La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dijous 27 de gener 2022 es va commemorar al Saló de Plens de l'Ajuntament de Girona, el Dia de la Memòria de l'Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat, que enguany és el 77è aniversari de l’alliberament del camp d’extermini Auschwitz-Birkenau, amb un ritual d'encesa d'espelma, carregat de simbolisme. L'acte commemoratiu va comptar amb parlaments d'Assumpció Hosta, directora del Patronat del Call de Girona, i la participació de Marta Simó, doctora en Sociologia. Especialitat en Identitats Jueves i Holocaust, de Marta Madrenas, alcaldesa de la Ciutat, i d'Uriel Benguigui. Comunitat Jueva de Girona.

El Saló de Plens de l'Ajuntament durant l'acte
(Ampliar) - El Saló de Plens de l'Ajuntament durant l'acte.

L'acte es va iniciar amb la presentació i lectura de la Resolució 60/10 de la ONU (2005) per Assumpció Hosta, directora del Patronat Call de Girona. Seguidament, la doctora Marta Simó va pronunciar la conferència “Per què ens cal encara avui un dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust?"
Seguidament, Uriel Benguigui, de la Comunitat Jueva de Girona, va pronunciar unes paraules, i finalment ho va fer l'alcaldessa i presidenta del Patronat Call de Girona, Marta Madrenas. L'acte va cloure amb l'encesa de les espelmes i el moment de silenci.

El Saló de Plens de l'Ajuntament durant l'acte
(Ampliar) - El Saló de Plens de l'Ajuntament durant l'acte.

El 2022, el tema que guia la memòria i l'educació de l'Holocaust de les Nacions Unides és "Memòria, dignitat i justícia". L'escriptura de la història i l'acte de recordar aporten dignitat i justícia a aquells que els autors de l'Holocaust pretenien esborrar. Salvaguardar el registre històric, recordar les víctimes, desafiar la distorsió de la història expressada sovint en l'antisemitisme contemporani, són aspectes crítics per reclamar justícia després de crims i atrocitats.


  • Memòria de l'Holocaust 2020. Reportatge fotogràfic de la commemoració del Dia de la Memòria del l'Holocaust al pati dels Rabins dels Centre Bonastruc ça Porta.

  • Apadrinament de l'escultura "50 anys del Diari d'Anne Frank" 2020. Reportatge fotogràfic i article de l'acte commemoratiu convocat per la càtedra de Responsabilitat Social Universitària de la UdG.

  • Memòria de l'Holocaust 2019. Reportatge fotogràfic de la commemoració del Dia de la Memòria del l'Holocaust al pati dels Rabins dels Centre Bonastruc ça Porta.

  • Memòria de l'Holocaust 2018. Reportatge fotogràfic de la commemoració del Dia de la Memòria del l'Holocaust al pati dels Rabins dels Centre Bonastruc ça Porta.

  • Memòria de l'Holocaust 2017. Reportatge fotogràfic de la commemoració del Dia de la Memòria del l'Holocaust al Saló de plens de l'Ajuntament de Girona.

  • Memòria de l'Holocaust 2016. Reportatge fotogràfic de la commemoració del Dia de la Memòria del l'Holocaust al Saló de plens de l'Ajuntament de Girona.

  • Memòria de l'Holocaust 2015. Reportatge fotogràfic de la commemoració del Dia de la Memòria del l'Holocaust al pati dels Rabins dels Centre Bonastruc ça Porta.

  • Memòria de l'Holocaust 2014. Reportatge fotogràfic de la commemoració del Dia de la Memòria del l'Holocaust al pati dels Rabins dels Centre Bonastruc ça Porta.

  • Memòria de l'Holocaust 2013. Reportatge fotogràfic de la commemoració del Dia de la Memòria del l'Holocaust al pati dels Rabins dels Centre Bonastruc ça Porta.


  • [Més imatges]-------------Back-Index-Next

    Assumpció Hosta, directora del Patronat Call de Girona, durant l'acte
    (Ampliar) - Assumpció Hosta, directora del Patronat Call de Girona, durant l'acte.

    Marta Simó, doctora en Sociologia, durant l'acte
    (Ampliar) - Marta Simó, doctora en Sociologia, durant l'acte.

    Uriel Benguigui, de la comunitat Jueva de Girona, durant l'acte
    (Ampliar) - Uriel Benguigui, de la comunitat Jueva de Girona, durant l'acte.

    Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, durant l'acte
    (Ampliar) - Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, durant l'acte.

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © FèlX Xunclà/Assumpció Parés