La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dijous 13 d'abril 2023 en un acte a la plaça de la Catedral, a la terrasa del Bar l'Arc, es va presentar el llibre "Hèlios. Contra la dictadura amb humor" de Pius Pujades. L'acte, introduït per Daniel Bonaventura, va ser protagonitzat pel periodista Jordi Grau i Ramió, Antoni Bou, de la Fundació Atrium Artis, editora del llibre, i del mateix autor, Pius Pujades.
El llibre, que compta amb una introducció de l’escriptor i cineasta afincat a París, Fernando Arrabal i prologat per el periodista Jordi Grau, és un recorregut per l’obra i la vida de fotògraf, ninotaire i periodista Jordi Soler, conegut com a Hèlios i autor de Sísif, la tira còmica del diari El Punt Avui. A les seves 428 pàgines, s’hi recullen centenars de dibuixos-acudits, molts dels quals van ser realitzats a la barra del bar L’Arc.

Foto de grup abans de començar la presentació

(Ampliar) - Foto de grup abans de començar la presentació.

Jordi Soler amb un ocell dissecat

(Ampliar) - Jordi Soler amb un ocell dissecat. Arxiu Lluís Bonaventura - Cafè L'Arc.

Jordi Soler i Font (1938-2022) era fill de l'escriptora Maria Assumpció Soler i Font, que havia fugit durant els bombardejos franquistes, i familiar del mossèn esperantista Joan Font i Giralt. Cap els catorze anys va arribar a Girona, on va contactar amb sectors juvenils, culturalment inquiets, incòmodes en la grisor uniforme de l'època".Va començar a escriure per les revistes "Usted" i "Presència" cap a finals dels anys 1960. De jove, sota la dictadura franquista va ser rebutjat per l'Associació Fotogràfica Gironina.

Jordi Soler i Font. 2007

(Ampliar) - Jordi Soler i Font. 2007. Manel Lladó Aliu. CRDI - Ajuntament de Girona.

De 1969 a 1981 va viure a Madrid, on treballava al departament de comunicació i publicitat d'una empresa d'electrodomèstics. El 1981 va tornar a Girona i esdevingué un dels col·laboradors multimèdia destacats del diari "El Punt". El 13 de març del 1982, les tires d'en Sísif varen aparèixer per primera vegada al costat de La Punxa d'en Jap, en Joan Antoni Poch i Goicoetxea, en el que va esdevenir un dels "bons exemples de mals diàlegs", en la gran tradició de Molière, Jacint Verdaguer i Lewis Carroll (Josep Maria Terricabras, "Diàleg, revista interactiva per entendre l'actualitat").
El 2007, Jordi Soler va cedir una part important del seu arxiu fotogràfic de més de 100.000 treballs a la Diputació de Girona. El 2009, el cafè L'Arc de Girona li va dedicar una exposició amb fotos remarcables d'aquest fons.

Jordi Soler cedeix el seu fons fotogràfic a l'arxiu d'imatges Emili Massanas de la Diputació de Girona. 2007

(Ampliar) - Jordi Soler cedeix el seu fons fotogràfic a l'arxiu d'imatges Emili Massanas de la Diputació de Girona. 2007. Manel Lladó Aliu. CRDI - Ajuntament de Girona.

Interior del Cafè L'Arc. 2011

(Ampliar) - Interior del Cafè L'Arc. 2011. Lluís Serrat Masferrer. CRDI - Ajuntament de Girona.


[Més imatges]-------------Back-Index-Next

Retrat de Jordi Soler. 1980-1999

(Ampliar) - Retrat de Jordi Soler. 1980-1999. Autor desconegut. INSPAI - DIputació de Girona.

Dibuix de Jordi Soler

(Ampliar) - Dibuix de Jordi Soler. Fons Pius Pujades.

Pius Pujades durant la presentació del llibre

(Ampliar) - Pius Pujades durant la presentació del llibre.

El periodista Jordi Grau durant la presentació del llibre

(Ampliar) - El periodista Jordi Grau durant la presentació del llibre.

Antoni Bou, de la Fundació Atrium Artis, durant la presentació del llibre

(Ampliar) - Antoni Bou, de la Fundació Atrium Artis, durant la presentació del llibre.

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

Creat: 16/04/2023