![]() |
![]() |
![]() |
||
![]() Girona empestada.
La fam del 1333, l'anomenat lo mal any primer, i el terrible flagell de la Pesta Negra del 1348 varen provocar una davallada demogràfica important. La Girona de la primera meitat del segle XIV tenia 2.092 focs, només 1.590 el 1359 i 1.346 el 1388. Tot i així la crisi demogràfica no va afectar tant Girona com Catalunya que va perdre, en el mateix període, una part molt més important de la seva població. ![]() (Ampliar) - Morts per la Pesta Negra. Miniatura del 'Tractatus quartus' de Pierart dou Tielt (Tournai, Ca. 1353). Viquipèdia.
La pesta que va arribar a Girona molt probablement es tractava d'una pesta bubònica (1), el període d'incubació de la qual era de 3 a 4 dies. El contagi a Girona es data entre el 17 i el 18 de maig, i va durar els mesos de juny i juliol. Els notaris arribaven a redactar vint testaments diaris durant dotze dies del mes de juny, el 3 de juliol va pujar a trenta, i a 32 el dia tretze. El punt àlgid de l'epidèmia va arribar la primera quinzena de juliol, amb el màxim situat amb 36 testaments el dia onze, i va començar a descendre a partir del dia quinze, amb una certa revifalla els dies 22 a 25. ![]() (Ampliar) - Il·lustració de la Pesta Negra a la Bíblia de Toggenburg, 1411. Viquipèdia.
Els oficis més castigats per la malaltia varen ser els més exposats al contacte amb altres persones, com mercaders o notaris. Va afectar menys a les dones que als homes, 72 dones per cada 100 homes. A Girona va afectar per igual a pobres i rics, assegurant, en aquest cas, els simbolismes de les representacions de les danses de la mort, on es veuen poderosos i desvalguts agafats de la mà amb la mateixa nuesa davant la dalla mortal. Dels sis jurats que formaven el govern de la ciutat, tots ells patricis locals, varen morir tots: els drapers Guillem Santmartí i Pere Despuig, el jurista Arnau Vivars, el canvista Bernat Hospital, i els mercaders Guillem Massanet i Guillem Costa. No obstant, el percentatge de consellers morts, el 28 per cent, és més baix que en el cas de Barcelona o d'altres ciutats com Venècia. ![]() (Ampliar) - La Pesta Negra personificada en una dona que llença fletxes. Segle XIV. Fresc de l'abadia de Saint-André-de-Lavaudieu. Viquipèdia.
Fruit d’una altra epidèmia que va afectar la ciutat el 1371, el papa Gregori XI va concedir una indulgència plenària i la remissió de tots els pecats als habitants de Girona que van morir de la pesta. Fins i tot al segle XV, les coses no van anar millor per a Girona. Les plagues es van succeir de forma cíclica. Es tenen referències documentals de fenòmens especialment greus el 1410, 1421, 1434, 1441, 1456-57, 1465-66, 1472, 1476, 1488 i 1494. A més d’aquests endèmics, la poblacié de Girona també va patir els efectes de la Guerra Civil del 1462-72. ![]() (Ampliar) - 25 de juny de 1371. Breu atorgat pel papa Gregori XI en el qual concedeix indulgència plenària als habitants de Girona i dels seus suburbis que es confessin amb el cor contrit davant el confessor que vulguin, en uns moments en què la ciutat vivia una terrible epidèmia de pesta. Fons Ajuntament de Girona. La Pesta Negra de 1348 a Catalunya. Es calcula que en el conjunt del Principat, l'epidèmia va eliminar la cinquena part de la població, i va anar seguida de rebrots, cada cinc o deu anys, durant més d'un segle. Els països de la Corona d'Aragó en van experimentar d'una manera desigual els efectes. Algunes epidèmies van afectar especialment la població infantil, i van destruir els relleus generacionals i la continuïtat de les explotacions. Així, les males collites i les fams es van repetir més que abans i amb més gravetat durant tota la resta de l'Edat Mitjana, i van formar un cicle nefast amb les epidèmies. Catalunya va ser el país de la Corona que més va patir. Cap al 1300 devia tenir uns 500.000 habitants, i el 1479 uns 300.000, és a dir, que va perdre el 40% de població (2). ![]() (Ampliar) - Jesucrist i la Mare de Déu intercedeixen davant Déu Pare pels empestats de totes edats i condicions socials. Relleu del Mestre de Biberach, Ca. 1520. Musée des beaux-arts de Lyon. Viquipèdia. La difusió de l'epidèmia.
Al segle XIV no hi havia consciència de l'existència d'altres malalties epidèmiques, com ara la verola i el xarampió, i en aquests casos, com que els malalts que sobrevivien quedaven immunitzats de per vida, creien que les epidèmies només afectaven els infants. A més a més, ignoraven el concepte de contagi i pensaven que les malalties eren una qüestió de cada individu. ![]() (Ampliar) - Crema de jueus, acusats de l'enverinament premeditat de pous i fonts. Miniatura de 'Chronik von Gilles Li Muisis', Ca. 1350. Viquipèdia. El context religiós i l'antisemitisme.
Analfabets i profundament supersticiosos, la majoria d'afectats per la Pesta Negra creien en la Ira Dei, la ira de Déu, atribuint la plaga a un merescut càstig diví. Es començaren a generalitzar processons de penitents de fins a més de 10.000 persones, gent que es flagel·lava constantment per tal de redimir-se als ulls de Déu, amb el consegüent perill d'accentuar l'epidèmia transportant-ne els bacteris d'un poble a un altre. Els penitents anaven equipats amb enormes fuets i creus de ferro, exaltats d'un profund sentiment antisemita i anunciant la fi del món i l'Apocalipsi. ![]() (Ampliar) - Processó de penitents per la Pesta Negra. Miniatura de 'Chronik von Gilles Li Muisis', Ca. 1350. Bibliothèque Royale de Belgique. Viquipèdia. Una conjunció d'infortunis. Aquesta pandèmia que va assolar Europa, molts científics l'han qualificat com un mecanisme natural de limitació i correcció de la demografia planetària. El tercer genet de l'Apocalipsi, la Pesta, va ser segurament el més temut i singular dels quatre, Fam, Guerra i Mort, però l'Europa del segle XIV patia tot un seguit de convulsions que accentuaren el panorama apocalíptic: la Guerra dels Cent Anys entre França i Anglaterra, l'avanç turc per l'Orient, guerres marítimes entre les repíbliques italianes, etc. i fins i tot un canvi sobtat del clima va fer que les circumstàncies fossin encara més dures, atès que entre 1315 i 1322 la temperatura mitjana disminuí notablement, produint-se una petita era glacial, i es glaçaren moltes collites. Sumant a tot això la falta de previsió, les poques barreres que haurien pogut apaivagar els efectes de la Pesta Negra es van ensorrar l'una rere l'altra. Notes (1) - La pesta bubònica és la forma més comuna de pesta. Es transmet per la picada de la puça, que viu com a paràsit de la rata, la primera a infectar-se amb el bacteri. La seva taxa de mortalitat, sense tractament, se situa entre el 30% i 75% dels casos. El símptoma característic d'aquesta variant de la malaltia és l'aparició de bubons a l'engonal, el coll i les aixelles, pels quals supura pus i sang. L'aparició d'aquestes tumoracions va acompanyada de febre alta, entre 38 i 41ºC, vòmits i confusió o deliri. (Tornar al text)(2) - Evolució de la població de Catalunya entre els anys 1355 i 1553, segons càlculs amb 4,5 i 5 habitants per foc.![]() (Tornar al text) Bibliografia
- "La Peste Noire à Gérone (1348)". Christian Guilleré. 1984. Annals de l'Institut d'Estudis Gironins, número 27.
- "La construcción de la idea de la peste negra (1348-1350) como catástrofe demográfica en la historiografia española. Guillermo Castán Lanaspa. 2020. Edicions Universidad de Salamanca. ISBN 84-1311-238-8. |
![]() (Ampliar) - Pesta Negra. Miniatura del segle XIV. Viquipèdia. ![]() (Ampliar) - Pesta Negra. Miniatura italiana del segle XV. Viquipèdia. ![]() (Ampliar) - Flagel·lant fent penitència durant la Pesta Negra (1347-1352). Miniatura de 'Liber chronicarum cum figuris et ymaginibus ab initio mundi', 1493. Universitat de París. ![]() (Ampliar) - Flagel·lant fent penitència durant la Pesta Negra (1347-1352). Miniatura de 'Liber chronicarum cum figuris et ymaginibus ab initio mundi', 1493. Universitat de París. ![]() (Ampliar) - Altres pestes. 15 d'abril de 1494. El lloctinent Juan de Lanuza, justícia d’Aragó, al veguer, batlle i jurats de la ciutat de Girona. Atès que a França i altres llocs diverses persones moren a causa de la pesta, els mana que no deixin entrar a la ciutat cap persona provinent de llocs infectats i que si algú entra se li apliquin els càstigs pertinents. Lletres Reials. Arxiu Municipal de Girona. ![]() (Ampliar) - Altres pestes. 8 de juliol de 1592. El lloctinent Bernardino de Cárdenas, duc de Maqueda i marquès d’Elx, als jurats de Girona. Atès que en alguns llocs de l’Empordà i del Camp de Tarragona hi ha pesta, els tramet una còpia de les crides reials que s’han fet per tal que es publiquin a totes les vegueries. Els mana, també, que es guardin del contagi i que procurin que els llocs afectats tinguin les provisions necessàries d’aliments i medecines. Lletres Reials. Arxiu Municipal de Girona. ![]() (Ampliar) - Altres pestes. Metge de la pesta negra. Segle XVII. Viquipèdia. ![]() (Ampliar) - Altres pestes. 13 de setembre de 1657. Felip III (IV de Castella) al marquès d’Olías y de Mortara, lloctinent i capità general. Atès que la ciutat de Girona, a causa de la guerra i de la pesta, no té gent suficient per insacular, demana que els ciutadans de les tres mans insaculats puguin ser hàbils encara que siguin oficials reials o bé forans. Lletres Reials. Arxiu Municipal de Girona. ![]() (Ampliar) - Altres pestes. Metge de la pesta negra. Segle XVII. Viquipèdia. ![]() (Ampliar) - Altres pestes. 22 de desembre de 1664. El lloctinent Vicente Gonzaga als jurats de la ciutat de Girona. Atès que per preservar la ciutat de la pesta es van obrir només dues portes i posteriorment cinc, entre les quals no hi havia la de Sant Cristòfol com s’havia ordenat, els mana que l’obrin i acatin les ordres del rei. Lletres Reials. Arxiu Municipal de Girona. |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice |
© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |