La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El 29 d'octubre 2014, diada de Sant Narcís, es va inaugurar al Museu d'Història de Girona l'exposició "La Girona d'època moderna: de l'obrador al baluard", exposició que es complementa amb la que s'exhibeix al Museu d'Història dels Jueus a Girona "La Girona dissident". L'exposició ha estat comissariada per Francesc Miralpeix i Xavier Torres, i va ser inaugurada per l'alcalde de la ciutat Carles Puigdemont, la directora dels Museus, Sílvia Planas, i els comissaris.

Visita inaugural a l'exposició

(Ampliar) - Visita inaugural a l'exposició.

Aquesta exposició s'emmarca en la sèrie sobre l'evolució històrica de la ciutat que es va iniciar el 2012 amb "Parva Gerunda" que il·lustrava la fundació romana de la ciutat, i seguia el 2013 amb "La Girona medieval", exhibida en tres escenaris: el Museu d'Història dels Jueus, el Museu d'Història de Girona i el claustre del Convent de Sant Daniel, i complementada amb diverses activitats il·lustratives dels aspectes de la vida quotidiana a l'època medieval.

Inauguració de l'exposició

(Ampliar) - Inauguració de l'exposició.

L'exposició presenta un recull de peces de gran valor documental i algunes d'inèdites, com és el cas dels novenaris d'ànimes procedents del Museu de Manresa que es mostren per primer cop després de ser restaurats, dels que hi ha molt pocs exemplars conservats a Catalunya.
La mostra ofereix noves perspectives dels 300 anys d'història que la ciutat va viure en la seva època moderna dels segles XVI al XVIII, un període que sovint s'ha descrit com a decadent, però en realitat la ciutat seguia viva, amb el seu comerç i transformant-se.

Visita inaugural a l'exposició

(Ampliar) - Visita inaugural a l'exposició.

L'exposició "La Girona dissident" està dedicada a la societat conversa, continuadora de la societat jueva de l'esplèndida Girona medieval i en ella s'analitzen els efectes de la seva dissidència tant des del punt de vista de les manifestacions religioses com des de la perspectiva dels comportaments socials i culturals.
Aquesta exposició permet descobrir la història sovint oculta de les persones que es van acollir al baptisme d'una manera forçada i precipitada només per salvar la pell, i que van viure un temps dur de secret, reclusió, assimilació forçada i oblit.
Malgrat que per a aquestes persones va ser un temps d'expulsió, marginació, conversió i dissidència, també va ser un temps de persistència, manteniment de tradicions, supervivència de creences ancestrals i salvaguarda d'una identitat col·lectiva que va deixar pòsit en l'estructura social i simbòlica de la ciutat.


Sílvia Planas Marcé, directora del Museu d'Història de Girona i del Museu d'Història dels Jueus de Girona

(Ampliar) - Sílvia Planas Marcé, directora del Museu d'Història de Girona i del Museu d'Història dels Jueus de Girona.

El Dr. Javier Torres Sans, comissari de l'exposició

(Ampliar) - El Dr. Javier Torres Sans, comissari de l'exposició.

El Dr. Francesc Miralpeix Vilamala, comissari de l'exposició

(Ampliar) - El Dr. Francesc Miralpeix Vilamala, comissari de l'exposició.

Carles Puigdemont i Casamajó, alcalde de Girona

(Ampliar) - Carles Puigdemont i Casamajó, alcalde de Girona.

[Més imatges] -----------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés