La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dijous 20 de setembre 2018, va tenir lloc una concentració per commemorar un any dels fets del 20-S 2017 a la plaça de l'1 d'octubre 2017. El primer acte va ser la projecció del documental "21 fortaleses: l'U d'Octubre a Girona", un document visual que reivindica la democràcia i els drets civils i denuncia la brutalitat de les forces de seguretat de l'Estat durant el referèndum de l'1 d'octubre 2017. El documental va ser produït gràcies a les aportacions de 210 persones en una campanya de micromecenatge.

Pancarta a la plaça de l'U d'octubre de 2017
(Ampliar) - Pancarta a la plaça de l'U d'octubre de 2017.

El 20-S del 2017, a Barcelona, es varen produir uns quaranta escorcolls, vuit dels quals en seus de la Generalitat, una quinzena de detencions, i concentracions a tot el territori a només deu dies de l'1-O. Des de primera hora d'aquell dimecres, ara fa un any, diversos agents de la Guàrdia Civil van entrar en dependències del Govern, enduent-se detinguts, el llavors secretari general de la Vicepresidència, Josep Maria Jové, i l'exsecretari d'Hisenda, Lluís Salvadó.
Com a resposta, concentracions en senyal de protesta que van tallar diversos carrers de Barcelona, la més massiva, a la Rambla de Catalunya. També n'hi va haver davant de la seu de la CUP, contra un setge de la policia espanyola, que no va entrar-hi finalment. Carles Puigdemont, president de la Generalitat en aquell moment, va denunciar la suspensió de l'autogovern en aplicar-se un estat d'excepció i va refermar la convocatòria de l'1-O. Mariano Rajoy va demanar al Govern que hi renunciés per evitar mals majors.

Marc Blasco Duatis toca 'El cant dels ocells'
(Ampliar) - Marc Blasco Duatis toca 'El cant dels ocells'.

Per ordre del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona que investigava els preparatius del referèndum, diversos agents van entrar a les dependències del Departament d'Economia, a l'Institut CatalÀ de Finances, als departaments de Governació i Afers Socials i al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació. No va ser fins després de gairebé 24 hores, que la Guàrdia Civil va abandonar la seu que dirigia Oriol Junqueras i alguns dels agents en van sortir amb capses i bosses. Vuit hores van ser dins del departament de l'exconsellera Dolors Bassa. Segons fonts del departament, van intervenir-hi material informàtic i documentació.
L'operació es va saldar amb una quinzena de persones detingudes que tenien càrrec a Govern aquell setembre, entre d'altres, dues persones més vinculades a l'empresa de Bigues i Riells on es van trobar gairebé 10 milions de paperetes del referèndum.
Un altre dels punts més calents de la jornada va ser davant de la seu de la CUP, al carrer de Casp de Barcelona. Durant aquella jornada els cupaires van assegurar que els agents no tenien ordre judicial i que no els explicaven els motius de l'operació, tot i que la policia espanyola va assegurar que els agents eren a la seu de la CUP aplicant una ordre judicial. La policia va posar punt i final al desplegament després de gairebé vuit hores. Diversos polítics van acostar-s'hi també, per traslladar-los el seu suport.

Assistents a la concentració
(Ampliar) - Assistents a la concentració.

En un acte al migdia a la plaça de Sant Jaume, les entitats sobiranistes, de les n'eren líders Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, van fer una crida a la mobilització serena de la ciutadania. A la mitjanit, Sànchez i Cuixart van tornar a prendre la paraula davant del departament d'Economia, megàfon en mà i des de sobre d'un cotxe de la Guàrdia Civil. Van fer llavors una crida a la mobilització permanent, però van convidar també els manifestants a dissoldre la concentració que ja feia hores que durava.
"Si detecteu algú que actua de manera violenta o actua de manera provocativa, intentant atacar els cossos de seguretat, no permeteu, aïlleu-lo, detecteu-lo i desemmascareu-lo, són els enemics del poble, no som violents, som un poble pacífic i de pau", va assegurar aquella nit Cuixart segons imatges del documental '20-S', produït per Mediapro i que va emetre el 'Sense Ficció' de TV3.
Ben avançat el vespre, va reaccionar el govern espanyol. D'entrada la Moncloa va afirmar que les operacions policials per decomissar material i les detencions van servir per "desactivar" el referèndum de l'1-O. Poc desprŕs va comparèixer l'expresident Mariano Rajoy, que va demanar al Govern que renunciés a l'1-O per "evitar mals majors". De fet, va apuntar que després de les últimes operacions per impedir-lo, la convocatòria ja era "una quimera impossible".
Tot plegat va passar el mateix dia que, al migdia, l'exministre d'Hisenda i Funció Pública Cristóbal Montoro va enviar una carta a la interventora general de la Generalitat, Rosa Vidal, en què li va comunicar la intervenció total de les finances de l'executiu català. En la missiva, Montoro va declarar la "no disponibilitat de crèdits" per a noves despeses no relacionades amb serveis bàsics, cosa que suposava la retirada de la gestió d'uns 4.500 milions d'euros.



[Més imatges]-----BackIndex-Next

El cantautor Mazoni durant la seva actuació
(Ampliar) - El cantautor Mazoni durant la seva actuació.
Lluc Salellas, durant els parlaments dels testimonis del 20-S a Barcelona
(Ampliar) - Lluc Salellas, durant els parlaments dels testimonis del 20-S a Barcelona.
Parlaments dels testimonis del 20-S a Barcelona
(Ampliar) - Parlaments dels testimonis del 20-S a Barcelona.
Parlaments dels testimonis del 20-S a Barcelona
(Ampliar) - Parlaments dels testimonis del 20-S a Barcelona.
Parlaments dels testimonis del 20-S a Barcelona
(Ampliar) - Parlaments dels testimonis del 20-S a Barcelona.

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés