La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Aula gastronòmica del Mercat del Lleó
Dissabte 3 de novembre 2012

Què menjaven els gironins en època romana?
Activitat emmarcada en la programació d'actes al voltant de l'exposició "Parva Gerunda La Girona romana", consisteix en l'elaboració d'esmorzars, plats principals, salses, postres i beuratges com els que es prenien a la nostra ciutat a principis del segle I aC, amb adaptacions d'ingredients, i es comparen amb els que prenem actualment. En aquesta sessió del dissabte 3 de novembre s'ha preparat garum, moretum i carn cuita amb sal i mel.

Exposició Parva Gerunda. El llegat culinari dels romans

(Ampliar) - Exposició Parva Gerunda. El llegat culinari dels romans.

El moretum
Plat tradicional que se servia com acompanyament d'alguns plats de l'Antigua Roma. És un guarniment o salsa els ingredients del qual es picaven en un morter, del que en pren el nom. Una altra versió fa que vingui de l'àrab "madrus", capolat o picat.
A "Appendix Vergiliana", text atribuït a Virgili, s'expliquen els ingredients: herbes aromàtiques, all, formatge i vi blanc, i la forma de preparar-ho. En el text de Columela "De Re Rustica", llibre XII, també hi és esmentat.

Basat en el text atribuït a Virgili, els ingredients per a 4 persones són: formatge de cabra o d'ovella, més aviat sec. Dos o tres grans d'all. Sal gruixuda. Unes quantes fulles verdes d'api. Unes fulles d'eruga (jaramago, ruca) o una altra planta olorosa. Els romans afegien també farigola, d'entre altres herbes, com menta, anet, etc. Uns grans de coriandre mòlt (les fulles tenen un sabor diferent, però també poden utilitzar-se, si es prefereix). Oli d'oliva per lligar. Vinagre, el suficient per donar-li un punt gustatiu. A la sessió es va preparar amb formatge d'ovella sec, sal gruixuda, farigola, menta, julivert i vi blanc.
Elaboració. Picar en un morter els grans d'all remullats, amb uns grans de sal gruixuda, fulles d'api, una mica d'eruga i el coriandre ja polvoritzat. Es barreja tot amb unes crostes de formatge, treballant a poc a poc, de manera circular, mentre se li va afegint l'oli d'oliva i quan ja està lligat tot, una mica de vinagre. Ha de quedar una salsa d'una consistència densa per sucar el pa.

Exposició Parva Gerunda. El llegat culinari dels romans

(Ampliar) - El llegat culinari dels romans. El moretum.

El garum
El garum era una salsa feta de vísceres fermentades de peix, considerada pels habitants de l'antiga Roma com un aliment afrodisíac, només consumit pels alts estrats socials. Els romans van emprar el garum de forma semblant a com avui en dia empren les cuines asiàtiques la salsa de soja. En lloc d'abocar uns grans de sal sobre el menjar, s'ajudaven del garum per proporcionar un gust salat als aliments. Avui en dia se saben algunes coses sobre la seva composició per les descripcions confuses i ambigües d'Apici que apareixen a l'obra de "De re coquinaria" (L'art de la cuina).
A la sessió es va elaborar amb anxoves, albergínies, vinagre, oli d'oliva i tomàquets de Canà:ries. S'escaliven les albergínies, es pelen, i es tritura tot plegat fins quedar ben fi.

Filet de porc amb mel
Es posa el filet de porc sencer a la paella cobert de sal gruixuda, quan està fet, s'espolsa la sal i es cou amb mel. Sobretot no utilitzar oli en la cocció. Es talla i es menja calent.- Inauguració de l'exposició "Parva Gerunda. La Girona romana". Article i reportatge fotogràfic de la inauguració del muntatge al Museu d'Història de la Ciutat.

- Exposició "Parva Gerunda. La Girona romana". Article i reportatge fotogràfic de l'exposició al Museu d'Història de la Ciutat.

- La Gerunda romana . Index d'articles històric sobre la fundació romana de la ciutat, restes arqueològiques i artístiques, les fortificacions, etc.

[Més imatges]-------Back-Index-Next

Fresc de la Praedia de Júlia Fèlix, Pompeia, actualment al Museu Arqueològic Nacional de Nàpols. Representa una donació de pa, probablement com propaganda política. Viquipèdia

Exposició Parva Gerunda. El llegat culinari dels romans

(Ampliar) - Reconstrucció d'una cuina romana a Colonia Ulpia Traiana. Viquipèdia.

Pa trobat a les excavacions de Pompeia. Museu Arqueològic Nacional de Nàpols. Viquipèdia.

Exposició Parva Gerunda. El llegat culinari dels romans

(Ampliar) - Dues àmfores per a garum, procedents de Pompeia. Viquipèdia.

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés