![]() |
![]() |
![]() Fotografia presa per gentilesa del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Girona ![]() Urna funerària d'orelletes del Pla de l'Horta. Fotografia presa per gentilesa del Museu d'Història de la ciutat de Girona ![]() Fotografia presa per gentilesa del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Girona ![]() Fotografia presa per gentilesa del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Girona ![]() Fotografia presa per gentilesa del Museu d'Història de la ciutat de Girona ![]() Ceràmica de l'Edat del Ferro. (Wikipèdia) ![]() Muralla del poblat de La Creueta. Llenç nord i angle est. Extret d'"Empurias", "El poblado de La Creueta", Francesc Riuró, 1943 - Ampliar![]() El déu egipci Bes, de bronze. Jaciment de La Creueta. "Empurias", "El poblado de La Creueta", Francesc Riuró, 1943 |
![]() |
||||||||
4. Els grans canvis.
El retrocès dels grans freds del període anterior, la benignitat del clima, va propiciar un canvi important en el sistema econòmic: es va passar d'una economia de supervivència, basada en la cacera, a una altra de producció amb obtenció d'excedents, amb les modificacions socials i noves perspectives que aquests fets varen obrir. Els antics caçadors de mamuts i cavalls esdevenien ramaders i agricultors: la pastura i els inicis de la recol·lecció sistemàtica, la domesticació d'animals i l'intent d'esdevenir sedentaris, canviaren el curs de la història. Aquest període, anomenat Neolític, va aparèixer al Pròxim Orient cap al 9000-8000 aC i va arribar a Catalunya entre el 6000 i el 5000 aC, on va perdurar fins pràcticament el 2.200 aC, amb la descoberta dels metalls. ![]() Eina neolítica. (Wikipèdia) 5. Restes de pastors i pagesos.
Al Puig d'en Roca i a Sant Julià de Ramis s'han localitzat necròpolis importants per conèxier el passat del pla de Girona. Els pastors deixaven poques rastres materials del seu pas, però les ofrenes funeràries als seus morts comportaven totes les seves propietats: eines, joies, recipients ceràmics, estris diversos n'aporten informació considerable. Així s'hi han localitzat eines de sílex per segar, molins de granit pels cereals, punxons d'ossos d'ovicaprins, penjolls de petxines marines, aporten informació sobre les tècniques seguides i els seus coneixements sobre la domesticació d'animals i la recol·lecció d'espècies marines. Un element molt important són els estris ceràmics per a beure, la conservació, cocció i menja d'aliments. 6. Els sepulcres de fossa.
Els pastors del pla practicaven l'enterrament íntegre del cadàver dins una fossa; a aquesta tècnica funerària se l'anomena sepulcre de fossa. En els dos indrets esmentats, el Puig d'en Roca i Sant Julià de Ramis s'han localitzat necròpolis que contenien setze enterrament al primer i quatre al segon. De fet, per la coincidència del tipus d'enterrament i la composició del dipòsit se les considera com dues parts d'una mateixa necròpolis. ![]() Figuració del paisatge gironí durant el Palolític. Aquarel·la de Santi Roca D. Costa 7. De campaments a coves i de coves a cases.
En el moment de transició del període Neolític i l'Edat dels Metalls, es presenta un retrocés en el procés de sedentarització de les comunitats, reculant a la cova i a la vida subterrània. Així ho proven el jaciments funeraris localitzats a les coves de Can Simon, a la confluència entre el Ter i l'Onyar, i la de Sant Vicens, prop de les Goges, a Sant Julià de Ramis. Aquesta darrera té dues cavitats i s'obre damunt un penya-segat amb base al Ter; s'hi han localitzat materials de tota l'Edat del Bronze. 8. La formació de l'"home-territori": els canvis.
Les migracions europees entrades al territori al final de l'Edat del Bronze introduïren assajos de construccions artificials de cases al pla, com és el cas de Bell-lloc del Pla, que conviuen amb l'habitació de les coves de fàcil accés com la de Sant Vicens, a Sant Julià de Ramis. 9. L'emplaçament de Bell-lloc del Pla.
En aquest moment històric per a l'emplaçament d'un establiment s'atenia més a la disposició de llocs fèrtils i planers per als cultius que per a la mateixa protecció dels habitants, i aquestes dues característiques les acomplir l'indret de Bell-lloc del Pla. Aquest establiment data de final de l'Edat de Bronze, 3.000 anys enrera. 10. El vilatge de Montilivi.
El pas previ al món iber a Girona se situa en aquest turó a la riba esquerra de l'Onyar, on el 1959 J. Sanz i Roca, i més tard Miquel Oliva i Francesc Riuró excavaren i interpretaren un campament datat al començament de l'Edat del Ferro, el segle VII aC, situat a la vessant occidental. Segons la bibliografia referenciada, a causa de les característiques del terreny accidentat, les cases varen ser construïdes rebaixant la roca per aconseguir un sòl d'habitació ferm i planer. 11. La Creueta, capital ibèrica.
El poblat ibèric, important per la seva duració i la seva extensió, situat al turó anomenat Puig d'en Rovira, estava protegit per una poderosa muralla, construïda amb carreus grans i ben escairats, element que evidencia les dimensions del poblat. Va ser descobert per Riuró cap el 1932, juntament amb altres jaciments com el de Sant Julià de Ramis, i va ser motiu d'excavacions sistemàtiques en el període 1942-1945. Notes (1) - Eudald Carbonell i Enriqueta Pons, a "Girona abans de Girona" indiquen que, el territori de Girona, des del Congost fins al Pla de la Creueta i el Pla de Salt, està format per tota una sèrie de planells (de Campdorà, de Sarrià de Dalt, del Pla de l'Horta, d'en Xuncla, de Girona i els esmentats de Salt i la Creueta) pels quals circulaven àmpliament els rius Ter i Onyar es formaren en aquest període degut a les aportacions fluvials i, més tard, esdevingueren l'orígen de les actuals poblacions de Sarrià, el Pont Major, Sant Ponç, Girona, Salt, la Creueta. En aquestes planes limitades per turons importants, base de poblacions arcaiques com els poblats ibèrics de Sant Julià de Ramis i la Creueta, aprofitant-hi els prats i deveses, hi pasturaven els ramats durant llargues temporades. |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice | © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |