Tercera Confraria més antiga de les que hi ha a Girona, el seu orígen es remunta al 20 de juny de 1687 en què el bisbe de Girona Miguel Pontich va concedir la llicència a l'ordre dels servites per fundar a Girona la Venerable Congregació de Nostra Senyora dels Dolors, que es va oficialitzar el 22 de juny del mateix any de 1687.

Després de canvis de seu, ocuparen uns terrenys situats al davant del portal del Carme i adjunts al Convent dels Pares Mercedaris, donació de Peronella Masdeu i Caremany; el 18 de desembre de 1731 aconseguiren dels religiosos del convent de la Mercè la cessió del terreny necessari per a la construcció de la capella, que és el que actualment ocupa.

És d'especial emotivitat, per als que recordem les baixades de la Mare de Déu dels Dolors des de l'església on estava dipositada tot l'any, en direcció a la plaça del Vi, el dringueix dels lluents punyals que, clavats en un cor, ornen el pit de la imatge, vestida de negre, envoltats d'un solemne silenci.Bibliografia

  • Treball del Centre d'Estudis de Setmana Santa, de Clara Herranz Padres, publicat al programa de Setmana Santa de Girona, 2007. Dipòsit legal GI-175-98.
  • Back