La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El divendres 8 d'abril 2016 es va inaugurar l'exposició "3 Mosaics, 3 Museus. 140 anys dels mosaics romans de Bell-lloc (Girona)" al Museu d'Arqueologia de Catalunya, Sant Pere de Galligants.
En commemoració dels 140 anys de la descoberta, l'exposició presenta el mosaic de Teseu i Ariadna acabat de restaurar i, també, permet trepitjar recreacions de mida natural elaborades en vinil dels altres dos mosaics localitzats a la vil·la romana (Bel·lerofontes i el del Circ), que s'han disposat expressament a terra perquè el visitant experimenti la mateixa sensació que els romans sobre un paviment luxós.

Mosaic de Paris i Afrodita (detall)

(Ampliar) - Mosaic de Paris i Afrodita (detall).

L'exposició, organitzada per la seu de Girona i la de Barcelona del Museu d'Arqueologia de Catalunya, i pel Museu d'Història de Girona, va ser inaugurada pel director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Àlex Susanna; el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda, Ramon Buxó, responsable de la seu gironina de l'Arqueològic, el doctor David Vivó, i el regidor de Cultura, Carles Ribas, entre altres.

Foto de grup abans de la inauguració de l'exposició

(Ampliar) - Foto de grup abans de la inauguració de l'exposició.

L’any 1876, ara fa 140 anys, va tenir lloc el descobriment arqueològic més important que fins ara s’ha fet a la ciutat de Girona: un conjunt de tres mosaics a la masia de can Pau Birol (avui col·legi de Bell-lloc del Pla), d’una gran qualitat i enorme riquesa, i que es coneixen com el mosaic de Belélerofontes, el mosaic de Teseu i Ariadna i el mosaic del Circ.
Diverses raons han condicionat que el conjunt de mosaics es trobi distribuït en l’actualitat en tres museus: el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona, el Museu d’Història de Girona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Barcelona.
Després d’onze mesos de restauració, i coincidint amb aquesta exposició, el mosaic de Teseu i Ariadna torna al Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona. Amb l’exposició temporal es recrea la vil·la de Bell-lloc del Pla a escala real, amb els tres mosaics junts.

Hipòtesi de restitució de la zona dels mosaics

(Ampliar) - Hipòtesi de restitució de la zona dels mosaics. Dibuix David Vivó.

Planta de la disposició dels mosaics i de la proposta d'estucturació de l'entorn, on es marquen els elements arqueològics coneguts

(Ampliar) - Planta de la disposició dels mosaics i de la proposta d'estucturació de l'entorn, on es marquen els elements arqueològics coneguts. Dibuix de David Vivó.

L’objectiu principal de l’exposició és posar en relleu un conjunt de mosaics figurats d’època romana localitzats a finals del segle XIX i la primera meitat del XX a la masia de can Pau Birol (Girona). En aquesta s'explica la troballa i la història de la seva extracció fins al moment actual, al mateix temps que es parla de les diferents interpretacions i propostes de la seva ubicació dins la vil·la romana, i el simbolisme de les diferents escenes dels mateixos.
També, per ajudar a la contextualització de la vil·la i els mosaics es mostra com era el territori al voltant de Gerunda amb les vil·les que ara es coneixen d’època baix imperial, i per acostar al visitant les vicissituds sofertes pel mosaic, s’explica els materials que s’utilitzaven per fer els mosaics a fi d’entendre millor les tècniques d’extracció, de restauració i conservació.

Estratigrafia del muntatge del mosaic

(Ampliar) - Estratigrafia del muntatge del mosaic.
Imatge de patrimoni.gencat.cat

L’exposició, que s’ubica al mig de la nau central de l’església de Sant Pere de Galligants, compta amb una recreació a escala real de la ubicació dels mosaics a la vil·la, d’un espai per a la interpretació de la iconografia i simbolisme de la temàtica dels tres mosaics, i un darrer espai interactiu i didàctic per conèixer a fons la tècnica de l’elaboració d’un mosaic i el seu procés de restauració.

Els mosaics de Can Pau Birol en el moment del descobriment. Aiguada de Joan Serra i Pausas, 1876

(Ampliar) - Els mosaics de Can Pau Birol en el moment del descobriment. Aiguada de Joan Serra i Pausas, 1876. Imatge de patrimoni.gencat.cat.

El mosaic a les vil·les de Girona. El mosaic era, en època romana, una mostra de riquesa, que es combinava amb altres com la pintura o l'escultura. A Montfullà es conserva un mosaic geomètric en blanc i negre, però la varietat més gran la coneixem a la vil·la del Pla de l'Horta, a Sarrià de Ter, amb mosaics d'entre els segles I aC i II dC, amb diverses tipologies que van des de paviments de fragments de terrissa i calç, amb tessel·les (opus signinum) fins a plaques de marbre (opus sectile) i petites tessel·les policromes (opus tessellatum).

La vil·la romana del Pla de l'Horta, a Sarrià de Ter

(Ampliar) - La vil·la romana del Pla de l'Horta, a Sarrià de Ter

Planta de la vil·la romana del Pla de l'Horta, a Sarrià de Ter

(Ampliar) - Planta de la vil·la romana del Pla de l'Horta, a Sarrià de Ter.
Dibuix d'A. Costa.

Visita a l'exposició

(Ampliar) - Visita a l'exposició.


[Més imatges]-------------Back-Index-Next

Ramon Buxó, responsable del Museu d'Arqueologia de Catalunya - Girona, durant la inauguració

(Ampliar) - Ramon Buxó, responsable del Museu d'Arqueologia de Catalunya - Girona.

Àlex Susanna, director de l'Agència Catalana del Patrimoni, durant la inauguració

(Ampliar) - Àlex Susanna, director de l'Agència Catalana del Patrimoni.

Josep M. Nolla, comissari de l'exposició, durant la inauguració

(Ampliar) - Josep M. Nolla, comissari de l'exposició.

David Vivó Codina, comissari de l'exposició, durant la inauguració

(Ampliar) - David Vivó Codina, comissari de l'exposició.

Lluís Palahí Grimal, durant la inauguració

(Ampliar) - Lluís Palahí Grimal, comissari de l'exposició.

Carles Ribas, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, durant la inauguració

(Ampliar) - Carles Ribas, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona.

Sílvia Planas, directora del Museu d'Història de Girona, durant la inauguració

(Ampliar) - Sílvia Planas, directora del Museu d'Història de Girona.

Vista de l'exposició

(Ampliar) - Vista de l'exposició.

Vista de l'exposició

(Ampliar) - Vista de l'exposició.


  • El mosaic del circ de Can Pau Birol - Article i reportatges fotogràfics d'anàlisi del mosaic romà al Museu d'Història de Girona.

  • CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés