La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dissabte 23 de setembre 2023 es va inaugurar a les dependències del Museu d'Història dels Jueus l'exposició "Antologia de Primo Levi", una instal·:lació d'Alexandra Genís. Una lectura de "Trilogia d’Auschwitz" i una visita a la tomba de Primo Levi a Torí van portar l'autora a concebre aquest projecte que reflexiona sobre el vincle entre la mort de l’escriptor piemontès i la seva escriptura. L’autora utilitza carbonet, tinta negra, tinta blanca, lleixiu o suc de llimona sobre diferents tipus de paper.

Vagó utilitzat per a la deportació de jueus. Exposició 'Il mondo di Primo Levi. Una strenua chiarezza', Torí, 2015

(Ampliar) - Vagó utilitzat per a la deportació de jueus. Exposició 'Il mondo di Primo Levi. Una strenua chiarezza', Torí, 2015.

L'acte de inauguració va ser presentat per la directora del Patronat Call de Girona, Assumpció Hosta i la directora del Museu d'Història dels Jueus i de l'Institut Nahmànides, Sílvia Planas, i conduït per l’escriptor i traductor Joan-Lluís Lluís amb la col·laboració de Marina Ivanenko (violí).

L'artista Alexandra Genís i l’escriptor Joan-Lluís Lluís durant la inauguració

(Ampliar) - L'artista Alexandra Genís i l’escriptor Joan-Lluís Lluís durant la inauguració.

El que diu l'artista del seu treball:
"Per mia fortuna, sono stato deportato ad Auschwitz solo nel 1944" (Per sort meva, no em van deportar a Auschwitz fins al 1944). Aquest començament de "Se questo è un uomo" em va colpir: com podia ser que la paraula sort pogués anar associada a la deportació al lager?
Així doncs, amb la força d’aquest inici, vaig establir instantàniament un lligam tan fort amb l’escriptura de Primo Levi, sobretot amb "La Trilogia d’Auschwitz", que em va dur fins a Torí, on, al davant de la seva tomba, i sense saber-ho, vaig començar aquesta "Antologia", en què he ajuntat l’escriptura de la seva experiència vital al camp d’extermini amb la mort del mateix escriptor, esdevinguda més de quaranta anys després i que considero íntimament lligada als deu mesos que ell va passar a Auschwitz.

Il·lustració musical a càrrec de Marina Ivanenko

(Ampliar) - Il·lustració musical a càrrec de Marina Ivanenko.

Obra d'Alexandra Genís. 174517 era el número de Primo Levi al camp d'Auschwitz

(Ampliar) - Obra d'Alexandra Genís. 174517 era el número de Primo Levi al camp d'Auschwitz.

Primo Levi el 1950

(Ampliar) - Primo Levi el 1950. Viquipèdia.

El camp de concentració i d'exterminació d'Auschwitz-Birkenau

(Ampliar) - El camp de concentració i d'exterminació d'Auschwitz-Birkenau. Fotografia de Josep Burset, gentilesa de l'autor.

Presoners d'Auschwitz-Birkenau

(Ampliar) - Presoners d'Auschwitz-Birkenau. Memorial-Museu d'Auschwitz-Birkenau.

Els presoners eren tansportats en vagons de 9,86 m de llargada per 4,50 d'amplada, on podien encabir-hi entre 45 i 60 persones

(Ampliar) - Els presoners eren tansportats en vagons de 9,86 m de llargada per 4,50 d'amplada, on podien encabir-hi entre 45 i 60 persones. Fotografia presa a l'exposició "Il mondo di Primo Levi. Una strenua chiarezza". Torí, 2015.


[Més imatges]-------------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

Creat: 25/09/2023