La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Cada any, a la trobada d’equips de foc de Sant Joan, es decideix conjuntament a qui es demanarà que faci el missatge que es llegirà arreu dels Països Catalans abans d’encendre les fogueres. Enguany, s’ha encarregat al conseller de Cultura a l'exili, Lluís Puig i Gordi. En aquesta edició, va ser llegit a la plaça del Vi de Girona pel regidor de Cultura, Quim Ayats.

Lectura del Manifest a la plaça del Vi

(Ampliar) - Lectura del Manifest a la plaça del Vi.

La flama és foc, és llum, i ens captiva contemplar la dansa que genera enmig de les ombres.
La seva llum il·lumina el camí de les persones que la baixen des del cim del Canigó per repartir-la entre una munió de voluntaris que l’escampen arreu, i la fan arribar allà on els homes i les dones de bona voluntat volen fer festa. Més tard, també il·lumina infinitat de pobles i ciutats quan encenen la foguera, arreu dels Països Catalans, ja que si alguna festa ens fa ser nació completa és aquesta festa del solstici d’estiu: La nit més curta i el dia més llarg. I, per si això fos poca cosa, la festa de Sant Joan ens relliga amb tota la Mediterrània, símbol d’una cultura que no separa, sinó que ens agermana, malgrat que ara aquesta mar sigui la tomba de tantes persones que escapen de drames i misèries, a la recerca de la llibertat.
El seu foc ens regenera, ens fa reviure les ganes de viure en plenitud el nou estiu arribat (i si pot ser sense incendis), però amb tota la força i el desig que aquest foc cremi tot allò que és vell, corcat i caducat, ja que de les seves cendres podrà renéixer tot allò nou que desitgem com a poble.
I el paisatge oscil·lant que les flames ens dibuixen i ens insinuen dins la foscor, és un paisatge de natura i cultura que les mans dels homes i les dones de la terra han anat pintant amb els segles. Les mans que han sembrat camps i vinyes, les mans que han construït amb pedra seca camins, còrrecs, cabanes i orris; les mans que han construït barques, rais i llaguts per a la pesca i el transport. Mans, en definitiva, que ens han transmès la festa i, també, les mans que ens han acaronat i gronxat en la nostra infantesa.
Deixeu-me que acabi amb els versos finals de la cançó La Nit de Sant Joan, d’un cantant galàctic que té per nom Jaume Sisa, i que diuen així:
Si mireu les flames del foc de Sant Joan
Li veureu les banyes, el barret i els guants.
Visca Sant Joan i la flama dels Països Catalans!

Lluís Puig i Gordi
23 de juny del 2023

Lectura del Manifest a la plaça del Vi

(Ampliar) - Lectura del Manifest a la plaça del Vi.

Lectura del Manifest a la plaça del Vi

(Ampliar) - Lectura del Manifest a la plaça del Vi.


Index

Lluís Puig i Gordi, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals

(Ampliar) - Lluís Puig i Gordi, aleshores director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, durant la presentació del festival FITAG 2017 a la Casa de Cultura de Girona.

Cartell de la rebuda de la Flama del Canigó a Girona 2023

(Ampliar) - Cartell de la rebuda de la Flama del Canigó a Girona 2023.


Manifest de la Flama del Canigó 2022. Text del Manifest llegit a la plaça del Vi el 23 de juny de 2022, escrit per Lluís Puig i Gordi.

Manifest de la Flama del Canigó 2021. Text del Manifest llegit a la plaça del Vi el 23 de juny de 2021, escrit per Daniela Grau.

Manifest de la Flama del Canigó 2018. Reportatge fotogràfic de la lectura i text del Manifest llegit a la plaça del Vi el 23 de juny de 2018, escrit per Jordi Cuixart, President d’Òmnium Cultural.

Manifest de la Flama del Canigó 2016. Reportatge fotogràfic de la lectura i text del Manifest llegit a la plaça del Vi el 23 de juny de 2016, escrit per Andreu Carranza i Font.

Història de la Flama del Canigó. Article històric de la Flama del Canigó.

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

Creat: 28/06/2023