gerona una làpida sepulcral jueva, trobada el 1924 a la casa nº 10 del carrer de Sacsimor, donada per Josep Bigas, conjuntament amb diverses medalles i monedes d'altres procedències (2) Aquesta peça arqueològica va ser estudiada per Francisco Franch i Luis G. Zelson. Datada a la primera meitat del segle XIV, les mides de la làpida són 134 x 58 x 56 cms de gruix a la base, de secció triangular. La inscripció, sobre pedra calcària de Montjuïc, fragmentària, especialment als costats superior dret i esquerra. Va ser tallada pels dos extrems per ser emprada com material de construcció.

La traducció més acceptada actualment és ...de la senyora Dolsa, la honrada (?)... | ...la qual va anar al seu etern sojorn al mes d'Ab de l'any 5000 i... (aproximadament el 1240) descansi en pau i romangui al seu estrat (Is. 57,2) Amén.

Actualment aquesta làpida forma part de la col·lecció epigràfica jueva del Museu d'Història dels Jueus de Girona.


Notes

(1) - Pero el nombre mas popular de nuestra calle era el de «Sacsimor», cuya verdadera etimologia hemos averiguado recientemente gracias al texto de las actas capitulares de la Catedral, que da la equivalència latina de este nombre corrompído en el habla popular, que no es otro que «calle del Sicomoro», sin duda por existir antiguamente en su recorrido uno de esos àrboles bíblícos de madera incorruptible. Extret de "El Paseo Arqueológico de Gerona". Article de Jaume Marqués Casanovas, publicat a Annals Gironins.
Tornar al text

(2) - "Comisión Provincial de Monumentos de Gerona. Un siglo de actuación (Memoria)". Article de Joaquim Pla Cargol, secretari de la Comisió, publicat a Annals Gironins.
Tornar al text


Ampliar
(Ampliar)

Dibuix i informe epigràfic de 9 de novembre de 1928 de la làpida jueva trobada al carrer de Sacsimor. Autor: Francisco Franch. Dipòsit del Museu Arqueològic de Girona al Museu d'Història dels Jueus de Girona

El carrer de Sacsimor el 1974. Fotografia de Sebastià Martí (Ajuntament de Girona)

Back-Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés