![]() |
![]() |
![]() |
||||||||
![]() D'ateneu a seu de la UNED.
Arquitectònicament, és un edifici de planta irregular, amb estructura de parets de carga, distribuït en planta baixa i dues plantes pis. Les façanes són arrebossades i pintades i presenta senzills elements d'ornamentació a les llindes de les obertures i una cornisa de remat. A la darrera restauració s'hi afegí un estucat llis que actua de basament de les façanes. Les diferents plantes interiors, que donaven cabuda a les aules i diferents serveis, es comuniquen per una escala interior. ![]() (Ampliar) - Retrat de grup dels alumnes de l'Escola D'Arts i Oficis de l'Ateneu Social Democràtic. 1927-1928. Octavi Unal Anchelergues. CRDI - Ajuntament de Girona.
L'any 1922 els propietaris de la fàbrica Gròber crearen l'Ateneu Social Democràtic, dedicat especialment als obrers de la pròpia factoria, però que també en gaudia tota la població gironina. Va ser un servei que s'anticipà als que posteriorment crearien les institucions públiques. ![]() (Ampliar) - Fotografia de la formació musical "L'Art Gironí", 1924. Assegut, a la dreta, Josep Baró Güell. Valentí Fargnoli Iannetta. Arxiu de Constantí Turró i Fontclara.
La mateixa institució erigí l'Orfeó Cants de Pàtria, que durant molts anys estigué sota la direcció de l'eminent músic Josep Baró Güell. L'Orfeó, com moltes de les agrupacions musicals anàlogues, a més del seu caràcter artístic, tingué una important acció social. S'hi fomentà la convivència, l'amistat i la companyonia, i s'hi lligaren algunes unions matrimonials. Els concerts de l'Orfeó eren seguits pel públic gironí i també es feren sentir en molts escenaris forans, en les sortides que periòdicament s'organitzaren. ![]() (Ampliar) - Retrat de grup d'alumnes de l'Escola del Foment de la Cultura vestits de Primera Comunió. Entre els alumnes Emili Roca, Antoni Nadal, Josep Serra i Josep Carreras. 1939-1940. Valentí Fargnoli Iannetta. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
Quan els seus propietaris el recuperaren hagué de canviar el seu nom original pel de "Fomento de Cultura". A més del canvi de nom i l'obligada castellanització, l'originària sala de ball es convertí en un cinema, amb el nom de "Cine Moderno". Els treballadors de la Gròber i els seus familiars teníen un important descompte en les entrades del cinema. Aquella nova etapa fou, com abans, de gran activitat en totes les seves especialitats. La Sala de projeccions equivalent a les altres de la ciutat, afegint-hi tota mena d'actes culturals, i molt especialment els periòdics concerts de l'Orfeó, com també d'altres agrupacions corals o instrumentals. ![]() (Ampliar) - L'edifici de l'escola. En primer terme, un dels patis. 1987. David Quintana. CRDI - Ajuntament de Girona. Els divendres al vespre hi havia assaig conjunt: les noies (sopranos i contralts) i els homes (tenors, barítons i baixos). Als alumnes de l'escola, abans de començar els assajos parcials entre setmana, els feien classe de música. El director, que era el prestigiós Josep Baró Güell, amb una dedicació exemplar, estava auxiliat per un altre músic excel·lent, el senyor Eliseu Baró. L'Orfeó va participar en concerts a Girona, a l'ermita dels Àngels, a Tarragona i el Vendrell, on, en una ocasió, varen visitar l'insigne Pau Casals a casa seva i ell ho va agrair tocant un parell de peces, a Montpeller, etc. Cantàven sardanes (de vegades acompanyats d'orquestra), cançons populars, tradicionals, litúrgiques... ![]() (Ampliar) - L'edifici de l'escola. En primer terme, un dels patis. 1987. David Quintana. CRDI - Ajuntament de Girona.
Es té ben present per part de molts dels antics alumnes la tasca pedagògica dels seus mestres. Primer, la senyoreta Anita, els senyors Mas i Pujolar, entre d'altres, i el director mossè:n Joaquim, així com del bidell de l'establiment, el senyor Martín. ![]() (Ampliar) - Façana principal de l'escola. 1991. Lluís Romero Estañol. CRDI - Ajuntament de Girona. ![]() (Ampliar) - Pati d'esbarjo de les Escoles d'Ensenyament Primari de Foment de Cultura. 1955. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. Bibliografia [Més imatges]------------- |
![]() (Ampliar) - Detall de la font del pati interior. ![]()
(Ampliar)
- Josep Baró i Güell (Cervià de Ter 1891 - Girona 1980). Compositor, intèrpret de tenora i artífex de la fundació del Museu de la Sardana de Girona. ![]() (Ampliar) - Font del pati interior. Actualment és l'entrada al cinema Truffaut. ![]() (Ampliar) - Façana posterior i pati interior de l'escola. Sense data. Generalitat de Catalunya. ![]() (Ampliar) - Façana principal de l'escola, abans d'esdevenir seu de la UNED. 1986. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. ![]() (Ampliar) - Dones treballant amb telers a l'interior de la fàbrica Gròber. 1910-1920. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. ![]() (Ampliar) - Façana de la fàbrica Gròber, a l'encreuament dels carrers Cristòfol Gròber i Nou. 1910-1918. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. ![]() (Ampliar) - Llançament d'un petard al pati d'esbarjo de les Escoles d'Ensenyament Primari de Foment de Cultura. 1955. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
|
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice |
Actualitzat: 22/08/2024 |