La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada, o a altres dies propers. Com el Halloween dels països anglosaxons, prové d'una antiga festa ritual funerària, i consisteix en un àpat en que es mengen castanyes, panellets, moniatos i, a vegades, també fruita confitada. La beguda típica que acompanya la castanyada és el moscatell. Pels volts d'aquesta celebració, els castanyers i castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades amb paper de diari o d'estrassa.

L'orígen del costum de menjar aquests aliments altament energètics sembla que prové del fet que durant la nit de Tots Sants, la vigília del dia dels morts, a parròquies i convents es tocava a mort sempre seguit, fins a la matinada; amics i parents més propers ajudaven els campaners a fer aquesta dura tasca, i tots plegats consumien aquests aliments per no defallir, atès que les castanyes és un fruit abundant a la tardor, acompanyats de glops de moscatell.

En alguns indrets també existia la tradició de que la mainada havia de deixar castanyes amagades a algun racó de la casa amb l'objectiu que, durant la nit, les ànimes dels que faltaven vinguessin a recollir-les i les canviessin per panellets.

A les darreries del segle XVIII el costum ja s'havia extès de tal manera que la castanya va passar a ser un element de comerç i va aparèixer la figura de les castanyeres, dones que torren les castanyes al foc i les venen en parades al carrer, i en alguns indrets es celebraven fires especialitzades en les dues menges: castanyes i panellets, i també rifes basades en tenir clavades damunt una taula les quaranta-vuit cartes del joc, distribuïdes en quatre grups, un per cada coll; dins una bossa tenien quaranta-vuit canonets de canya i dins cadascun, una carta, que eren adquirides pels que optaven al premi.

Amades esmenta que a la fira de castanyes i panellets celebrada a Barcelona l'any 1796, als carrers del Call, de la Boqueria i de l'Hospital, el nombre de parades passava de les dues-centes.


Bibliografia:

  • "Girona, petita històrica de la ciutat i de les seves tradicions i folklore". J. Gibert. Barcelona, 1946.
  • "Costumari català. El curs de l'any". Joan Amades. Salvat editors, Barcelona. 1985. Volum V.





  • Back