La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Els diola conformen una de les cultures més antigues i genuïnes del continent africà que es concentra en àrees limítrofes de Senegal, Gàmbia i Guinea Bissau on estan establerts des de fa més de cinc-cents anys.

Ampliar
(Ampliar)

Poblat diola, Àfrica Occidental. Postal anterior a 1928. François-Edmond Fortier (1862-1928). Font: Wikipèdia.

Els diola van començar a establir-se en el territori que actualment ocupen des de començaments del segle XVI. Alguns van fundar els seus propis pobles independents; uns altres van escollir establir-se en pobles preexistents on van viure sovint en àrees separades, una pràctica que encara és comuna avui, sempre amb voluntat de preservar viva la pròpia identitat i llengua malgrat la seva minoritària condició.

La seva economia és bàsicament agrària i pel que fa al Senegal ocupen una de les regions més plujoses, fèrtils i propicies per als cultius, la Casamance.

La Casamance és la regió amb major concentració de població diola. Està separada de la resta de Senegal per Gàmbia i el Riu Gàmbia. Els sentiments secessionistes de la Casamance han existit des dels temps colonials durant els quals els dioles es van resistir a la influència francesa.

Tradicionalment, les persones de la Casamance han romàs apartades d'altres parts de Senegal. La separació geogràfica i política pel riu Gàmbia i la colònia britànica de Gàmbia els va ajudar a mantenir el seu propi idioma i cultura però també va ser un inconvenient per a la seva incorporació a la resta de Senegal.

Les diferències són enormes en molts aspectes: idiomàtiques, culturals, religioses; mentre que en la resta del país més del 80 per cent de la població és musulmana, els dioles i altres pobles de l Casamance han mantingut, majoritàriament la seva religió tradicional o el cristianisme.Back-Index

Ampliar
(Ampliar)

Diola, 1902. Les colonies françaises, petite encyclopédie coloniale. M. Maxime Petit. New York Public Library. Font: Wikipèdia

Detall d'un tambor diola actual

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés