La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

La llegenda de l'arbre i la novícia.
A la Vall de Sant Daniel hi vivia un xicot molt ben plantat que es deia Pericot. Precisament aquest noi vivia al costat de la font d'en Pericot.
Cada dia anava cap al convent de Sant Daniel i s'enfilava en un arbre per veure les monges que hi vivien. Un bon dia va veure una novícia molt bonica i de seguida se'n va enamorar. De mica en mica la novícia rebia amb bons ulls les visites del noi i també anava perdent la devoció. Però un bon dia en Pericot va veure que la monja no hi era. Va entrar al convent i va preguntar a la mare abadessa on era la seva estimada. Ella li respongué que un nou àngel havia pujat cap al cel. En Pericot, molt trist, va agafar una llavor de pí, va posar-la al costat d'ella i va plorar sobre la seva tomba. Cada dia en Pericot es desplaçava per plorar la seva estimada.

L'església i el monestir de Sant Daniel. 1911-1936

(Ampliar) - L'església i el monestir de Sant Daniel. 1911-1936. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona.

Així, doncs, va anar naixent un nou arbre dins del convent. Però aquest no va créixer recte sinó que va anar torçant-se cap allà on vivia en Pericot. D'aquesta manera, gràcies a l'arbre, en Pericot i la novícia van estar junts per sempre més.
Aquesta llegenda està recollida a "La Vall de Sant Daniel", Quaderns de la Revista de Girona, núm. 148 (2010), i en són autors Natàlia Iglesias i Salvador Cargol.

El monestir de Sant Daniel. 1918

(Ampliar) - El monestir de Sant Daniel. 1918. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona.

La Monja. Cançó tradicional.

- Monja m'han ficada dintre d'un convent
i a mi no m'agrada tinc gran resentiment.
Alceu el cap jovent
galaneta a l'aire, galaneta al vent
.

La mare abadessa n'ha tingut esment
de què ploreu, monja, tan amargament?
Alceu el cap jovent
galaneta a l'aire, galaneta al vent
.

- Ai, mare abadessa, d'un galant hereu,
que si no m'hi caso, morta em trobareu.
Alceu el cap jovent
galaneta a l'aire, galaneta al vent
.

- Moriu-vos la monja ja us enterrarem, capellans i frares us envoltarem.
Alceu el cap jovent
galaneta a l'aire, galaneta al vent
.

Cerimònia de presa dels hàbits de les noves monges del monestir de Sant Daniel. 15 d'octubre de 1957

(Ampliar) - Cerimònia de presa dels hàbits de les noves monges del monestir de Sant Daniel. 15 d'octubre de 1957. Miquel Morillo Gallego. CRDI - Ajuntament de Girona.

Personatge de Sant Daniel. 1920-1930

(Ampliar) - Personatge de Sant Daniel. 1920-1930. Foto Lux. CRDI - Ajuntament de Girona.

Retrat de Benet Julià enfilat en un arbre de la Vall de Sant Daniel. 1920-1930

(Ampliar) - Retrat de Benet Julià enfilat en un arbre de la Vall de Sant Daniel. 1920-1930. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

El pont de la Font d'en Pericot, sobre el riu Galligants, a l'altura del Monestir de Sant Daniel. Al fons, la muntanya de Montjuïc. 1905-1911

(Ampliar) - El pont de la Font d'en Pericot, sobre el riu Galligants, a l'altura del Monestir de Sant Daniel. Al fons, la muntanya de Montjuïc. 1905-1911. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. Cal observar que el Galligants encara no havia estat canalitzat i passava a tocar el monestir de Sant Daniel.


[Més imatges]--- Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés