La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

La plaça, i per extensió la font, deu el seu nom a l'espècie d'arbres que hi havia. Tot i que els lledoners originals estan documentats des de l'any 1575, a l'actual plaça no n'hi ha cap ja que es van substituir per til·lers, dels que hi ha constància des d'inicis del segle XX (1).
La referència més reculada a aquesta plaça és de l'any 994. La font situada al mig de la plaça, que es desenvolupas en dos nivells, està formada per un mur de pedra, acabat amb un frontó truncat en la part central, i va ser promoguda pel Capítol de la Catedral. És d'origen medieval, i antigament s'havia anomenat font de la Seu o de Santa Maria. L'any 1952 l'Ajuntament va aprovar la seva restauració i la reurbanització de la plaça, segons projecte de l'arquitecte municipal Juan Gordillo.

Vista general del mur de la font

(Ampliar) - Vista general del mur de la font.

L'any 1515 els problemes per conduir l'aigua fins aquest lloc obligaren a tallar-ne el subministrament. La descoberta d'una deu més propera va fer possible, l'any 1520, una nova alimentació de la font.
De la font original se'n conserva la làpida gòtica, en molt mal estat, situada just a sota un medalló amb la imatge sedent de la Mare de Déu, envoltada per la inscripció "Sanctae Mariae Eclesiae Gerundensis Restitura Anno del MCMLIII". Aquest medalló, esculpit el 1953, és obra de l'escultor Joan Carrera Dellunder. Mossèn Jaume Marquès, canonge de la catedral, va fer la transcripció de la làpida: "M. QVADRINGE(n)TO. QVINQUAGENO DOMINI. ANNO EX.HVIVS SEDIS CLERI. SUM CO(n)DITA.DONIS CVM FONTE CLARO. CONVUCTA ITIN(e)RE LONGO" (L'any del senyor 1450 vaig ser fundada amb donatius del clergat d'aquesta catedral, junt amb una font clara -sentit de notable, monumental- havent estat aconduïda per un llarg camí).

La làpida original del 1450, l'element més antic que es conserva a la font actual

(Ampliar) - La làpida original del 1450, l'element més antic que es conserva a la font actual.

Just a sota de la làpida i als costats, s'hi troben tres escuts del bisbe Bernat de Pau, en diferents estats de conservació: un paó al centre de l'escut, coronat per una mitra. El pontificat de Bernat de Pau va durar de 1436 a 1457 i, per tant, fou l'impulsor de la creació d'aquesta font.
També cal fer esment dels brocs de la font, tres caps de lleó esculpits per Joan Oliver de Bezzi en l'època de la seva restauració, a partir de 1952, promoguda per l'Ajuntament de Girona. L'aigua que brollava per tres caps era recullida en un bassiol de pedra picada.
Just al darrere de la font, sobre la cobertura de la cisterna, s'hi conserva una làpida dedicada al pare Butinyà, fundador de la congregació de les Filles de Sant Josep, anomenades popularment "butinyanes".

Làpida dedicada al pare Butinyà sobre la coberta de la cisterna

(Ampliar) - Làpida dedicada al pare Butinyà sobre la coberta de la cisterna.

L'edifici de La Sopa des de la part alta de la font

(Ampliar) - L'edifici de La Sopa des de la part alta de la font.


Notes
(1) - El febrer del 2007, per error d'un tècnic municipal, varen ser talats la meitat dels til·lers de la desena que hi havia. Posteriorment hi varen plantar nous exemplars. A meitat del segle passat els arbres estaven descuidats i van ser els mateixos veïns els que es van encarregar de mantenir-los. En un quadre a l'oli del pintor Isidre Vicens, elaborat als anys seixanta del segle XX, els arbres hi apareixen ressaltats. [Tornar al text]


  • La plaça dels Lledoners
    ------Reportatge fotogràfic de la plaça que dóna nom a la font.

  • Un dels tres caps de lleó esculpits per Joan Oliver de Bezzi

    (Ampliar) - Un dels tres caps de lleó esculpits per Joan Oliver de Bezzi.

    Escut del bisbe Bernat de Pau, 1450

    (Ampliar) - Escut del bisbe Bernat de Pau, 1450.

    Escut del bisbe Bernat de Pau, 1450

    (Ampliar) - Escut del bisbe Bernat de Pau, 1450.

    Escut del bisbe Bernat de Pau, 1450

    (Ampliar) - Escut del bisbe Bernat de Pau, 1450.

    Medalló amb la imatge sedent de la Mare de Déu, esculpida per Joan Carrera Dellunder

    (Ampliar) - Medalló amb la imatge sedent de la Mare de Déu, esculpida per Joan Carrera Dellunder.


    [Més imatges] -----------Back-Index-Next

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés