![]() |
![]() |
![]() |
||||||||
![]() L'entitat de població. Història de Palau-sacosta.
El document més antic que fa referència a Palau-sacosta data de 1019 i es tracta d'una donació que la comtessa Ermessenda va fer a la catedral de Girona. El 1182 és esmentat en el Llibre verd del capítol de Girona. Tanmateix, la població no s'erigí en districte municipal fins el segle XVIII, als voltants del 1716. ![]() (Ampliar) - Pagesos segant blat en un camp de Palau-sacosta. 1911-1920. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona.
El pare de la gran actriu Margarida Xirgu (1888-1969), Pere Xirgu i Martí va néixer a Palau-sacosta. Era fill de Pere Xirgu, també nascut a Palau-sacosta, i de Margarida Martí, nascuda a Foixà. Va tenir un germà i una germana, Margarita Xirgu i Martí, casada amb Baldomer Massot, també oriünd de Palau-sacosta. ![]() (Ampliar) - Plànol de l'aixecament de l'estat actual del Mas Barril. Façana sud. Arcadi Pla Masmiquel. Publicat a "El Casal Barril i la geografia de Palau Sacosta als segles XV i XVI", op. cit.
Durant molts anys Palau-sacosta es desenvolupava a l’entorn de l’antic camí de Caldes, que pujava fins a la Creu del terme, per després baixar cap als camps de Fornells i de Riudellots. Va ser una zona de grans casals i masies de renom: la Torre Sampsona, el Mas Barril, Can Prunell, la Pabordia, Can Devesa, Mas Amat i les Torres dels Sarriera; masies a l’entorn de les quals s’hi desenvolupava una vida rural. ![]() (Ampliar) - Vista de la indústria de productes químics i tartàrics de Palau-sacosta, coneguda popularment com Els Químics. 1930-1940. Foto Lux. CRDI - Ajuntament de Girona. Del passat agrícola de Palau ens en parla, per exemple, una acta notarial del 12 de desembre de 1885 (Arxiu Històric de Girona), mitjançant la qual Narcís Jubany i Menció, actuant com apoderat d'Antoni Biada i Viada, arrendava a Miquel Feliu i Ribas, "labrador y vecino de Fornells de la Selva", cinquanta vesanes de terra situades al poble de Palau-sacosta. L'arrendatari havia de pagar un terç del blat, civada, ordi i blat de moro que hi conrreés, sis-centes quaranta pessetes anuals, i havia d'abastir de patates i verdures (especifica cols, enciams, escaroles i cebes) a l'amo de la terra mentre aquest residís al terme de Palau. També especifica que l'arrendatari haurà de sembrar cada any glans d'alzina surera per complertar-ne la repoblació. (Esmentat a "Homes, masos, història", op. cit). ![]() (Ampliar) - L'església parroquial de Sant Miquel de Palau-sacosta. 1911-1944. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona. L'església de Sant Miquel.
Ja existia el segle XIII; les primeres notícies daten del 1221, quan es parla d'una vinya al territori de Sant Miquel de Palau. La segona és la visita del bisbe Jaume Satrilla al 1373, quan era sufragània de la parròquia major de Sant Feliu de Girona. Després d'un temps d'haver estat adscrita a Fornells de la Selva, esdevingué vicariat independent el 1928, i parròquia de ple dret el 1948. La fàbrica gòtica de 1495 va ser totalment reconstruïda entre 1941 i 1942, acabada la Guerra Civil. Els materials antics varen servir per fer les escoles i els nous, ceràmics, les columnes cilíndriques negres, són de Quart, i el campanar és de nova factura. ![]() (Ampliar) - El mas fortificat de les Torres de Palau, residència habitual dels Sarriera, comtes del Solterra fins el segle XVIII. 1918. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona. Les Torres de Palau. També anomenat Palau castell de Sacosta, va ser edificat el 1495 per Joan Sarriera, que va desenvolupar una gran activitat durant la Guerra Civil Catalana i el setge de Girona de 1462, al costat de Joan II. Era casat amb Violant de Margarit de Castell d'Empordà. A més d'aquesta casa en posseïen una altra al pla de Santa Eugènia. No se n'ha localitzat documentació anterior al 1495. Tot i així, per la factura d'alguns murs del castell i l'existència de documents anteriors del llinatge dels Sarriera, fan pensar que el casal actual podria respondre a una gran reforma de 1495 d'un castell anterior. ![]() (Ampliar) - 14 de juliol de 1492. Document signat davant notari, només quinze dies abans que acabés el termini legal per que els jueus marxessin de Girona, on la comunitat jueva cedeix les làpides del seu cementiri de Montjuïc a Joan de Sarriera. Arxiu Històric de Girona.
El lloc pertanyia a la Corona el 1698. Prop del castell es varen descobrir unes làpides hebraiques que varen fer suposar, erròniament, l’existència d’un cementiri jueu. De fet, les làpides procedien del cementiri jueu de Montjuïc; el 14 de juliol de 1492, només quinze dies abans que acabés el termini legal per que els jueus haguéssin de marxar de Girona, varen cedir-les a Joan de Sarriera, qui les va utilitzar per a la nova construcció. La propietat passà a la primera meitat del segle XX al marquès de Caldes de Montbui, que la deixà als actuals marquesos de Montoliu. ![]() (Ampliar) - Façana lateral i una de les torres del Castell de Palau-sacosta, o Torres de Palau. 1985. Carles Mitjà. INSPAI - Diputació de Girona.
La façana presenta l'escut dels Sarriera acoblat amb dels Margarit, pel casament de Joan de Sarriera amb Violant de Margarit del Castell d'Empordà, protegit per la figura d'un Sant Miquel. Hi ha la inscripció: "Casa feta per Mossèn Johan Cerriera: Batlla General. Ay MCCCCLXXXXV". ![]() (Ampliar) - Pati interior de la torre Pabordia de Palau-sacosta. 1911-1936. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona. El Palau-sacosta d'abans.
El 2011, el eldimoni.com publicava un article d'Enric Mirambell, cronista oficial de Girona, que sota el títol "Quan Palau-sacosta encara era poble" rememorava el Palau-sacosta de la seva infantesa i juventut. Pel seu interès descriptiu en reproduïm uns fragments. ![]() (Ampliar) - El Mas Barril, a Palau-sacosta. 1911-1936. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona.
Eren diversos els tallers dedicats a la fabricació de rajols, utilitzant la matèria bàsica que es podia trobar allí mateix. ![]() (Ampliar) - El mas de Can Montiel a Palau-sacosta, amb la torre medieval integrada al conjunt. 1911-1936. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona.
En el temps que estem recordant era el centre d’una explotació agropecuària, amb els seus galliners, les seves quadres i els camps de conreu. A l’esquerra un bosc molt espès entre les plantacions del qual discorrien estrets corriols pels que en les vigílies de Nadal hi havíem transitat per collir molsa pel nostre pessebre. I a la tardor els freqüentaven els buscadors de bolets, que n’hi feien una bona arreplegada. La gent de Girona parlaven dels boscos de Palau com d’una zona poblada per una espessa vegetació, i es contava que algunes persones s’havien perdut pels seus intricats caminols. ![]() (Ampliar) - Límit de l'antic municipi de Palau-sacosta i la ciutat de Girona. A la dreta s'observa la caseta d'arbitris, els anomenats 'burots'. 1960. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
El camí que de la Creu de Palau porta fins a Fornells tenia l’amplada justa per transitar-hi un carro, i discorria per entre zones boscoses, alternant amb alguns camps amb plantacions de secà. Sovint hi havíem trobat aficionats a la cacera que hi practicaven el seu esport favorit. Quan, modernament, s’hi construí un col·legi a mig camí entre Palau i Fornells, feien constar en la propaganda que era un centre educatiu situat en ple bosc. Però la realitat era que per construir aquell centre havia desaparegut una bona part d’aquell bosc que posaven com a reclam. Ara aquell antic camí s’ha convertit en una ben asfaltada carretera, al marge de la qual hi ha altres dos centres docents i dues zones esportives que pertanyen a dos altres col·legis del centre de la ciutat. ![]() (Ampliar) - Vista de la indústria de productes químics i tartàrics de Palau-sacosta, coneguda popularment com Els Químics. 1920-1930. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. Bibliografia.
- "Quatre pobles en un segle (1862-1963)". Manel Mesquita. 2013. Ajuntament de Girona. ISBN 84-8496-190-7. |
![]()
(Ampliar) - 21 de setembre de 1331. Arnau de Beuda ven una feixa de terra situada a Palau-sacosta, a Bernat Bous, pagès, la qual té sota domini del convent de la Mercè de Girona. Biblioteca de Catalunya.
(Ampliar) - Escut dels Sarriera. Procedeix del castell de Vulpellac. Fundació Mascort, Torroella de Montgrí.
(Ampliar) - 17 de setembre de 1339. Francesca, muller del cavaller Guillem de Buire, concedeix un establiment emfitèutic a Benanat Esperapans de Palau [Sacosta] sobre una feixa i mitja de terra al lloc de 'Truyes'. Biblioteca de Catalunya.
(Ampliar) - El Mas Barril de Palau-sacosta. 1912. Francesc Blasi i Vallespinosa. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya.
(Ampliar) - 29 de gener de 1547. Cessió atorgada per Antic Sarriera, donzell domiciliat a Girona, fill i hereu del difunt Antic Sarriera, per mort sense fills de Miquel Sarriera, donzell domiciliat a Barcelona i Girona, també batlle general de Catalunya, germà de l’esmentat Antic, pare, i oncle de l’atorgant. Cedeix a Galceran de Vilanova, donzell domiciliat a Girona, tots els pagaments, pensions, lloguers i emoluments que se li devien. Fons Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Jardí de la Casa Solterra, actual seu del serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona, al carrer Ciutadans. El claustre és part del desaparegut convent de Sant Francesc d'Assís, 2005. Josep Maria Oliveras. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - 4 d'abril de 16??. Insolutumdació atorgada per Francesca, vídua de Narcís Barril, del veïnat de Palau-sacosta de Girona, com a possessora dels béns del seu marit, a favor d’Anna Barril, vídua de Llorenç Barril, de dos censals i 100 lliures de preu que li prestava [...], d’Aiguaviva. Fons Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Manifest de la
capitulació de
Girona, 1810. Va ser signada a Palau-sacosta, on el general Rey tenia el seu Estat Major del 7è cos de l'exèrcit napoleònic. Editat per Oliva impressors a Girona. Arxiu Històric de Girona.
(Ampliar) - Josep Serra i Carolina jugant amb els seus nets Josep i Montserrat Campins Serra a la bòbila Serra, al barri de Palau-sacosta. 1932. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Capçalera de l'església de Sant Miquel de Palau-sacosta. 1935-1940. Salvador Crescenti i Miró. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - La capella Solterra i Sarriera, al Mas Montiel de Palau-sacosta. 1911-1936. Valentí Fragnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Església de Sant Miquel de Palau-sacosta. 1907. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Retrat d’unes noies entre les quals s’identifica a Maria Batlle, les germanes Cànovas i les germanes Sureda, al jardí de la torre dels Sureda, al barri de Palau. 1 de maig de 1924. Carles Batlle Ensesa. CRDI - Ajuntament de Girona.
(Ampliar) - Dona al costat d'un pou al pati d'una casa de Palau-Sacosta. 1912. Francesc Blasi i Vallespinosa. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya.
(Ampliar) - Interior de l'església de Sant Miquel de Palau-Sacosta. 1912. Francesc Blasi i Vallespinosa. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya.
(Ampliar) - Creu de terme amb uns arbres més enllà i al fons el poble de Palau-Sacosta. 1912. Francesc Blasi i Vallespinosa. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya.
|
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice |
© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |