La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Enguany la il·luminació dels carrers de Girona per Nadal es complementa amb instal·lacions efímeres en tres rotondes de la ciutat. Els tres muntatges tenen el seu aspecte i els seus materials propis, però tots tres formen part d’un conjunt coherent que es basa en la imatge de l’ofrena del tres Reis d’Orient, uns mags o savis que provenien de països llunyans. Així, cada una de les rotondes té com a base un dels regals de gran riquesa simbòlica que van oferir els Reis a Jesús de Natzaret en el moment de l’Adoració.

Detall de la decoració Mirra a la rotonda de La Copa

(Ampliar) - Detall de la decoració Mirra a la rotonda de La Copa.

Les rotondes són bàsicament transitades en cotxe, per la qual cosa s’ha pensat en instal·lacions que es puguin veure de lluny i en circulació. Totes volen adquirir una imatge màgica i etèria, que ens transporti al món de les il·lusions i els somnis, tal com passa la Nit de Reis. Això s’aconsegueix amb els efectes de llums, colors, levitació, reflexos, transparències... que són canviants al llarg del dia, en funció de l’orientació del sol, i a la nit.

Disseny de la instal·lació Or a la rotonda dels Països Catalans

(Ampliar) - Disseny de la instal·lació Or a la rotonda dels Països Catalans.

"Or (Melcior)". Rotonda dels Països Catalans

Situat sota un aspecte imponent en quant al volum i eteri en quant a la pròpia materialització. Material noble, brillant i ple de significat que forma part dels inicis de les antigues polis com a base de l’organització econòmica de les comunitats. Una representació de les transaccions comercials que donen vida a les nostres ciutats.
Una escultura lleugera que segueix els preceptes monumentals del París decimonònic, el de la ciutat de la llum. Situada sobre l’eix de l’Avinguda Emili Grahït, a 11 metres d’altura vol seduir els conductors i passejats recordant-los que la campanya del Nadal és un dels puntals importants de l’economia pròpia del teixit de comerços de proximitat.
Quatre piles de monedes translúcides que leviten sobre les aigües calmades del propi material fos.

Instal·lació Or a la rotonda dels Països Catalans

(Ampliar) - Instal·lació "Or. Melcior" a la rotonda dels Països Catalans.

L’or és un metall preciós, molt apreciat. El seu valor resideix en el fet que es manté inalterable a l’acció de la major part d’agents corrosius. Tant en l’Antiguitat com avui dia és símbol de riquesa, de poder econòmic i de capacitat d’intercanvi en els mercats.

Disseny de la instal·lació Encens a la rotonda del Palau Firal

(Ampliar) - Disseny de la instal·lació Encens a la rotonda del Palau Firal.

"Encens (Gaspar)". Rotonda del Palau Firal

La rotonda del carrer Joaquim Vayreda, més coneguda com la rotonda del recinte firal és la més petita i urbana de les tres; la seva ubicació al costat del parc de la Devesa, el seu diàmetre de 17m i una circulació vehicular de dos carrils la fan accessible per els vianants. És degut a aquesta proximitat amb la gent que s’ha escollit com la rotonda representativa de l’encens, l’element eteri que transporta les pregaries i desitjos del poble cap al cel.

Disseny de la instal·lació Encens a la rotonda del Palau Firal

(Ampliar) - Disseny de la instal·lació Encens a la rotonda del Palau Firal.

Disseny de la instal·lació Encens a la rotonda del Palau Firal

(Ampliar) - Disseny de la instal·lació Encens a la rotonda del Palau Firal.

El disseny evoca aquest significat mític de l’encens projectant una espiral de peticions que es mou de forma ascendent en l’espai. Una nebulosa de reflexes i llum que es materialitza mitjançant un entramat de papers blancs translúcids que vola i s’eleva gràcies a un conjunt de varetes de diferents alçades ancorades a planxes trapezoïdals de ferro col·locades radialment. Aquesta disposició radial del conjunt dintre de la rotonda dóna dinamisme a la intervenció i genera un punt de sorpresa tant per l’espectador del cotxe com per el vianant.
Encens és una instal·lació que ens fa pensar en el sentit màgic dels nostres pensaments.

Instal·lació Encens a la rotonda del Palau Firal

(Ampliar) - Instal·lació "Encens. Gaspar" a la rotonda del Palau Firal.

L’encens és una resina que s’utilitza en rituals, cerimònies religioses i medicina popular pel fet que, en cremar-se, desprèn una olor aromàtica impactant. Antigament, el fum enlairant-se representava l’acceptació del sacrifici. També es fa servir en l’elaboració de perfums.

Disseny de la instal·lació Mirra a la rotonda de La Copa

(Ampliar) - Disseny de la instal·lació "Mirra" a la rotonda de La Copa.

"Mirra (Baltasar)". Rotonda de Pedret (La Copa)

La conforma una superfície irregular de 2.375 m. de terra tova i un conjunt de 3 arbres plataners que trenquen la visual a conductors i vianants, fent-la així més recollida.
En aquest cas, la idea de projecte sorgeix de la interpretació de la forma que pren la mirra en sortir de l'arbre. Substància resinosa de color groc que traspua l'escorça i pren formes irregulars quan s'asseca, al mateix temps que canvia de color a favor d'ocres i rogencs.
Aquesta idea es materialitza amb un garbuix de 100 cables d'acer trenat i tensat, que per un costat tenen origen a 10 abraçadores subjectes als arbres, i per l'altre, moren en el perímetre de la rotonda, on s'ancoren amb estaques de ferro. Aquests cables són l'estructura invisible de tubs de PVC corrugat, propis d'instal·lacions elèctriques, que il·luminats des de l'interior, fan l'efecte de brillar amb llum pròpia.
Aquests volums llargs i il·luminats de plàstic, no s'acosten als punts d'ancoratge, d'aquesta manera es camufla l'origen del tensor i s'aconsegueix transmetre ingravidesa, un punt màgic i desconcertant propi de la Nit de Reis.

Instal·lació Mirra a la rotonda de La Copa

(Ampliar) - Instal·lació "Mirra" a la rotonda de La Copa.

La mirra és un material terrós, un resina extreta d’arbres, d’un color gris fosc groguenc. A la Bíblia apareix com un producte aromàtic exquisit que s’utilitzava per ungir els sacerdots i els reis. Al mateix temps, servia per embalsamar els morts. Com l’encens, en cremar-se produeix un fum aromàtic, i també s’empra en perfumeria.


Autors del projecte: Ariunchimeg Batkhuyag, Josep Callís, Èlia Clemente, Susanna Cros, Àlex Forasté, Cristina Masferrer, Karla Medina, Elisabet Palma, Pilar Rodríguez i Gustavo A. Torres.

(Text i disseny de les instal·lacions, gentilesa dels autors)


Instal·lació Or, a la rotonda dels Països Catalans

Instal·lació "Or", a la rotonda dels Països Catalans.

L'adoració dels Mags, de Gentile da Fabriano

(Veure sencer) - "L'adoració dels Mags", de Gentile da Fabriano, 1423, detall. Galleria degli Uffizi, Florència. Viquipèdia

L'adoració dels Mags, de Filippino Lippi

(Veure sencer) - "L'adoració dels Mags", de Filippino Lippi, 1496, detall. Galleria degli Uffizi, Florència. Viquipèdia

L'adoració dels Mags, de Peter Paul Rubens

(Veure sencer) - "L'adoració dels Mags", de Peter Paul Rubens, 1609-1629, detall. Museo del Prado, Madrid. Viquipèdia

Instal·lació Encens, a la rotonda del Palau Firal

Instal·lació "Encens", a la rotonda del Palau Firal.

L'adoració dels Mags, de Rogier van der Weyden

(Veure sencer) - "L'adoració dels Mags", de Rogier van der Weyden, ca. 1455, detall. Alte Pinakothek, Munich. Viquipèdia

Instal·lació Mirra, a la rotonda de La Copa

Instal·lació "Mirra", a la rotonda de La Copa.

L'adoració dels Mags, Icona bizantí

(Veure sencer) - "L'adoració dels Mags", Icona bizantí, detall. Museu Cristià i Bizantí, Atenes. Viquipèdia


[Més imatges] -----------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés