La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Les memòries: la Memòria.

Algú recorda la Rifa de la Teia? Els bars Rio, Chino, Málaga, Capri, Taurino o el Vasco Andaluz? I l'olor a petroli que feia el carrer de la Barca a l'hivern? Recordeu quan en aquest mateix carrer es feia la matança del porc?. I la casa groga de davant de l'església o el quiosc de la plaça? I l'equip de futbol de la Penya Sporting Pageo? O la botiga de "20 duros", els estudis de fotografia, les fleques, les primeres botigues de souvenirs, de telefonia mòbil i els primers restaurants "chics". I les botigues que hi són des de fa més de 80 anys? Els gegants i el capgrossos, les bandes de punks i rockers, la nit al Pou Rodó, els habitatges i la seva decoració, les nits de Sant Joan i Cap d'Any, les revetlles. I la famosa revinguda del riu que tot ho va inundar?

Ampliar

(Ampliar) Trànsit al carrer de la Barca i plaça Sant Feliu, al barri Vell. A l'esquerra el bar Comidas la Balear. 1960-1970. Fotografia Narcís Sans. Fons Ajuntament de Girona SGDAP

Les grandeses quotidianes, una conversa, una trobada a la cantonada, la visita d'un vell amic, o l'amor reivindicat, la fraternitat i la proximitat... Qüestions humanes pròpies de tots, que tenen en les parets del barri de Sant Feliu i en la mamòria dels seus protagonistes, la prova màxima de la seva existència i per tant de la seva veritat.

Ampliar

(Ampliar) La plaça de Sant Feliu i el carrer Jaume Pons Martí. Sebastià Martí, 1974. Fons Ajuntament de Girona SGDAP

Memòries emergents a Sant Fèlix.

Memòries emergents a Sant Fèlix és un procés col·laboratiu entre veïns i ex-veïns, per tal de recuperar la memòria de la vida quotidiana al barri. El barri actual és molt diferent de com era abans, i una bona part dels seus veïns, dels seus comerços i dels seus edificis ja no hi són. Tot i així queda la memòria, i amb ella tota la realitat d'un barri popular i populós ple de vida al carrer. I mentre hi hagi memòria hi haurà vida.

S'ha iniciat un treball amb els antics i actuals veïns per rememorar plegats com era el barri i com és ara. El grup que ha iniciat la tasca s'ha anat trobant a les botigues, les cases, els carrers... I la intenció és engrandir aquestes converses arrel de l'exposició que es presenta amb tots els que hi vulguin participar.

Ampliar

(Ampliar) El carrer Calderers i la pujada Sant Feliu. Al fons, l'església de Sant Feliu, 1960-1975. Fons Ajuntament de Girona SGDAP

L'exposició.

En el marc de la Festa Major de Sant Feliu es realitza una exposició a La Carbonera entre els dies 26 de juliol i 4 d'agost 2011, exposició que té als veïns com a dobles protagonistes: d'una banda, el material exposat d'inici són fotografies, imatges i textos que s'han recollit fins al moment; i per l'altre, l'espai esta obert a que més veïns puguin aportar nous materials per ser incorporats a temps real. No és una exposició estàtica: tots els assistents poden afegir-hi comentaris, memòries i reflexions a les imatges, de forma que els mateixos participants són els que decideixen quines parts són rellevants, quines s'han de completar i en definitiva, construir junts materials que serveixin per reflectir, invocar i transmetre a d'altres persones la memòria viva del barri.

Ampliar

(Ampliar) Inundacions a la pujada de Sant Feliu i carrer Calderers, 12 d'octubre de 1962. Fons Josep Buil i Mayral. Ajuntament de Girona SGDAP

Com participar-hi.

El procés ja està engegat i compta amb la col·laboració de tothom per fer-lo realment viu. Es poden aportar records, comentaris, suggeriments, idees, contactes, al correu memoriesdesantfelix@posterous.com i apareixerà publicat al bloc memoriesdesantfelix.posterous.com.

Amb aquest material de les aportacions s'ha construit part de l'exposició i a la web memoriesemergentsasantfelix.wordpress.com es van pujant els resultats, que poden ser completats i comentats que aquells que tinguin alguna cosa a rememorar, justificar o assenyalar. Així, el barri de Sant Feliu estarà estretament lligat al seu patrimoni humà i sensitiu, donant-li vida, existència i presència.

(Text adaptat de la publicació "Festa Sant Feliu 2011")

Ampliar

(Ampliar) Trànsit de cotxes al carrer Calderers. Narcís Sans Prats, 1965-1970. Fons Ajuntament de Girona SGDAP



- El sector del Pou Rodó, abans de la reforma. Article i reportatge fotogràfic de la zona abans de la remodelació urbanística començada l'any 1983.

- L'església de Sant Feliu . Index d'articles i reportatges sobre l'església de Sant Feliu.

- La plaça de Sant Feliu . Reportatge fotogràfic sobre la plaça i article sobre la necròpolis romana excavada l'any 1986.

- La pujada de Sant Feliu . Reportatge fotogràfic i article sobre el carrer. Inclou imatges antigues de l'indret.



Ampliar

(Ampliar) Zona de la plaça de Sant Feliu sense urbanitzar que posteriorment donarà lloc al carrer Jaume Pons Martí. Sebastià Martí, 1972. Fons Ajuntament de Girona SGDAP

Ampliar

(Ampliar) Vista de la plaça de Sant Feliu amb el riu Onyar en primer terme. Al centre, l'església de Sant Feliu, 1974. Fons Ajuntament de Girona SGDAP

Plazuela de S. Félix y Calle de la Barca. Postal 1900-1920. Col·lecció Ajuntament de Girona SGDAP.

El Galligáns. El riu Galligants al seu pas pel barri de Sant Pere, travessat en primer terme per un aqüeducte, seguit del pont del carrer de la Barca i el pont del carrer del Llop. Al fons, Torre Gironella. Postal 1896-1910. Col·lecció Ajuntament de Girona SGDAP.

El carrer de la Barca, 1975. Ajuntament de Girona SGDAP.

El carrer de les Mosques. Sebastià Martí, 1974. Ajuntament de Girona SGDAP.

El carrer del Pou Rodó. 1974. Ajuntament de Girona SGDAP.

L'encreuament del carrer del Portal de la Barca amb el carrer del Pou Rodó. 1974. Ajuntament de Girona SGDAP.

El carrer Pou Rodó vist des del carrer Bellaire. 1974-1975. Ajuntament de Girona SGDAP.

Edifici de la plaça de Sant Feliu, al peu de les escales de l'església homònima, que posteriorment seria enderrocat. Sebastià Martí, 1977. Ajuntament de Girona SGDAP.

Back-Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés