La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

En parlar de la plaça del Vi, Josep Pla esmenta que "Fou en aquesta plaça que sentírem per primera vegada en la nostra vida la sensació que produeixen les coses de gran caràcter. Cronològicament, fou a la placa del Ví que sentírem el primer desig d'articular alguna cosa inconcreta i vaga. La plaça del Ví és una plaça rectangular, de proporcions divines, amb porxos a dreta i esquerra i el carrer dels Ciutadans al fons. Davant d'aquests porxos comprenguérem que ens trobàvem cara a cara amb de l'obra magna dels nostres avantpassats, que la nostra tradició arrencava de les corbes d'aquells carreus, que Girona era la capital de la nostra humanitat i de la nostra naturalitat màximes. En veure'ls quedàrem absorts i d'una manera instintiva anàrem a tocar les pedres de les voltes i posàrem l'esquena sobre les pesants columnes, lleugerament corbades que les aguanten".

El recinte de la plaça es troba tancat per la banda nord, per l'edifici del o Palau del General, institució nomenada per les Corts de Catalunya per a les recaptacions a favor del monarca, a la cantonada del qual amb el carrer del Ciutadans, s'hi troba una curiosa figura, que alguns identifiquen amb un recaptador d'impostos convertit en dimoni de pedra.

A les arcades davant l'Ajuntament, es troben els Quatre Sants Màrtirs de Girona, encastats a la casa Barceló, relleu de pedra del segle XV amb els caps dels sants Germà, Paulí, Just i Scici, dels que la tradició afirma que eren picapedrers, les relíquíes dels quals es veneren a la Catedral.




Bibliografia
  • "Girona encisa". Textos de Quim Torra i fotografies de Ramon Creus. Abadia Editors, 2005. ISBN 84-96292-43-6.


  • Entrada de Casa Carles

    Back - Index

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés