La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Pont de dubtós origen i utilitat, possiblement es tracta d'un pas sota la muralla de la ciutat per salvar el curs del Galligants. Els treballats elements que suporten pels dos extrems l'actual passera, mantinguda quan les obres del passeig Arqueològic, inaugurat el 1961, fan suposar que es tractava d'una construcció important.
Formaria part de les noves defenses de la ciutat, del segle XIV, quan Pere III el cerimoniós ordenà la construcció de les noves muralles per protegir tots els nuclis de població que havien anat sorgint fora de l'antic recinte. La nova fortalesa havia d'incloure: Sant Feliu, Sant Pere, Santa Eulàlia, l'Areny, Vilanova i el Mercadal, tot i que l'emmurallat d'aquest darrer nucli no es va iniciar fins a la primera meitat del segle XV.

Detall d'una postal on s'observa el sector de muralla a tocar Sant Pere de Galligants amb el pas pel riu. 1890

(Veure-la sencera) - Detall d'una postal on s'observa el sector de muralla a tocar Sant Pere de Galligants amb el pas pel riu. 1890. Dibuix F. V. de Ros. CRDI - Ajuntament de Girona.

L'absència de referències textuals i d'imatges que en deixin constància gràfica detallada ajuden a refermar la hipòtesi que es tractaria d'una part dels elements defensius del llenç de muralla que baixava des de la Torre Cornelia a la vall dels Galligants, i s'enfilava cap a la torre de Santa Llúcia.

El burg de Sant Pere el 1535. El número 11 indica el monestir de Sant Pere de Galligants, i el 13, el Galligants, la muralla del rei en Pere i la posició del pont

(Ampliar) - El burg de Sant Pere el 1535. El número 11 indica el monestir de Sant Pere de Galligants, i el 13, el Galligants, la muralla del rei en Pere i la posició del pont. Detall d'un dibuix de Jordi Sagrera publicat a "La ciutat de Girona l'any 1535".

Sant Pere de Galligants. S'hi observa el pas del riu. Ca. 1890

(Veure-la sencera) - Sant Pere de Galligants. S'hi observa el pas del riu. Ca. 1890. Université de Bordeaux Montaigne.

El pont sobre el Galligants. 1902-1940

(Veure-la sencera) - El pont sobre el Galligants. 1902-1940. Valentí Fargnoli i Annetta. INSPAI - Diputació de Girona.


Bibliografia
- "La ciutat de Girona l'any 1535". J. Canal, E. Canal, J.M. Nolla i J. Sagrera. 1995. Ajuntament de Girona. ISBN: 84-86837-56-1.


Detall de les estructures de suport del pont
(Ampliar) - Detall de les estructures de suport del pont.
Pere III el cerimoniós. Va manar bastir la muralla medieval de Girona. Obra de Jaume Cascalls, 1345
(Ampliar) - Pere III el cerimoniós. Va manar bastir la muralla medieval de Girona. Obra de Jaume Cascalls, 1345. Catedral de Girona. Viquipèdia.

[Més imatges]--- Back - Index - Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés