La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L’exposició relata com es van viure aquelles jornades des dels pobles i les ciutats de Catalunya, posant el focus al territori i fugint del centralisme de Barcelona. La mostra s’ha configurat, en bona part, a partir de les instantànies fetes per gent anònima i fotògrafs amateurs, no professionals, que varen immortalitzar aquells moments. Diversos arxius fotogràfics municipals i comarcals, i també privats, hi han col·laborat cedint els seus fons. El disseny de l'exposició és obra de l’escenògraf Ignasi Cristià, que ha donat forma a dues peces amb figura d’estrella de papiroflèxia (origami), buscant reforçar la idea de la bellesa d’aquelles jornades, però també la inestabilitat i la fragilitat del període republicà.

Proclamació de la República des del bacló de l'Ajuntament de Girona. 1931

(Ampliar) - Proclamació de la República des del bacló de l'Ajuntament de Girona. 1931. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

“Tres dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República” és una exposició itinerant que es va poder veure al Palau Robert de Barcelona des del 13 d’abril fins al 9 de maig i ara al Museu d’Història de Girona.
Aquells tres dies d’abril de 1931 van donar lloc a allò que alguns autors han anomenat el somni republicà. Després de la victòria de les candidatures republicanes a les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931, Francesc Macià va proclamar la República Catalana el 14 d’abril, amb la voluntat que fos un estat integrat dins una Federació Ibèrica. Hores més tard, la República va ser proclamada arreu del territori de l’Estat.

Un moment de la proclamació de la II República Espanyola a la plaça del Vi de Girona. Militars durant l'acte. 1931

(Ampliar) - Un moment de la proclamació de la II República Espanyola a la plaça del Vi de Girona. Militars durant l'acte. 1931. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Aquells tres dies van ser viscuts amb emoció i alegria per una part important de la població, que esperava un canvi polític des de feia dècades. Les esperances estaven posades en una nova etapa que havia de portar llibertat, igualtat i laïcisme.
Però la República Catalana proclamada per Macià va durar poc. El 17 d’abril de 1931, després d’intenses negociacions, Macià va arribar a un pacte amb els representants del govern provisional espanyol. En virtut de l’acord, va acceptar rebaixar la independència catalana i es va instaurar la Generalitat de Catalunya com a govern autònom dins l’Estat espanyol.

Grup de persones davant el Centre Republicà de la plaça del Veïnat de Salt. 1931

(Ampliar) - Grup de persones davant el Centre Republicà de la plaça del Veïnat de Salt. 1931. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Visita oficial del president de la Generalitat Francesc Macià i del president del govern Manuel Azaña a Girona. Parlament  del president de la República espanyola en la tribuna del baluard de Sant Francesc. Porta a les mans un pergamí dibuixat pe Josep Aguilera. 1931

(Ampliar) - Visita oficial del president de la Generalitat Francesc Macià i del president del govern Manuel Azaña a Girona. Parlament del president de la República espanyola en la tribuna del baluard de Sant Francesc. Porta a les mans un pergamí dibuixat pe Josep Aguilera. 1931. Josep Maria Segarra. CRDI - Ajuntament de Girona.


  • Visita del President Macià a Girona el 1931. Article històric de la visita del President Francesc Macià i Llussà el 21 de juny de 1931.

  • La proclamació de la República. Article històric dels fets ocurreguts a Girona de la proclamació el 14 d'abril de 1931 a l'esclat de la Guerra Civil.

  • Nativitat Yarza, primera alcaldessa escollida democràticament a Catalunya. Bellprat, 1934

    (Ampliar) - Nativitat Yarza, primera alcaldessa escollida democràticament a Catalunya. Bellprat, 1934. Magí Galindo i Anguera - Fundació Josep Irla.

    Nena que representa la República en algun moment de la manifestació a Reus

    (Ampliar) - Nena que representa la República en algun moment de la manifestació a Reus. Estanislau Pedrola Rovira. Arxiu Històric de l'Agrupació Fotogràfica de Reus.

    La bandera fent la salutació a la República. Militars a la plaça del Vi de Girona. 1931

    (Ampliar) - La bandera fent la salutació a la República. Militars a la plaça del Vi de Girona. 1931. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

    Rosa Maria Arquimbau, escriptora i periodista, va participar en la recollida de signatures en favor de l'Estatut d'Autonomia

    (Ampliar) - Rosa Maria Arquimbau, escriptora i periodista, va participar en la recollida de signatures en favor de l'Estatut d'Autonomia. Autor desconegut. Arxiu Nacional de Catalunya.


    [Més imatges]-------------Back-Index-Next

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés