![]() |
![]() |
![]() |
||
![]() Situat a l'antic Burg de Sant Pere, a tocar l'església de Sant Nicolau, el nom indica la titularitat de l'Església, però era per a qualsevol persona malalta. Encara es conserva l'edifici que durant molt anys va servir com a magatzem d'un drapaire; tenia una entrada consituïda per un pòrtic de pedra en forma d'arc, que emmarcava un timpà on hi havia representat un calvari esculpit i policromat. Una làpida encastada mostrava una inscripció en llatí que, taduïda, deia: "Aquí habiten dues persones, les quals tenen cura dels pobres en nom de Crist. Si algú vol saber-ne els noms, un s'anomena Pere i l'altre Joan. Déu no permeti que restin en l'oblit i faci que gaudeixin de la glòria eterna". ![]() (Ampliar) - Calvari. Segles XIII-XIV. Procedent de l'Hospital dels Capellans o dels Clergues. Actualment al Museu d'Art de GironaLa primera notícia segura de l'existència de l'Hospital dels Capellans, dit també dels Clergues o de la Seu, és del 1228, però ja s'esmenta en un document datat el 1094, el testament de Berenguer Eldemar, mitjançant el qual aquest fa donacions "...ad ipsum ospital sextario I de ordeo et sextarios II de vini et totum ad mensura Gerunde..." (es tracta de les mesures del mercat de Girona). La referència d'ipsum ospital et predictos clericos fa pensar en la relació que l'hospital situat al Burg de Sant Pere tenia amb els clergues de la Seu de Girona. ![]() (Ampliar) - Hospital dels Capellans. Fotografia Sebastià Martí, 1973. Ajuntament de Girona.De fet, l'origen d'aquesta institució sembla remuntar-se més lluny; en efecte, l'any 983, l'ardiaca Ohba donava al seu fidel Ereder diversos alous situats a la vall d'Anglès a condició que "...ipsum hospitium peregrinorum curam exinde semper mittere...", és a dir, que tingués cura del manteniment de l'hospital de peregrins, versemblantment situat a la ciutat de Girona o a la seva rodalia immediata i lligat als clergues de la Seu, com ho demostra la condició d'ardiaca de l'atorgant. En tot cas l'evidència d'aquest hospital es fa palesa en el testament de Genciana de l'any 1187 que va fer donacions, entre d'altres, a "l'hospital de Girona". També l'any 1195 Arnau de Palol feia una donació al mateix hospital. La possible confusió entre aquest hospital i l'altra institució hospitalària d'aquella època situada a Pedret queda aclarida en aquest segon testament, que també feia una donació als "infirmis de Petreto", és a dir, a l'hospital dels malalts de Pedret (de Sant Llàtzer). De totes maneres l'evidència de la situació de l'Hospital de la Seu en el burg de Sant Pere no arriba fins al segle XIII. ![]() (Ampliar) - La capella de Sant Nicolau i el monestir de Sant Pere de Galligants. Entremig, el carrer de Santa Llúcia. 1920-1930. Fotografia Eulogi Bordas. CRDI - Ajuntament de Girona.
En la primera meitat del segle XIII es disposa de més informacions que esmenten l'Hospital de la Seu, que aleshores apareix clarament establert al Burg de Sant Pere. L'any 1220 Dalmau de Creixell va fer nombroses donacions testamentàries, entre les quals n'esmentava dues a l'Hospital Vell i l'Hospital Nou. Notem que l'existència de les dues institucions obligava des d'aleshores a distingir-les segons la seva antigor: el qualificatiu de Vell s'adjudicava a la institució del Burg de Sant Pere, mentre que l'hospital fundat l'any 1211 a l'altra banda de l'Onyar, al sud del Mercadal, esdevindria el Nou. L'any 1228 el testament de Bernat de Subirànigues anomenava l'Hospital de Sant Pere, i d'aquesta manera, per primer cop, se'ns donava notícies de la seva localització. ![]() (Ampliar) - Calvari. Segles XIII-XIV. Obra del Mestre Bartomeu de Girona. Actualment al Museu d'Art de GironaLitigi entre el monestir de Sant Pere i l'Hospital.Un document de mitjan segle XIII desvetlla una extensa informació sobre aspectes jurídics i urbanístics que afectaven les dues grans institucions del Burg: el monestir de Sant Pere i l'Hospital Vell o de la Seu. Es tracta d'un litigi on es feien referències a espais situats en l'entorn immediat d'ambdós edificis juntament amb l'església de Sant Nicolau, que realitzava funcions de capella del monestir, un forn de pa annex i l'extens pla situat cap al riu, on després hi hauria la plaça de Sant Pere. El litigi contemplava un conflicte competencial sobre les jurisdiccions que totes dues institucions eclesials disputaven en diversos espais i activitats situats en el Burg de Sant Pere; per això la Seu de Girona va nomenar dos jutges, el sagristà Berenguer de Llagostera i el canonge Guillem de Calonge, com a àrbitres i jutges de la disputa. (Extret de "El Sector nord de la ciutat de Girona: de l'inici al segle XIV", esmentat a la bibliografia). ![]() (Ampliar) - Calvari. Segles XIII-XIV. Obra del Mestre Bartomeu de Girona. Actualment al Museu d'Art de GironaEn primer lloc va presentar les seves queixes l'abat de Sant Pere, que reclamava, entre d'altres qüestions:
● L'Hospital havia fet aixecar coberts sobre la plaça del monestir i des d'aleshores l'aigua de pluja empastifava la plaça, quan abans s'escolava per la claveguera vella que hi havia en la paret de l'Hospital i sortia pel portal de dita plaça.
Bibliografia |
![]() (Ampliar) - Calvari procedent de l'Hospital dels Capellans, del Mestre Bartomeu de Girona. Segles XIII-XIV. Detall. Mare de Déu. Actualment al Museu d'Art de Girona.![]() (Ampliar) - Calvari procedent de l'Hospital dels Capellans, del Mestre Bartomeu de Girona. Segles XIII-XIV. Detall. Crist. Actualment al Museu d'Art de Girona.![]() (Ampliar) - Calvari procedent de l'Hospital dels Capellans, del Mestre Bartomeu de Girona. Segles XIII-XIV. Detall. Sant Joan. Actualment al Museu d'Art de Girona.![]() (Ampliar) - Calvari del Mestre Bartomeu de Girona. Segles XIII-XIV. Detall. Actualment al Museu d'Art de Girona.![]() (Ampliar) - Calvari del Mestre Bartomeu de Girona. Segles XIII-XIV. Detall. Actualment al Museu d'Art de Girona.![]() (Ampliar) - Calvari del Mestre Bartomeu de Girona. Segles XIII-XIV. Detall. Actualment al Museu d'Art de Girona.![]() (Ampliar) - Calvari del Mestre Bartomeu de Girona. Segles XIII-XIV. Detall. Actualment al Museu d'Art de Girona.![]() (Ampliar) - Calvari del Mestre Bartomeu de Girona. Segles XIII-XIV. Detall. Actualment al Museu d'Art de Girona.![]() (Ampliar) - Calvari del Mestre Bartomeu de Girona. Segles XIII-XIV. Detall. Actualment al Museu d'Art de Girona. |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice |
© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |