La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El divendres 28 d'octubre 2016 va tenir lloc el pregó de Fires de Sant Narcís, en aquesta edició a càrrec de la colla castelera Marrecs de Salt, a la plaça del Vi.
La intervenció dels Marrecs es va iniciar amb un pilar que va creuar la plaça del Vi i va fer pujar l'enxaneta al balcó de l'Ajuntament. Els pregoners varen reivindicar la cultura popular i també el treball conjunt de Girona amb els municipis veïns.

Final del pregó dels Marrecs de Salt
(Ampliar) - Final del pregó dels Marrecs de Salt.

Text íntegre del pregó.
--- Bona nit, Girona! Tots els marrecs estem molt contents.
Aquest balcó és tan ferm com el nostre 5d8! Gràcies per fer-nos pregoners de les Fires ara que fem 20 anys!
--- Bona nit, gironins i gironines! Amb aquesta canalla tenim el futur assegurat!
Ens agradaria portar-vos 20 anys enrere. L'any 95 en aquesta mateixa plaça se celebrava la primera diada de Sant Narcís amb dues colles de fora i tota la gent mirava amunt com esteu fent vosaltres ara mateix.
Entre el públic, un grup d'amics va tenir un somni que semblava una bogeria: crear una colla castellera on els castells no eren tradició.
I en aquesta plaça van néixer els Marrecs.
La colla va arrelar amb força a Salt i vam aprendre a fer els primers castells enfilant-nos els uns a sobre els altres com podíem. Ningú en sabia gaire i ja estàvem somiant a fer castells de set pisos.
I van arribar els primers castells a plaça, i les primeres caigudes. I ens vam tornar a aixecar, vam tornar a caure. Us imagineu arribar algun dia als 8 pisos? Tot quedava molt lluny, però pis a pis la colla ha arribat fins on ha volgut. I som aquí, avui, perquè aquest grup d'amics i amigues va decidir començar a tancar la primera pinya d'aquest projecte. A tots ells. A tota la gent que va iniciar aquesta colla, moltes gràcies!

La regidora de l'Ajuntament de Girona Eva Palau i l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, al pregó dels Marrecs
(Ampliar) - La regidora de l'Ajuntament de Girona Eva Palau i l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, al pregó dels Marrecs.

--- En aquesta plaça s'hi han viscut algunes de les millors diades castelleres. Hem gaudit de la seva màgia i la seva força cada Sant Narcís durant aquests darrers 20 anys i gràcies a la vostra passió, els vostres crits per ajudar a descarregar els castells, i els ànims dels balcons s'ha convertit en un referent del món casteller.
La plaça del Vi va entrar a la història castellera l'any 98, ara fa 18 anys. A la diada de Sant Narcís, el Minyons de Terrassa van descarregar el primer 4d9 net, un castell que feia 100 anys que no es veia, el castell total, que semblava impossible de descarregar. El mateix dia tothom esperava que es fes a Valls però on es va fer va ser a Girona. Tota la zona tradicional mirava per primera vegada cap al nord admirant amb certa enveja el que havia passat a la plaça del Vi.
El dia que Girona va estar més a prop de tocar el cel amb la mà va ser quan els Minyons van descarregar el 3 de 10 amb folre i manilles. Girona s'havia convertit en la tercera ciutat de Catalunya que descarregava un castell de 10 pisos.
Marrecs també hem entrat a la història dels castells gràcies a Sant Narcís i la plaça del Vi. L'any 2001 ens vam convertir en la primera colla castellera a estrenar dos castells de vuit a la mateixa diada. Aquí hi hem portat també la primera construcció folrada, la torre de vuit, i també el primer 5d8 i el primer pilar de 6 descarregat. Aquesta plaça és casa nostra! Ens estimem Girona!

El pilar, arribant al balcó de l'Ajuntament
(Ampliar) - El pilar, arribant al balcó de l'Ajuntament.

--- A Girona ja hi ha molta gent que ha nascut al llarg d'aquests 20 anys i que veuen els castells com una activitat de tota la vida. Dins la colla també hi ha persones que ho han viscut des del dia que van néixer.
Els castells els formen tot tipus de persones, de totes les edats, origen, religió, llengua o color de la pell. Som una gran família on hi ha de tot: mainada, joves i no tan joves, avis i tietes. Tothom té el seu lloc a la colla: la pinya, el tronc, la canalla, els grallers, els qui fan fotos i vídeos. L'equip sanitari. Els responsables d'àpats, del bar, del local, de la botiga o de guardar les bosses. Tothom és important. Quan estàs fent castells no hi ha diferències i tothom sua (alguns més que altres) per aconseguir un objectiu comú.
En un castell tothom es fixa en el tronc, el folre o la canalla, però la feina indispensable és la que no es veu. Sol passar el mateix a les ciutats on la feina més important només es troba a faltar quan no es fa. Volem reivindicar les persones que fan aquesta feina invisible! Tan a Marrecs com a Girona! Sou els imprescindibles!

El pregó dels Marrecs de Salt
(Ampliar) - El pregó dels Marrecs de Salt.

--- En una colla castellera sempre ens posem objectius. Quan aconseguim un castell ja estem assajant el següent, més alt, més difícil i amb més persones. Sempre estem mirant amunt i amb ganes de millorar. A tots els grups humans ens passa, que no sabem estar quiets, no ens conformem. I Girona som un gran grup humà i tenim grans objectius per fer entre tots. Fem-los: Eliminem les desigualtats entre totes les persones sigui quin sigui el seu origen, sexe o classe social. Anem als barris. Celebrem més les festes i Siguem una ciutat model per al nou país que estem construint junts.
Un altre repte que tenim a Girona és treballar de forma coordinada amb Salt, amb Sarrià, Vilablareix, Bescanó... Els castells ja hem començat a trencar fronteres.
Només amb cultura, passió, seny i rauxa s'aconsegueix allò que un somia. I tots plegats tenim les peces que fan falta per portar els somnis a la realitat. No deixem de somiar!
--- Les persones que avui som aquí no estem representant només una colla castellera, també hi som com part de la cultura popular. Aquella cultura de gent anònima, que es fa al carrer i que es fa sense cap recompensa més enllà de la satisfacció personal.
Totes aquestes persones estan fent cultura, amb lletres majúscules. CULTURA!
Per això creiem que la cultura popular no necessita cap cognom, ha d'ocupar el lloc que es mereix i l'hem de tractar com el que és: cultura.
Si pertanyeu a algun col·lectiu, associació, colla, agrupació, cau, entitat, federació... vosaltres esteu fent pinya per la cultura. Si encara no ho feu, mireu el vostre entorn i impliqueu-vos. Sumeu-vos a qualsevol expressió cultural. Associeu-vos, balleu, canteu, actueu, cremeu, representeu. No us quedeu a casa, enriquiu Girona!

Els grallers dels Marrecs de Salt, als balcons de l'Ajuntament, al final del pregó
(Ampliar) - Els grallers dels Marrecs de Salt, als balcons de l'Ajuntament, al final del pregó.

--- Girona està plena de col·lectius que enriqueixen la ciutat. És el que tenim els gironins, que ens agrada treballar i presumir de ciutat.
Girona és una terra de cultura, de festivals i de patrimoni. I ho ha de ser també de la festa! Les Fires de Girona són la Festa Major de la ciutat, no ens deixem emportar només pel nom: són també les nostres festes i no només les nostres fires.
Les Fires de Girona són castells i gegants; diables i cercaviles; sardanes i els concerts a La Copa, a l'envelat i al Cul de la Lleona; les barraques i els sopars populars; la pujada a Sant Miquel i la baixada d'andròmines pel riu Onyar; les Fires Populars i les alternatives; el circ i les atraccions de la Devesa. Les fires es viuen al carrer.
Gironins, gironines, participeu, viviu les festes de la vostra ciutat amb passió! Ajudeu tots aquells que organitzen coses, porteu la festa a tots els barris! I sobretot baixeu a les places sense importar els horaris i que no us molestin els sorolls que provoquen uns dies de disbauxa. Sortiu al carrer, feu sonar les campanes, uniu les taules!
Perquè les festes es viuen al carrer. La cultura es viu al carrer. Ens hem de sentir orgullosos de ser un poble mediterrani.
I hem de saber celebrar. Sigueu ciutadans participatius i no només veïns! No aneu de festa, sigueu la festa!

Salutació final del pregó dels Marrecs de Salt
(Ampliar) - Salutació final del pregó dels Marrecs de Salt.

--- Vosaltres sempre hi sou. Quan Marrecs actuem a Girona: per Sant Narcís, per Temps de Flors, quan pugem un pilar de 4 als 90 esglaons de la catedral o a qualsevol altra plaça de Girona notem el vostre suport. Si coronem un castell, el coroneu amb nosaltres, si fem llenya, esteu igual d'emprenyats i quan ens tornem a aixecar sou fonamentals per reunir les forces i tornar-hi amb més ganes que mai. Gràcies, Girona!
I aquest any també heu de ser-hi. Diumenge, Girona ha de tornar a ser la ciutat més castellera del nord. Heu de tornar a venir a la plaça, l'hem d'omplir fins a dalt de tot i no marxar fins que es fa el pilar al balcó.
I després de 20 anys, igual que el primer dia, continuem tenint molts somnis, moltíssims. I sobretot tenim ganes de compartir aquests somnis amb vosaltres. Volem seguir pujant més pisos, volem seguir sentint ben fort les gralles, volem que la plaça estigui ben plena i volem que ningú aplaudeixi abans de fer l'aleta. Però que quan l'hagi fet, s'ensorri la ciutat.
Gràcies a tothom, que comenci la festa! Bones Fires! Visca Girona i Visca Salt! Visca Sant Narcís!
I visca Catalunya!

(Pregó llegit per diversos integrants de la colla: Sílvia Castillo, Ramon Artal, Sebastià Morató, Ivet Gil, Lucía Gómez, Mònica Masó, Pitu Masdevall i Aram Martí).[Més imatges]-----BackIndex-Next

El pregó dels Marrecs de Salt

(Ampliar) - El pregó dels Marrecs de Salt.

El pregó dels Marrecs de Salt

(Ampliar) - El pregó dels Marrecs de Salt.

El pregó dels Marrecs de Salt

(Ampliar) - El pregó dels Marrecs de Salt.

Mosca del pregó

(Ampliar) - Mosca del pregó.

Focs artificials des del terrat de l'Ajuntament a la finalització del pregó

(Ampliar) - Focs artificials des del terrat de l'Ajuntament a la finalització del pregó.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas i l'enxaneta del pilar que ha anat fins el balcó de l'Ajuntament, que ha dit la primera part del pregó

(Ampliar) - L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas i l'enxaneta del pilar que ha anat fins el balcó de l'Ajuntament, que ha dit la primera part del pregó.

Domassos als balcons de l'Ajuntament amb els escuts dels antics pobles de Santa Eugènia de Ter, Sant Daniel i Palau Sacosta

(Ampliar) - Domassos als balcons de l'Ajuntament amb els escuts dels antics pobles de Santa Eugènia de Ter, Sant Daniel i Palau Sacosta.

Domassos als balcons de l'Ajuntament amb els escuts dels antics pobles de Santa Eugènia de Ter, Sant Daniel i Palau Sacosta

(Ampliar) - Domassos als balcons de l'Ajuntament amb els escuts dels antics pobles de Santa Eugènia de Ter, Sant Daniel i Palau Sacosta.

Domassos als balcons de l'Ajuntament amb els escuts dels antics pobles de Santa Eugènia de Ter, Sant Daniel i Palau Sacosta

(Ampliar) - Domassos als balcons de l'Ajuntament amb els escuts dels antics pobles de Santa Eugènia de Ter, Sant Daniel i Palau Sacosta.

Domàs als balcons de l'Ajuntament amb l'escut de Girona

(Ampliar) - Domàs als balcons de l'Ajuntament amb l'escut de Girona.


  • Castells de vigília 2016

  • Diada Castellera 2016

  • Pujada del pilar a la Catedral 2016

  • Castells dins la nau de la Catedral 2016

  • CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés