La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Valentí Fargnoli i Annetta (1) (Barcelona, 12 d'abril de 1885 - Girona, 7 d'abril de 1944), va ser un dels fotògrafs més destacats de les comarques gironines durant la primera meitat del segle XX. Els seus pares, Antoni Fargnoli Rossi i Maria Annetta Vetranio, eren dos immigrants provinents de Belmonte Castello, un poblet proper a Nàpols, Itàlia, que varen arribar a Barcelona a provar fortuna. Sembla que hi nasqué casualment, en una pensió de la Rambla, atès que els seus pares tenien la intenció de retornar a Itàlia per tal que el seu primer fill hi nasqués, però el part s'avançà a poc abans que la família pogués embarcar-se. Un dia després va ser batejat a la parròquia de Sant Josep, actualment de Santa Mònica, amb els noms de Valentí Miquel i Umberto.

Casament de Valentí Fargnoli amb Rosa Vilasseca a la festa celebrada a l'antic Cafè Cal Bisbe a la plaça de l'Església de Maçanet, el 3 de maig de 1912

(Ampliar) - Casament de Valentí Fargnoli amb Rosa Vilasseca a la festa celebrada a l'antic Cafè Cal Bisbe a la plaça de l'Església de Maçanet, el 3 de maig de 1912. Taller d'Història de Maçanet de la Selva.

De nou a Catalunya, Fargnoli es va instal·lar a Verges, per traslladar-se al cap de poc temps a la capital gironina. Dels seus primers anys de vida no se'n coneix gairebé res. Establerta la família a Girona, concretament al carrer de les Olles, l'any 1898, sembla que va aprendre l’ofici de fuster i que va fabricar el seu primer aparell fotogràfic (2), habilitat manual per la qual es feu famós el seu germà Adolf, el qual es va dedicar a la construcció d’arquetes i objectes de marqueteria. Adolf Fargnoli va ser un reconegut especialista en la talla d'arquetes i capsetes de fusta, molt apreciat, entre altres, per Salvador Dalí.

Vista del mercat del bestiar a l'Areny del riu Onyar davant el portal de l'Àngel. Sobre el portal s'observa l'escut de Girona. 1901

(Ampliar) - Vista del mercat del bestiar a l'Areny del riu Onyar davant el portal de l'Àngel. Sobre el portal s'observa l'escut de Girona. 1901. Primera fotografia documentada de Valentí Fargnoli. CRDI - Ajuntament de Girona.

La seva primera fotografia documentada data del 1901, una fotografia de l'antiga muralla del Pes de la Palla a Girona. Poc després, el 8 d'abril de 1904, fotografiaria la visita del rei Alfons XIII a Barcelona, convertint-se en proveïdor de la casa reial i documentant el 1906 el casament del rei amb Victòria Eugènia. Va marxar a l'Argentina a provar sort com a fotògraf, on va viure de tres a cinc anys entre 1906 i 1908, aproximadament. Se suposa que abans de marxar a Amèrica devia dedicar-se a la fotografia com a afeccionat i que quan va tornar es va convertir en la seva veritable vocació.

El fotògraf Valentí Fargnoli amb la seva filla Júlia, 1915

(Ampliar) - El fotògraf Valentí Fargnoli amb la seva filla Júlia, 1915. Arxiu del Taller d'Història de Maçanet de la Selva.

L'any 1910 ja exerceix de professional i entra com a redactor del suplement literari del diari El Autonomista, on va publicar fotografies, sobretot publicitàries. El 1912 es casa a Maçanet de la Selva amb Rosa Vilaseca Grèbol i comença a dedicar-se a la fotografia de manera professional. Entre els anys 1913 i 1928, van tenir set fills: Júlia, Catalina, Rita, Valentí, Ramon, Genoveva i Pere.
Es guanyaria la vida venent postals fotogràfiques, desplaçant-se en bicicleta pels diferents pobles i llogarets de les comarques gironines, així com col·laborant amb l'Arxiu d'Adolf Mas i Ginestà. Una de les principals peculiaritats de Fargnoli és la seva condició de fotògraf ambulant, a diferència d’una gran majoria de fotògrafs gironins que tenien galeria pròpia. Entre 1925 i 1929 va fer moltes fotografies promocionals de les orquestres locals. El 1933 l'Ajuntament de Girona li va fer el seu primer encàrrec, fotografiar dues escoles públiques construïdes durant el període de la Segona República Espanyola.

Valentí Fargnoli amb la seva filla Júlia. 1915

(Ampliar) - Valentí Fargnoli amb la seva filla Júlia. 1915. Taller d'Història de Maçanet de la Selva.

La major part de les seves imatges provenen d'encàrrecs, el més rellevant dels quals és el que li va fer Adolf Mas per a la creació de l'Inventari iconogrà:fic de Catalunya, i que es concretà a partir de 1916 en diverses campanyes per terres gironines. Va col·laborar també en l'edició de nombroses publicacions de caire turístic, entre les quals "La Costa Brava, ààlbum-guia" (1925), en el qual publica una selecció de paisatges i edificis dels pobles més significatius del litoral català. També aquest any col·labora en la publicació "Girona", del periodista Carles Rahola, amb qui tenia una bona amistat. Va col·laborar en l'edició de l'"Àlbum meravella. Llibre de belleses naturals i artístiques de Catalunya" (1933).
Entre les diferents facetes de Fargnoli hi trobem el fotògraf com a participant en concursos. Entre 1917 i 1934 va participar en diversos concursos, tant a Girona com a Barcelona, i hi va obtenir nombrosos premis.
Al cap de poc d'esclatar la Guerra Civil Espanyola, el 15 d'octubre de 1936, va dipositar en el Servei de Documents de la Comissaria Delegada de la Generalitat de Catalunya, un feix de 463 negatius. Es creu que algun delegat de la Generalitat va endur-se part d'aquest arxiu a França. Un cop finalitzada la guerra, entre 1942 i 1943 va rebre un altre encàrrec de l'Ajuntament de Girona, fotografiar totes les masies històriques de la província. Moriria el 7 d'abril de 1944 a Girona. El fotògraf Sebastià Martí Roura (Tossa de Mar, 1914 – Girona, 1999) va conservar una gran part dels seus fons personals, ja que havia sigut deixeble seu. Tot i passar gran part de la seva vida a Girona, Fargnoli va conservar la seva nacionalitat italiana.

Diploma otorgat a Valentí Fargnoli per l'Institut Agricola Català de Sant Isidre amb motiu d'un concurs fotogràfic. 1918

(Ampliar) - Diploma otorgat a Valentí Fargnoli per l'Institut Agricola Català de Sant Isidre amb motiu d'un concurs fotogràfic. 1918. Taller d'Història de Maçanet de la Selva.

Un cop mort, els seus hereus i familiars van anar venent a poc a poc els negatius que conservaven i les inundacions que van haver a la ciutat el 1962 van malmetre la part de l'arxiu que llavors encara perdurava, adquirit anteriorment pel fotògraf Martí. El mes de juny del 2011 l'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona va incorporar 7.000 noves imatges, on es trobaven obres de Valentí Fargnoli, Sebastià Martí Roura i Sebastià Martí Calvo.
El seu sistema de treball es basava a fer fotografies durant el dia, tornar a Girona al capvespres, revelar les fotos durant la nit, deixant-les 24 hores en remull, per després assecar-les. Gran part de les seves fotografies s'han mantingut en un molt bon estat de conservació fins a l'actualitat. Les seves fotografies són fàcilment recognoscibles, ja que és dels pocs fotògrafs de l'època que datava i signava el negatiu. Segons la seva filla, Fargnoli signava només les fotos que considerava bones.

L'alcaldessa de la ciutat, Commemoració del 75è aniversari de la mort de Valentí Fargnoli, el 9 d'abril de 2019, al cementiri de Girona. A la imatge, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, amb una de les nétes del fotògraf, Júlia Fargnoli, i dues besnétes

(Ampliar) - Commemoració del 75è aniversari de la mort de Valentí Fargnoli, el 9 d'abril de 2019, al cementiri de Girona. A la imatge, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, amb una de les nétes del fotògraf, Júlia Fargnoli, i dues besnétes. Imatge: Ajuntament de Girona.


Notes
(1) - Alguns autors indiquen com segon cognom del fotò "Iannetta", i no "Annetta". Així l'esmenta, Marta Grassot Radresa (entre altres textos, a "El fotògraf documentalista", a Revista de Girona, nún. 304), entre d'altres, basant-se en els cognoms de la seva mare Maria Annetta Vetranio. En canvi, altres autors consideren el segon cognom en la forma "Iannetta", tal com figura a la seva làpida al cementiri vell de Girona. - Tornar al text

(2) - Càmera construïda per ell mateix amb una caixa de fusta i una placa de vidre que va adquirir al comerç de Victor Sarquella del carrer Nou, segons esmenta Miquel Fañanàs a l'article "Valentí Fargnoli, més enllà del retrat", publicat al Diari de Girona, 18/03/2019. - Tornar al text


Bibliografia.
- "Valentí Fargnoli Annetta". Josep Costa i Roca. 1998- Història Gráfica 1909-1940. Maçanet de la Selva. Taller d'Història. ISBN 978-84-605-7408-8
- "Valentí Fargnoli 1885-1944: de la fotografia artística a la Nova Objectivitat: imatges de la Col·lecció Mascort". Marta Grassot i Radresa. 2013. Torroella de Montgrí. Fundació Mascort. ISBN 978-84-616-6928-8.
- "Girona vista per Fargnoli". Volumen 3 de la Col·lecció "Girona en imatges". 1985. Ajuntament de Girona.
- "Els Germans Fargnoli i el noucentisme gironí". Pilar Vélez i M. Àngels Suquet, 1997. Editat per l'Ajuntament de Girona.
- "Valentí Fargnoli (1885-1944)". Volumen 5, número 6 de "Girona fotògrafs". 2010. Ajuntament de Girona, Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP).
- "Valentí Fargnoli (1885-1944)". Joan Boadas, David Iglésias, David. 2010. Ajuntament de Girona - Rigau Editors. (Girona Fotògrafs; 5).
- "Adolf Fargnoli. Orfebre, ebenista i poeta mal conegut". Pep Vila. 2014. Article publicat a Revista de Girona núm. 288.

Autoretrat de Valentí Fargnoli. Barcelona, 1911

(Ampliar) - Autoretrat de Valentí Fargnoli. Barcelona, 1911. Col·lecció Genoveva Fargnoli.

El fotògraf Valentí Fargnoli quan tenia 17 anys en el seu estudi de treball. 1903

(Ampliar) - El fotògraf Valentí Fargnoli quan tenia 17 anys en el seu estudi de treball. 1903. Arxiu del Taller d'Història de Maçanet de la Selva.

Dibuixos realitzats per Valentí Fargnoli. 1903

(Ampliar) - Dibuixos realitzats per Valentí Fargnoli. 1903. Arxiu del Taller d'Història de Maçanet de la Selva.

Foto de casament de Valentí Fargnoli i Rosa Vilasseca. 1912

(Ampliar) - Foto de casament de Valentí Fargnoli i Rosa Vilasseca. 1912. Taller d'Història de Maçanet de la Selva.

Rosita Vilaseca, dona de Valentí Fargnoli, amb la seva filla Catalina, 1914

(Ampliar) - Rosita Vilaseca, dona de Valentí Fargnoli, amb la seva filla Catalina, 1914. Arxiu del Taller d'Història de Maçanet de la Selva.

Anunci de la publicació del llibre 'Girona', de Carles Rahola, il·lustrat amb fotografies de Valentí Fargnoli

(Ampliar) - Anunci de la publicació del llibre 'Girona', de Carles Rahola, il·lustrat amb fotografies de Valentí Fargnoli.

Necrològica de Valentí Fargnoli

(Ampliar) - Necrològica de Valentí Fargnoli.


  • Exposició "El paisatge revelat". Reportatge fotogràfic i article de l'exposició a la Casa de Cultura, amb motiu de la commemoració de l'Any Fargnoli.

  • Exposició "L'art en la fotografia". Reportatge fotogràfic i article de l'exposició i la inauguració al Museu d'Història, amb motiu de la commemoració de l'Any Fargnoli.

  • Exposició "Pedres amb nom". Reportatge fotogràfic i article de l'exposició al Museu d'Història dels Jueus, amb motiu de la commemoració de l'Any Fargnoli.


  • --- Back-Index

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés