La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Als terrenys que actualment ocupa l'hotel Ultònia a la Gran Via de Jaume I, l'escola Joan Bruguera i el carrer dels Artillers, al barri del Mercadal, s'hi bastia el baluard de la Santa Creu, el més petit dels del sector, amb una superfície de 2.139 metres quadrats. Separat del baluard de Figuerola per uns 175 metres, tenia dues cares i dos flancs rectes.
La ubicació dels baluards, junt amb el reforçament de les muralles, formava part de les tàctiques de defensa que es van anar imposant a Europa al segle XVII, una època especialment convulsa. Va ser un segle durant el qual l’eficàcia de l’artilleria va millorar de manera sensible, fent molt vulnerables els murs d’origen medieval com els que tenia Girona.

Vista parcial del baluard de la Santa Creu en ruïnes poc abans de la seva demolició definitiva. Al fons, la muntanya de Montjuíc amb el castell homònim i la torre de Sant Joan. 1905

(Ampliar) - Vista parcial del baluard de la Santa Creu en ruïnes poc abans de la seva demolició definitiva. Al fons, la muntanya de Montjuíc amb el castell homònim i la torre de Sant Joan. 1905. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

La seva dotació artillera durant la Guerra del Francès va ser de set canons. Durant els setges de 1808-1809, la quarta esquadra de les Heroïnes de Santa Bàrbara, la de Santa Eulàlia, tenia assignada com a centre la plaça del Mercadal, i havien d'atendre els baluards de Santa Creu i Figuerola, i el llenç de muralla fins passat el convent de Sant Agustí. L'esquadra estava comandada per Maria Custí les sargentines Rosa Mir i Vicenta Tornabells, les esquadristes Francesca Soler i Eulàlia Vila.
Va ser construït el 1676 i enderrocat el 1908. Quan es va treballar en l'enderroc de l'antic cinema Ultònia per ampliar l'hotel, el 2003, varen aparèixer algunes restes de la part inferior de la cara nord del baluard.

Vista del barri Vell amb les hortes en primer terme. En segon terme, el tram de muralla comprès entre el baluard de Figuerola, a l'esquerra i el baluard de la Santa Creu, a la dreta. 1877

(Ampliar) - Vista del barri Vell amb les hortes en primer terme. En segon terme, el tram de muralla comprès entre el baluard de Figuerola, a l'esquerra i el baluard de la Santa Creu, a la dreta. 1877. Joan Martí Centelles. CRDI - Ajuntament de Girona.

La muralla del Mercadal. Detall de 'Plan de Gironne et des attaques qui y furent faites pendant le siège de 1694, par monseigneur le mareschal duc de Noailles. 1694'

(Ampliar) - La muralla del Mercadal. Amb la lletra C s'indica el baluard de la Santa Creu. Detall de "Plan de Gironne et des attaques qui y furent faites pendant le siège de 1694, par monseigneur le mareschal duc de Noailles. 1694". Bibliothèque nationale de France.

Vista de la Devesa des del baluard de la Santa Creu. En primer terme, les restes del baluard. En segon terme, un tren circulant pel terraplè del tren a l'altura del carrer Bonastruc. 1903

(Ampliar) - Vista de la Devesa des del baluard de la Santa Creu. En primer terme, les restes del baluard. En segon terme, un tren circulant pel terraplè del tren a l'altura del carrer Bonastruc. 1903. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.


Bibliografia.
- "La muralla de Girona". Jaume Prat i Jordi Pericot. 2008. Ajuntament de Girona. ISBN 84-8496-057-7.
- "Visita guiada: les muralles de Girona". Jaume Prat i Pons amb planimetria de Jordi Pericot Dilmé. 2009. Dins "Els darrers mil anys de les muralles", col·lecció "Girona a l'abast" Vol. XI. ISBN 84-9223-862-0.
- "La Muralla de Girona: dels orígens a l'enderrocament". David Iglésias i Franch. 2003. Institut d'Estudis Gironins. ISBN 84-8695-321-9.

Granader del regiment de Sant Narcís. Guerra de Sucessió

Granader del regiment de Sant Narcís. Guerra de Sucessió. Pintat i fotografia d'Ignasi Tor i Prunell, gentilesa de l'autor.

Restes del baluard de la Santa Creu localitzades al solar de l'antic cinema Ultònia. 2003

(Ampliar) - Restes del baluard de la Santa Creu localitzades al solar de l'antic cinema Ultònia. 2003. Imatge gentilesa de eldimoni.com

La Companyia de Santa Bàrbara. Oli de Diego Fontalba. Detall

La Companyia de Santa Bàrbara. Oli de Diego Fontalba. Detall.


[Baluards i portals]
[Itinerari de les muralles]
[Forts, castells i torres (I)]
[Forts, castells i torres (II)]


Tornar-Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés