La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Les bústies dels Reis, de cartró-pedra.
A l'entrada de la desapareguda botiga de joguines Perich, situada a la cantonada de la Rambla de la Llibertat amb el carrer Minali, durant la dècada dels anys seixanta hi ha havia, com a reclam, durant els dies anteriors a la diada de Reis, una figura gairebé de tamany natural, que representava un rei amb una bústia a les mans, en la que els nens i nenes hi dipositàven les cartes que havien escrit expressant els seus desitjos, per a Ses Majestats.
Aquestes figures, de les que n'hi havien a diverses indrets de la ciutat, a gairebé totes les botigues de joguines, han desparegut dels carrers fa molts anys; actualment les peces supervivents han esdevingut buscats objectes de col·lecionista.

Caps dels Reis abans de la restauració

(Ampliar) - Caps dels Reis abans de la restauració.

Els que es mostren a les fotografies, que correspon al de la botiga Perich, tenen la particularitat que disposen de tres caps intercanviables, mitjançant un sistema interior de subjecció, que corresponen als tres reis: Melcior, Gaspar i Baltasar, i que permetia, segons les ocasions o els dies, que el receptor de la correspondència reial fos un o un altre, caps dels que, a mós, n'existeix un recanvi de cadascun; en total, per a cada cos hi han sis caps. Aquests objectes varen ser recuperats per la desapareguda botiga d'antiguitats 'Somnis' (Bruguera-Gudayol) del carrer Mercaders, i actualment són propietat del col·leccionista gironí Joaquim Busquets, qui n'ha tingut cura d'una excel·lent restauració.

Reis de cartró-pedra. Dècada del seixanta del segle XX, abans de la restauració

(Ampliar) - Reis de cartró-pedra. Dècada del seixanta del segle XX, abans de la restauració

J. Gibert, a "Girona, petita història de la ciutat i de les seves tradicions i folklore" (1946), esmenta aquestes figures quan parla de les tradicions relacionades amb la vigília del dia de Reis:
"Els Reis eren tres: el blanc, el ros i el negre. El primer era el vellet de barba i cabells blancs que portava les joguines, el segon era el jove de barba i cabells rossos que portava les llaminadures, i el tercer era el negre que portava el carbó. Arribaven a la ciutat ben entrada la nit, cavalcant alats cavalls invisibles, seguits de nombrosos servents, també invisibles, que tocaven unes llargues trompetes que no se sentien.
Aquell nen que volgués ser afavorit pel Reis orientals els havia d'escriure una carta pregant-los que no s'oblidessin d'ell, i a la vegada dient allò que mś li plauria que li deixessin. Des d'inicis del segle XX les cartes es dipositaven aquests dies en unes bústies especials que totes les cases de venda de joguines solien posar a la porta de l'establiment, algunes de les quals eren figures de rei de l'època gòtica, perquè d'aital manera se'ls imaginava el poble.
Els nens que anaven a estudi havien d'escriure-les ells mateixos, sense faltes, sense esmenes i sense taques
(cal recordar que s'escrivia amb tinta). Als més menuts els les escrivien els pares a canvi de formals promeses de ser bons minyons. I en unes i altres es feia constar que hom estava disposat a fer bondat sempre més, a no disgustar mai més els pares i a creure al mestre".

(Fotografies dels reis restaurats de Joaquim Busquets Riuró, gentilesa de l'autor)

El Rei blanc. Col·lecció Joaquim Busquets --- El Rei blanc. Col·lecció Joaquim Busquets

El Rei blanc. Col·lecció Joaquim Busquets.

El Rei ros. Col·lecció Joaquim Busquets --- El Rei ros. Col·lecció Joaquim Busquets

El Rei ros. Col·lecció Joaquim Busquets.

El Rei negre. Col·lecció Joaquim Busquets --- El Rei negre. Col·lecció Joaquim Busquets

El Rei negre. Col·lecció Joaquim Busquets. • L'antiga Cavalcada dels Reis dels Manaies de Girona
  Article històric de l'evolució de la Cavalcada de Reis des de 1954 a 1975, amb els dissenys originals de Joaquim Pla i Dalmau.

 • La vigília de Reis
  Article històric dels costums i tradicions gironines relacionades amb la data nadalenca.


 • Rei negre i caps dels reis ros i blanc

  (Ampliar) - Rei negre i caps dels reis ros i blanc.
  Col·lecció Joaquim Busquets

  El rei blanc

  (Ampliar) - El rei blanc. Col·lecció Joaquim Busquets

  El rei ros

  (Ampliar) - El rei ros. Col·lecció Joaquim Busquets

  El rei negre

  (Ampliar) - El rei negre.
  Col·lecció Joaquim Busquets

  Arribada dels Reis d'Orient. Repartiment de regals al Teatre Municipal. 1953

  (Ampliar) - Arribada dels Reis d'Orient. Repartiment de regals al Teatre Municipal. 1953. Martí Massafont Costal. CRDI - Ajuntament de Girona.


  Back-Index

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés