La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El circ a la Devesa. El 1928 arribava a Girona el Circ Americà de Búffalo Bill. William Frederick Cody havia mort morir el 1917, però l'espectacle havia seguit portant el seu nom. El "Diario de Gerona de Avisos y Notícias" del 20/10/1928 informava que l'Ajuntament de la ciutat autoritzava a Armand Monnier celebrar funcions del "Circo Búffalo Bill" en terrenys de la Devesa, i que havia d'abonar 500 pessetes per les funcions dels dies 3 i 4 de novembre, i "otras 100 diarias en caso de prórroga, con depósito de 300 pesetas para garantía de desperfectos y averías posibles en el lugar de emplazamiento".

Espectacle 'Buffalo Bill's Wild West and Congress of Rough Riders of the World'. Cartell que mostra vaquers envoltant bestiar i retrat del coronel W. F. Cody a cavall. Ca. 1899

(Ampliar) - Espectacle 'Buffalo Bill's Wild West and Congress of Rough Riders of the World'. Cartell que mostra vaquers envoltant bestiar i retrat del coronel W. F. Cody a cavall. Ca. 1899. Viquipèdia.

El 13/10/1928, el mateix "Diario de Gerona de Avisos y Notícias" havia publicat que l'Ajuntament havia acordat "Pasar a las respectivas ponencias la comunicación del representante del 'Stade Circus of the Captain Buffalo Bill', solicítando autorización y señalamiento de sitio para instalación y funcionamiento de dicho espectáculo en esta ciudad, entre 20 del actual y 15 de noviembre próximo". El mateix diari, el 24/10/1928 informava que "Durante los días 6 o 7 del próximo noviembre, visitará esta ciudad, procedentes de Francia, el circo americano "Búffalo Bill", que es uno de los más importantes del mundo".
A finals de desembre el circ oferia els seus espectacles a la Devesa. El "Diario de Gerona de Avisos y Notícias" del 29/12/1928 publicava: "Stadium Circo del Capitán Buffalo Bill, instalado en la plaza 'de les Botxes' de la Dehesa. — Hoy, a las 9 y media noche, y mañana, a las 3 tarde y 9 y media noche, extraordinarias funciones. Durant el día podrán visitarse la Casa de Fieras, el Pueblo Indio, la Caballeriza, etc.".
Dos dies mé tard, el 31 de desembre, encara es podien visitar les instal·lacions del circ a la Devesa, visites que varen produir algun incident; el "Diario de Gerona de Avisos y Notícias" del 31 de desembre publicava que "Ayer tarde, visitando la menagerie del Circo 'Buffalo Bill', en un momento de descuido, dos muchachos resultaron vítimas de la ferocidad de una de las fieras que con un rápido zarpazo infirióles lesiones de importancia en la cara. Trasladados al dispensario municipal y no habiendo podido ser asistidos en el mismo, fueron conducidos a la clínica de los médicos señores Jubert, donde les fueron prestados los oportunos auxilios". El mateix "Diario de Gerona de Avisos y Notícias" del 1/2/1929 informava, concisament, que "Ha actuat el gran circ del Capità Buffalo Bill, causant una inmillorable impressió".

Espectacle 'Wild West' de Buffalo Bill. 1889

(Ampliar) - Espectacle 'Wild West' de Buffalo Bill. Il·lustració publicada a "La Ilustració Catalana" el 31/12/1889.

Els espectacles de Buffalo Bill. A Barcelona, 39 anys abans, sí que hi havia actuat l'autèntic Buffalo Bill i la seva troupe. El 1887 havia desembarcat a Anglaterra per iniciar la seva gira per Europa i el 17 de desembre de 1889 va arribar a Barcelona amb el seu circ, que es va instal·lar al carrer Muntaner, entre les cantonades d'Aribau i Rosselló (1). L'equip va arribar a la capital catalana per mar, en un vaixell que havia salpat de Marsella després de la seva gira exitosa pel sud de França. Fins al 20 de gener de 1890, van representar diverses vegades l'espectacle 'Wild West Show'.
La que va arribar a Barcelona constava de nou números, molt lluny d’altres versions més ambicioses, sobretot dels Estats Units, que n’havien tingut fins a 24. Les nou escenes a Barcelona varen ser:
Pony Express. Un genet amb un sac de correu que canviava de cavall, al galop, sense perdre la càrrega.
Attack on the Deadwood Stage. Alguns espectadors eren segrestats per un grup d’indis, i alliberats després pels vaquers i pel mateix Buffalo Bill.
Buffalo Hunt. Un altre dels números que en Buffalo Bill preferia protagonitzar en persona. Es tractava de la caça del búfal segons els cànons dels vells exploradors.
Virginia Reel. Els vaquers, tant homes com dones, feien acrobàcies amb els seus cavalls per sobre d’una mena de bobines.
Indian Dances. Antigues danses dels indis americans, accentuant-ne la part folklòrica.
Cowboy Fun. L’aparició més esperada: els vaquers del circ domaven cavalls salvatges.
Duel White man vs. Indian. Un duel amb pistoles de fogueig entre un vaquer i un indi. Sempre guanyava l’home blanc.
Horse Thief. Un lladre de cavalls, sovint indi, era enxampat i castigat pels vaquers.
Attack on the Emigrant Train. La pista era ocupada per un vagó de tren que feia les delícies dels més petits, que hi podien pujar.
L'espectacle de Barcelona es representava a les 14:30 h, i les entrades anaven des de les dues pessetes amb deu cèntims fins a un màxim de cinc amb deu, depenent dels seients que es reservessin (2). Hi va haver un mínim de 32 versions diferents de l’espectacle.

Espectacle 'Wild West' de Buffalo Bill. 1890

(Ampliar) - Espectacle 'Wild West' de Buffalo Bill. Il·lustració publicada a "La Ilustració Catalana" el 12/1/1890.


Notes

(1) - Domingo Marchena escrivia a l'article "La Barcelona de Buffalo Bill" a "La Vanguardia" del 3/1/2020 que "La llegada de la compañía estuvo plagada de anécdotas. Lo primero que hicieron los barceloneses fue rebautizar a Buffalo Bill como Bufa-li l’ull. La troupe representaba algunos de los momentos clave de la historia de la conquista del Oeste. Los tópicos y la iconografía de sus números fueron copiados hasta la saciedad por Hollywood, por lo que Buffalo Bill es el responsable indirecto de muchos clichés asentados en nuestro imaginario colectivo.
Los duelos, los asaltos a las diligencias, el salvajismo de los indios, la violencia en la frontera... La publicidad anunciaba la presencia de más de 180 “cowboys, fieros indios y forajidos mexicanos”, además de “200 caballos salvajes y una manada de peligrosos bisontes”. En realidad el circo trajo un pequeño rebaño de 20 estos bovinos, prácticamente domesticados.
El único animal que causó problemas fue un perro que mordió a un niño en el descampado de Aribau con Rosselló". - Tornar al text

(2) - "Diuen les males llengües que els veïns de l’hipòdrom vivien atemorits per la possibilitat que s’escapessin els búfals i, sobretot, els indis. Precisament, quatre dels indígenes americans van morir a causa de la grip, i uns quants més van haver de ser hospitalitzats. A més, tot i l’èxit de públic (sobretot els primers dies), Buffalo Bill no va oblidar mai que mús d’un espavilat havia pagat a taquilla amb moneda falsa. Una moneda falsa que el llegendari cowboy es va endur a bord del vaixell Bellver quan la seva companyia es va traslladar, el 22 de gener de 1890, a la ciutat de Nàpols". (Article "Buffalo Bill a Catalunya", Jordi Creus. diari Avui. 10/5/2008). - Tornar al text


Bibliografia:
- "La Devesa, terra de circ". P. Lanao i M. Torns. Article publicat al diari "El Punt-Avui" el 24/10/2018.
- "La lluita dels indis lakotes per la supervivència". Joan Ventura. Article publicat a la revista "Presència" el 13/2/1994.
- "Buffalo Bill a Catalunya". Jordi Creus. Article publicat al diari "Avui" el 10/5/2008.
- "Barcelona Far West". Jordi Solé i Comas. 2010. Editorial Pàmies. ISBN 84-9695-269-0.


Història

William Frederick 'Buffalo Bill' Cody. Ca. 1892

(Ampliar) - William Frederick 'Buffalo Bill' Cody. Ca. 1892. Viquipèdia

Espectacle 'Wild West' de Buffalo Bill. 1890

(Ampliar) - Espectacle 'Wild West' de Buffalo Bill. Il·lustració de "La ilustració Catalana" de l'11/1/1890.

Sitting Bull i Buffalo Bill, 1885

(Ampliar) - Sitting Bull i Buffalo Bill, 1885. Fotografia promocional dels espectacles. Viquipèdia

Un circo americano ambulante. El circo de Buffalo Bill. 1912

(Ampliar) - Un circo americano ambulante. El circo de Buffalo Bill. "La Ilustración artística", 23/12/1912.

El cap American Horse, un dels lakotes (sioux) que acompanyaven Buffalo Bill en els seus espectacles. 1898

(Ampliar) - El cap American Horse, un dels lakotes (sioux) que acompanyaven Buffalo Bill en els seus espectacles. 1898. Boston Public Library.


Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

Creat: 20/09/2023