La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

La cuina gironina s'emmarca dins la cuina catalana, i aquesta dins l'anomenada cuina o dieta mediterrània. Tot i que les diverses cuines, enteses com la cultura gastronòmica pròpia d'un entorn, no són mai segregades les unes de les altres, hi han molts elements diferencials que, agrupats, marquen els trets definitoris de cadascuna.

La definició més important la constitueixen els ingredients. En el nostre cas, un quants components bàsics serveixen per explicar la majoria de plats habituals i tradicionals del nostre entorn. Dins l'apartat del condiments podem relacionar l'oli d’oliva, la sal, el sucre, l'all, el pebre, el pebre vermell, el julivert, i el safrà, tot i que la nostra cuina, tradicionalment, no fa molt ús de les espècies.

Entre les verdures, cal esmentar el tomàquet, la ceba, les pastanagues, els pebrots, la patata, l'albergínia. Els llegums més habituals són les faves, les mongetes o els fesols, les llenties, els cigrons, i en determinats plats, generalment postres, el moniato. Els cereals que intervenen més freqüentment són l'arròs, la farina i la sèmola de blat.

Entre els peixos mereixen esmentar-se el bacallà, la tonyina, l'anxova, el calamar, la rascassa (pel suquet), les gambes i el marisc de tota classe. Entre les carns, l'excel·lent vedella de Girona, sense deixar-nos el porc, el xai, el conill, el pollastre, l'ànec i altres. També intervenen en molts plats algunes fruites, com la pera, la poma, o el raïm, especialment en guisats o en puré.

A aquesta llista, purament indicativa, podriem afegir les herbes: del julivert a la farigola, del fonoll al llorer. Segons la temporada, podem incloure-hi els elements que depenen de l'estacionalitat: bolets, determinats productes del mar, com les garotes, garoines o eriçons de mar, castanyes, fruita de temporada, etc.

<

El plaer dels mercats

Si un aperitiu és efectiu, en el seu més estricte sentit d'incitador a menjar, aquest és passejar pels mercats. La combinació d'olors, colors, textures del aliments que s'hi ofereixen, a part de ser un magnífic mostrari d'ingredients, és un plaer per a tots els sentits.

Les parades de l'exterior del mercat del Lleó presenten l'aportacions de les pageses a la cuina gironina, i a l'interior, les de peix, carn, pesques salades amb assortiments d'olives, formatges i confitats, es complementen amb les que venen derivats de la farina: pans, pastes, coques diverses.

Les parades més interessants per la seva oferta són les de l'exterior, en determinades èpoques de l'any, pels productes del temps, com bolets, figues, espàrrecs, etc., i les del peix, que sempre mostren alguna espècie no habitual i curiosa.  • El mercat del Lleó. Reportatge fotogràfic del mercat municipal de la ciutat, l'anomenat Mercat del Lleó.

  • El mercat de la Devesa. Reportatge fotogràfic de les parades del mercat que se celebra a la Devesa.

  • Peix de mercat. Reportatge fotogràfic de les parades de peix del mercat del Lleó.

  • Back - Index

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés